Menu
Heerlijke eerste training voor Blind

Heerlijke eerste training voor Blind

De zon had de eerste dag van Danny Blind als hoofdtrainer van Ajax uitgekozen om voor het eerst dit jaar de zachte voorjaarsstralen op het veld te laten schijnen. De supporters begonnen spontaan te klappen toen Blind zijn eerste officiële gang naar het trainingsveld maakte en de spelers hadden er zin in. Logisch dus dat Blind na afloop verkondigde dat het deze ochtend heerlijk was geweest.

Nog altijd zonder Tomás Galásek en Filipe Kasmirski en ook zonder Mauro Rosales - uit voorzorg om een pijntje aan de knie trainde hij binnen - en Urby Emanuelson en Maarten Stekelenburg - zij trainden apart - begon Blind met een redelijk fitte formatie aan zijn eerste dag als hoofdtrainer.

Blind had het eerste half uur van de training vooral gebruikt om zijn bedoelingen uiteen te zetten. Blind: ,,Maandag was het contact met de spelersgroep beperkt gebleven tot de mededeling dat ik de hoofdtrainer zou worden en hoe mijn technische staf eruit zou zien. Vandaag begon het echt. Ik heb aangegeven wat de accenten op deze training zouden zijn. Ik vind dat er rust moet komen in het spel van Ajax. Dat betekent niet dat je langzaam gaat voetballen. Er moet meer rust in een hoger tempo komen. Dat is lastig en daar gaan we aan werken."

Veel tijd krijgt hij daar niet omdat zondag al PSV wacht. ,,Het enige moment dat die tijd er wel is, is in juli. Dan heb je zes weken voorbereidingstijd, nu is die er niet", weet Blind. ,,Ik probeer nu op termijn te denken en dat wel hand in hand te laten gaan met denken van week tot week. Ik ben geen tovenaar. Geef me de tijd. De komende wedstrijden zullen uitwijzen wat er moet gebeuren Maar we moeten niet fragmatisch gaan denken, maar voetbal met vreugde en lol benaderen."

Met de eerste oefening schoot Blind bij zijn nieuwe groep in de roos. De spelers begonnen met een tikkertje-variant. ,,Alle oefeningen zijn wedstrijdgericht", sprak Blind na afloop. Bij het spelletje moest je de vreemdste capriolen uithalen om niet aangetikt te worden. Wie op de rug sprong van een ander was even vrij van zorgen. Dan kon je niet 'af' raken. Soms was er plotseling een trio Ajacieden in een kluit te zien of de een sprong in razende snelheid op de rug van iemand die amper in de gaten had dat zijn collega zijn rug had uitgezocht.

Daarna kwam de bal er bij kijken. De bedoeling was dat de een passte in de lengte, de ontvanger kaatste de bal, kreeg de bal via wederom een kaats terug en moest na een aanname op doel schieten. Gretig en met plezier zetten de Ajacieden zich aan deze oefening.

Blind besloot de ochtend met kleine partijtjes en een oefening om de bal in de ploeg te houden. Tegen half één was de ochtendsessie voorbij en mochten de Ajacieden terug naar de kleedkamer. Om kwart voor drie volgt de tweede training onder de nieuwe man.

Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder kwamen met een brede lach van het trainingsveld. ,,Lekkere training'', liet Van der Vaart weten. Hij kijkt er naar uit om weer op de echte 'Ajax-manier' te gaan voetballen, dus met een echte nummer 10. ,,Dat ligt ons het beste en het is voor het publiek volgens mij ook het leukste om naar te kijken. En ja, ik kan op 10 natuurlijk prima uit de voeten'', aldus Van der Vaart, die ook nog maar eens benadrukte dat van een overgang naar rivaal PSV absoluut geen sprake is.

Ook Sneijder had genoten van de eerste oefensessie onder Danny Blind. ,,Het is weer helemaal fris, met zo'n nieuwe trainer. Ik wil wel even zeggen dat Ruud Krol en Tonny Bruins Slot het de afgelopen weken prima gedaan hebben, maar er miste toch een stukje van de puzzel. Danny Blind is een goede trainer. Hij was in de jeugd ook al mijn trainer, maar toen zat ik nog op school en dat was toch een andere situatie. Maar we kennen elkaar natuurlijk wel goed. En onder Gerard van der Lem heb ik ook nog gespeeld, toen ik in het tweede elftal zat. Eigenlijk krijg ik al mijn oude trainers weer terug'', zei Sneijder lachend.