Menu

Heerenveen legt Ajax op de pijnbank

Ajax kreeg woensdag in Heerenveen het deksel lelijk op de neus. Geen moment kwamen de Amsterdammers in de tweede helft in hun spel en ze mogen dankbaar zijn dat de Friezen zaterdagavond ook PSV al hadden verslagen en de buffer van negen verliespunten er was. Nu staat Ajax nog zes punten voor, maar met de moeilijke uitwedstrijden tegen Utrecht (vorig jaar 1-0 verlies) en RKC (vorig jaar 1-1) voor de boeg moet het spel snel veranderen, anders is de buffer weg.

Ronald Koeman was nog zo optimistisch vooraf. Het zou oppassen worden voor de standaardsituaties, maar de trainer had wel het idee dat zijn spelers voor het Friese veldspel een oplossing zouden hebben. Dat was in de eerste helft ook zo. Ajax speelde redelijk. Koeman was zelfs tevreden over het de manier waarop zijn spelers voetbalden. ,,We waren in de eerste helft beter dan de afgelopen wedstrijden. We domineerden, dat was van Heerenveen misschien wel de bedoeling, maar ons veldspel was goed. Maar agressie en scherpte moeten ook voor de aanvallers gelden", zei Koeman na afloop.

De trainer doelde op de kansen die Yannis Anastasiou kreeg voor rust. De Ajax-spits, die wederom de voorkeur genoot boven Wesley Sonck, kon het niet winnen van de debuterende doelman van Heerenveen, Boy Waterman, oud-Ajacied. In de zevende minuut scoorde de Griek wel, na een prachtige rush en dito voorzet van Hatem Trabelsi, die na zijn blessure en optreden in de Africa Cup voor het eerst in de basis stond. Hij had geen rechtshalf voor zich staan, want Nigel de Jong stond als linkshalf opgesteld, Tomás Galásek als verdedigende centrale man en Wesley Sneijder als aanvallende centrale man. De treffer van Anastasiou werd echter afgekeurd wegens duwen.

Voor rust kwam Heerenveen op voorsprong. Kort nadat Anastasiou zijn kans om zeep had geholpen, scoorde Mika Väyrynen wel, na een scrimmage waarbij de Ajax-verdedigers niet ingrepen. Via de binnenkant van de paal stuiterde de bal het doel in. ,,Die goal viel op een slecht moment", was de opinie van Koeman. ,,We wisten dat we het daardoor moeilijk zouden krijgen."

Maar dat het duel zo'n vervelend vervolg in de tweede helft zou krijgen, had hij niet kunnen vermoeden. ,,Het zag er gezien de eerste helft niet naar uit dat het zo zou verlopen. De 2-0 was gedeeltelijk beslissend", zei Koeman. Uitgerekend Ajax-huurling Richard Knopper was verantwoordelijk voor de val van Ajax. Met een schot van afstand die door Julien Escudé koppend werd verlengd kwamen de gastheren op een onoverbrugbare voorsprong. Dat Maxwell eruit ging ten faveure van Wesley Sonck was achteraf ook geen voordeel. ,,Dat is een les voor mij. Ik ben al geen voorstander van een-op-een spelen, omdat als een verdediger wordt uitgespeeld er niemand meer achter staat. En zoals Heerenveen het uitspeelde, zie je niet veel ploegen doen", aldus Koeman.

De Friezen waren scherp. ,,Ik had het Guus Hiddink beloofd", grijnsde Foppe de Haan na afloop. Koeman had ondertussen ook Nicolea Mitea ingebracht voor Sikora. ,,Maar er was maar een ploeg die voetbalde", zag de trainer ook. ,,Ik kon me wel vinden in de spreekkoren. We kregen echt voetballes. Zij waren scherper, agressiever, sneller. Wij konden het niet opbrengen door te gaan en kwamen te kort in alle facetten van het spel. Dat was pijnlijk."

Messcherp sneden de Heerenveen-aanvallers door de wankele Ajax-defensie. In de 74ste minuut was het werderom Väyrynen, in 2000 nog stagiair op de Toekomst, die Stekelenburg verschalkte en zes minuten voor tijd schoot de andere uitblinker Jesper Hakansson de 4-0 tegen de touwen. Ajax kwam wel op 4-1, maar daarbij kwam geen Amsterdammer aan te pas. Petter Hansson verschalkte Boy Waterman. Zo leed Ajax de grootste nederlaag onder Ronald Koeman en de derde van het seizoen. Wel blijft PSV op gepaste achterstand, zes punten.