Menu
Heitinga: 'Deze pot een prima graadmeter om te zien waar we staan'

Heitinga: 'Deze pot een prima graadmeter om te zien waar we staan'

John Heitinga speelde maar liefst 215 officiële wedstrijden voor Ajax 1. In 10 duels was Feyenoord zijn tegenstander. Als speler verloor Heitinga nog nooit een wedstrijd van de Rotterdammers. Maandagmiddag staat hij als trainer van Ajax O19 langs de lijn bij de mini-Klassieker. De fanatieke Ajacied weet al te goed dat er maar één ding geldt: "Er zijn geen excuses. Klassiekers moet je winnen: klaar."

Ajax O19 staat momenteel bovenaan de ranglijst en reist maandag af naar Rotterdam voor de clash met Feyenoord, de huidige nummer 2 in de competitie. John Heitinga weet dat de wedstrijd enorm leeft bij de Ajacieden. "Je merkt bij de supporters wat de Klassieker losmaakt. De spelers krijgen dat van jongs af aan al mee bij Ajax. Het zijn altijd spannende en beladen duels, ook bij de jeugd. Deze wedstrijd wordt niet voor niets de mini-Klassieker genoemd. De spelers kijken er ontzettend naar uit."

"Er wordt tijdens de duels tussen Ajax en Feyenoord veel van de spelers gevraagd.  Niet alleen op mentaal en fysiek gebied, maar ook hun voetbalintelligentie moet bij zo’n soort wedstrijd naar bovenkomen. Deze pot is een perfecte graadmeter voor de spelers om te zien hoe ze ervoor staan."

Voetballend oplossen
De trainer verwacht dat de Ajacieden maandag voetballend het verschil moeten maken.
"Bij Feyenoord wordt het altijd lastig, dat weet je. Zij spelen met veel agressiviteit en proberen er een vechtwedstrijd van te maken. Daarbij verwacht ik dat zij veel vanuit de omschakeling gaan spelen. Het is aan ons om minimaal dezelfde bereidheid als de tegenstander op de mat te leggen. Uiteindelijk moeten wij met onze voetballende kwaliteiten en individuele klasse het verschil maken."

'Niet voor niets hebben wij het Ajax-logo op onze borst staan'

Het resultaat wordt deels al voor de wedstrijd bepaald, stelt Heitinga. "Je moet met er trots ingaan en met je hart spelen. Niet voor niets hebben wij het Ajax-logo op onze borst staan. Je moet met zoveel passie spelen dat uiteindelijk de voetballende kwaliteiten - waar Ajax om bekendstaat - vanzelf komen bovendrijven.”

John Heitinga viert zijn doelpunt (2-0) tegen Feyenoord (3-0, 20 april 2006)
John Heitinga viert zijn doelpunt (2-0) tegen Feyenoord (3-0, 20 april 2006)

Fraaie statistiek
De Alphenaar heeft bijzondere herinneringen aan de wedstrijden tegen de Rotterdammers. "Ik heb geluk gehad dat ik veel duels tegen Feyenoord heb gespeeld. Als speler heb ik nog nooit een Klassieker verloren. Verliezen zat niet in mijn systeem, en al helemaal niet tegen Feyenoord."

'De Klassieker win je: hoe dan ook'

Het einde van het seizoen nadert voor Ajax O19 en hier en daar hebben de spelers last van pijntjes. "Sommige jongens hebben 8 wedstrijden gespeeld in 3 weken. Het lichaam is nog niet volledig hersteld na zo’n drukke periode. Je hebt altijd 48 tot 72 uur nodig om te herstellen. Je weet dat als je vermoeid bent, de motoriek iets achteruitgaat. Maar de club gaat daar goed mee om en de spelers volgen herstelprogramma’s."

"In deze eindfase heb je iedereen in de selectie keihard nodig. We gaan als team voor het kampioenschap en in die strijd wacht eerst dit belangrijke duel met Feyenoord. Tot slot: er zijn geen excuses. De Klassieker win je: hoe dan ook.”

Lees ook: NextGen Series terug in het Olympisch Stadion

Tekst: Ajax.nl/Stef van de Kimmenade
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhé en Louis van de Vuurst