Menu
Heerlijke start voor Ajax

Heerlijke start voor Ajax

De nieuwe voetbaljaargang kon voor Ajax niet beter beginnen. De ploeg van Martin Jol won met een verstevigd middenveld de uitwedstrijd tegen FC Groningen overtuigend met 0-2.

De grootste verrassing in de opstelling van Ajax was niet dat Maarten Stekelenburg in het doel de voorkeur kreeg boven Kenneth Vermeer. Het was ook niet de basisplaats van Toby Alderweireld of het debuut van Demy de Zeeuw. Nee, Martin Jol verraste door Ismaïl Aissati buiten zijn basiself te laten. De ‘stevigere’ Eyong Enoh kreeg tegen Groningen de voorkeur. ,,Enoh heeft een bepaalde kracht”, lichtte Jol toe na afloop. ,,En hij pakt nog wel eens een bal af. Aissati is meer een voetballer.”

Het verstevigde middenveld verraste niet alleen pers en publiek, Ron Jans stond er ook van te kijken. ,,Wij hadden er ook op gerekend dat Aissati zou spelen”, aldus de Groningen-trainer. De tactische verrassing zorgde er niet meteen voor dat Ajax in de Euroborg de touwtjes in handen had. Het eerste halfuur was van beide kanten een beetje aftastend, maar daarna kwam Ajax steeds beter in de wedstrijd. Debutant De Zeeuw liet zich steeds meer gelden naarmate het duel vorderde. Hij was overal en altijd aanspeelbaar en had een groot aandeel in het gevaarlijker worden van Ajax. ,,Hij zette de lijnen uit en was één van onze betere mensen'', gaf Jol de nieuwe Ajacied een compliment. Miralem Sulejmani opende vlak voor rust de score. Luis Suarez schoot hard op doel, doelman Luciano werkte slecht weg, waarna de bal bij Dennis Rommedahl belandde. De Deen legde terug op Sulejmani, die raakschoot.

In de tweede helft liep het nog beter bij Ajax. ,,We begonnen te spelen zoals je het je voorstelt bij Ajax”, zei Jol. ,,We kregen meteen een paar goede kansen. Dat is eigenlijk het enige dat beter kon: we hadden eerder de tweede treffer moeten maken.” Die tweede Ajax-goal viel in de 72ste minuut. Rommedahl, naast Enoh de tweede verrassing in de basis, reageerde alert op een voorzet van Suarez en en werkte de bal tussen twee verdedigers en de keeper het doel in. Vlak voor de treffer raakte hij ook al de onderkant van de lat met een fraai afstandsschot. ,,Rommedahl heeft kwaliteit”, vertelde Jol. ,,In de voorbereiding maakte hij ook steeds een doelpunt of had hij een assist. Ik hoop dat hij dat vast kan houden.”

Na de tweede treffer kwam Ajax niet meer in gevaar. Groningen was niet bij machte er nog een spannende slotfase van te maken en raakte bovendien ook nog keeper Luciano kwijt, die geblesseerd raakte bij de 0-2 van Rommedahl. Ajax stapte zo na 94 minuten met een overtuigende zege het veld af. De eerste drie punten van het nieuwe seizoen zijn binnen. ,,Daar zijn we natuurlijk heel tevreden mee”, vatte Jol de relatief eenvoudige middag in Groningen samen.

Ajax speelt zaterdag om 18.45 uur zijn eerste thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk.

Martin Jol instrueert Eyong Enoh. Door de Kameroener in te zetten in plaats van Ismaïl Aissati koos de coach voor meer defensieve zekerheid. Martin Jol instrueert Eyong Enoh. Door de Kameroener in te zetten in plaats van Ismaïl Aissati koos de coach voor meer defensieve zekerheid.
Urby Emanuelson speelde links op het middenveld. Urby Emanuelson speelde links op het middenveld.
Rob Wielaert kopt op het Groningen-doel. Rob Wielaert kopt op het Groningen-doel.
Net als vorig seizoen maakte Micky Sulejmani het eerste competitiedoelpunt voor Ajax. Maar deze keer gingen de punten naar de Amsterdammers. Net als vorig seizoen maakte Micky Sulejmani het eerste competitiedoelpunt voor Ajax. Maar deze keer gingen de punten naar de Amsterdammers.
Luis Suarez was bij beide Ajax-treffers betrokken. Luis Suarez was bij beide Ajax-treffers betrokken.
Er was voldoende reden voor blijdschap bij de Ajacieden deze zondag. Er was voldoende reden voor blijdschap bij de Ajacieden deze zondag.