Menu

Heerlijke training voor verdedigers

Vanaf de zijlijn zag de vrijdagtraining er 'heerlijk' uit. Vooral de centrale verdedigers kregen een stevige portie tactiek voor de kiezen. Geen cadeautjes dus voor de spelers, of het moesten de sprintjes zijn die Krol zijn strafschopmissers liet trekken.

Geen lange busreis naar Limburg dus vanwege het trieste overlijden voor Roda-voorzitter Theo Pickée, maar een stevige training op het eigen veld. Deze ochtend moest Koeman zes man missen. Uiteraard nog de langdurig geblesseerden Trabelsi, O'Brien en Pienaar maar ook de zieke Sikora was niet in de ArenA. Ibrahimovic - lichte klachten - en Yakubu - gisteren ook ziek - waren in het krachthonk achter gebleven.

Het accent lag deze Sinterklaasdag weer op de centrale verdedigers. Dus stonden Julien Escudé, Johnny Heitinga en Zdenek Grygera bij Ronald Koeman met de hesjes om de torso's en had Ruud Krol Petri Pasanen en Jelle van Damme in zijn groep.

Krol legde vaak genoeg de actie even stil om zijn pupillen te onderwijzen in tactisch opstellen. De oefening begon met twee aanvallers tegen één verdediger, maar er stond wel een keeper in doel en vervolgens moesten twee aanvallers het tegen twee verdedigers en de doelman opnemen. Daarna kreeg de offensieve partij weer een man extra voordeel en moesten de verdedigers alle zeilen bijzetten.

Het mes sneed zo aan twee kanten. De verdedigers moesten een efficiënte manier van verdedigen onder de knie krijgen, terwijl de aanvallende partij een meerderheidssituatie moest uitbuiten én eigenlijk moest scoren.

De laatste variant op de oefening was helemaal lastig voor de verdedigers. Daarbij was het overigens de beurt aan de backs. Zij stonden op een meter of twintig naast de aanvaller en wanneer de diepe bal kwam, moesten ze een adequate manier van verdedigen laten zien. Plus snelheid natuurlijk, anders had de rappe Soetaers of Wamberto de bal allang achter Boschker gelegd. Voor Nigel de Jong was het koren op zijn molen. De jonge Amsterdammer viel op door zijn snelheid en zijn goede ingrepen.

Na afloop van het tactisch onderricht, kon iedereen aanleggen voor een strafschop. Krol liet zijn strafschopmissers sprinten naar de middenlijn en terug. Bij Koeman holde niemand naar de helft van het veld. Of de hoofdtrainer was milder voor zijn groep, of hij had vandaag alleen maar feilloze schutters.