Menu
Heerlijk middagje Ajax, tegen NAC

Heerlijk middagje Ajax, tegen NAC

Heel even dacht trainer Martin Jol in de beginfase van Ajax tegen NAC terug aan de wedstrijd tegen Sparta. Dat was nadat Luis Suarez in de achtste en negende minuut twee grote kansen miste.

Maar bleef Ajax tegen de Rotterdamse Kasteelploeg ook na veertig doelpogingen zonder treffers, nu was poging nummer drie in de elfde minuut wel raak. In het vervolg van het duel had Ajax geen kind meer aan NAC, 6-0. Het was de 700ste thuiszege van Ajax in de Eredivisie.

Het zal een apart middagje voor Marko Pantelic zijn geweest. De Servische spits trainde zaterdag voor de eerste keer mee en zat zondag direct bij de wedstrijdselectie. Vanaf de bank zag hij toe hoe zijn nieuwe collega en tevens concurrent Dario Cvitanich in de elfde minuut de score opende. Vier minuten later had NAC echter alweer langszij kunnen komen, toen Donny Gorter met een gevoelige vrije trap de achterlangs gelopen Matthew Amoah vond. De Bredase spits kopte echter in kansrijke positie naast.

Ajax aarzelde vervolgens niet om korte tijd later de score te verdubbelen. Na hoog overleg bij een toegekende vrije trap tikte Demy de Zeeuw de bal opzij, waar Jan Vertonghen snoeihard en toch zeer precies de bal tegen de touwen joeg. De ontlading was groot bij de Belg, die een week eerder tijdens de interland van België tegen Spanje nog ogenschijnlijk behoorlijk geblesseerd het veld verliet. Maar Vertonghen was weer topfit, speelde een puike partij en na negentig minuten werd hij terecht uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.

De aanvalsgolf van Ajax ging, tot groot enthousiasme van het publiek, onverdroten voort. Met prachtige combinaties, waarbij De Zeeuw meer dan regelmatig was betrokken, liet Ajax het teleurstellende NAC kansloos. De derde goal, die eerder al gemaakt had kunnen worden door De Zeeuw, Cvitanich of Ismaïl Aissati, kwam drie minuten voor rust tot stand doordat Luis Suarez profiteerde van een slechte terugspeelbal van Gorter, 3-0. Aissati liet in de 44ste minuut nog enkele fraaie staaltjes techniek zien, die tot spijt van de fans net niet leidden tot een treffer. In de blessuretijd volgde alsnog de vierde Amsterdamse treffer. Een prachtige diepe bal van Toby Alderweireld bereikte De Zeeuw die teruglegde op Cvitanich. Aan de kant sprong Pantelic al op en toen de Argentijn scoorde, klapte de nieuwe aanwinst aan de kant zijn handen stuk. Met een 4-0-voorsprong zochten de Ajacieden en de moedeloze Bredase formatie de kleedkamer op. ,,We gingen hier met vertrouwen naar toe”, gaf een ontgoochelde NAC-trainer Robert Maaskant na afloop aan. ,,We dachten echt dat we het Ajax lastig konden maken. Maar op de eerste 45 seconden na zijn we niet in de wedstrijd geweest. Verdedigend waren we zwak en in balbezit hebben we niets laten zien. Al in de rust konden we de vervelende conclusie trekken dat deze dag voor ons voorbij was.”

De tweede helft begon weer net zo enerverend als de driekwartier daarvoor. Suarez lokte doelman Ten Rouwelaar zijn zestien meter uit, wachtte geduldig en bracht de bal panklaar voor het doel waar Kennedy – dit seizoen voor het eerst in de basis – de 5-0 binnenkopte. Een kwartier later scoorde Cvitanich de 6-0 met een droog schot en als het vizier wat scherper had gestaan bij de Amsterdammers waren zelfs dubbele cijfers geen utopie. Met nog dertien minuten op de klok gunde Martin Jol Marko Pantelic zijn debuut. Twee minuten na zijn entree kreeg de Serviër al een scoringskans, maar die werd hem hardhandig ontnomen. Waar het publiek schreeuwde om een strafschop en Pantelic geblesseerd bleef liggen, liet Nijhuis doorspelen. Ook Pantelic mocht verder en hij liet in de korte tijd dat hij speelde, zien dat er voor hem maar een weg naar het doel is, de kortste. Hij scoorde ook nog, maar die goal werd afgekeurd wegens buitenspel. Met hem erbij zit Jol voorin weer wat ruimer in zijn mogelijkheden. Donderdag wacht de eerste groepswedstrijd in de Europa League tegen FC Timisoara. Naar aanleiding van dit duel tegen NAC, dat vooraf nog op gelijke hoogte stond met Ajax, kunnen de Amsterdammers daar met vertrouwen naar toe werken.


Foto's: Gerard van Hees

Kennedy scoort de 5-0. Kennedy scoort de 5-0.
Ismaïl Aissati passeert twee NAC-spelers. Ismaïl Aissati passeert twee NAC-spelers.
Jan Vertonghen werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd. Jan Vertonghen werd uitgeroepen tot Ajacied van de Wedstrijd.
Martin Jol instrueert Marko Pantelic. Martin Jol instrueert Marko Pantelic.
Pantelic debuteerde in de wedstrijd tegen NAC. Pantelic debuteerde in de wedstrijd tegen NAC.
Dario Cvitanich scoort drie keer. Dario Cvitanich scoort drie keer.
Gregory van der Wiel haalt hard uit. Gregory van der Wiel haalt hard uit.
Eyong Enoh concentreert zich op de bal. Eyong Enoh concentreert zich op de bal.
Demy de Zeeuw in duel met oud-Ajacied Robbert Schilder. Demy de Zeeuw in duel met oud-Ajacied Robbert Schilder.
Voormalig Ajacied Leonardo werd hartelijk ontvangen in de ArenA. Voormalig Ajacied Leonardo werd hartelijk ontvangen in de ArenA.
Aanvoerder Luis Suarez nam de derde treffer voor zijn rekening. Aanvoerder Luis Suarez nam de derde treffer voor zijn rekening.

 

Toby Alderweireld kopt de bal weg. Toby Alderweireld kopt de bal weg.

 

Ajax wint met 6-0 van NAC Breda. Ajax wint met 6-0 van NAC Breda.