Menu
Heitinga: 'Dit verlies is heel zuur'

Heitinga: 'Dit verlies is heel zuur'

Logischerwijs was de teleurstelling groot bij de Ajacieden na het verlies tegen PSV. Toch overheerste ook het gevoel dat er meer in had gezeten, dat Ajax goed was begonnen aan de wedstrijd. Maar dat PSV veel beter was, daar was ook iedereen het over eens.

,,Vanaf het eerste fluitsignaal begonnen we goed", analyseerde John Heitinga. ,,Alleen gingen de eerste en de tweede kans van PSV er meteen in. Het eerste doelpunt kopte Cocu goed binnen. Bij het tweede doelpunt heb ik mijn vraagtekens. Volgens mij had de scheidsrechter al een paar keer op de klok gekeken om af te blazen, maar dat deed hij niet en vervolgens scoorde Van Bommel. Als je het mij vraagt was dat het keerpunt in de wedstrijd. En het derde doelpunt, dat was zeker geen penalty. Je zag dat Farfán een been zocht, want hij kon geen kant meer op. Dat de scheidsrechter daarna naar de stip wees, was volkomen onterecht. Ik vind dat we door de tweede en derde goal ongelukkig hebben verloren."

Blind liet Ajax weer met een ouderwetse nummer tien spelen. Volgens de aanvoerder was de wijziging van het systeem geen reden voor het verlies. ,,De jongens in het veld wisten wat er van hen verwacht werd. En we hebben al een aantal dagen zo getraind. Bovendien zijn de jongens uit de jeugdopleiding niet anders gewend. We kwamen gewoon niet door de muur van PSV heen, zij speelden wat geslepener dan wij. Verliezen is altijd zuur, maar met 4-0 helemaal. We balen ervan, maar we moeten verder. We krijgen nog een zwaar programma, met Heerenveen uit en AZ thuis, maar AZ heeft ook een aantal moeilijke wedstrijden voor de boeg. Dus Champions League halen, kan nog", verklaarde de aanvoerder met enig optimisme.

Rafael van der Vaart begon tegen PSV achter de spitsen, als nummer tien. ,,Op basis van de trainingen de afgelopen week was dat wel te verwachten", vond de middenvelder, die vond dat PSV veel beter was vandaag. ,,De verdediging van de Eindhovenaren was ijzersterk. Het zat er voor ons gewoon niet in. Het was lekker geweest als we vandaag een goed resultaat hadden kunnen halen, zowel voor ons als voor de trainer, maar dat is helaas niet gebeurd. Het is verschrikkelijk, maar het is niet anders", reageerde Van der Vaart teleurgesteld.

,,We begonnen goed aan de wedstrijd, ook na rust", vond Wesley Sneijder. ,,Wij namen het initiatief en speelden agressief. PSV wachtte op de momenten die ze nodig hadden en scoorden meteen. Ze laten ons voetballen en wachten op hun kans. Dat is de kwaliteit van PSV. Misschien hadden we eerder meer druk moeten zetten, ik denk dat we er meer uit hadden kunnen halen. We hadden ook meer verdiend denk ik, op basis van hoe we voetbalden, want ook na rust namen wij het initiatief." Maar ook Sneijder erkende dat PSV eigenlijk veel sterker was dan de Amsterdamse ploeg. ,,PSV speelde sommige momenten veel beter uit, toen kregen wij het deksel op onze neus. Het liep bij ons wel aardig, maar we kwamen er gewoon niet doorheen, dat was ons grootste probleem. ZIj hadden niets te verliezen en draaien de laatste weken prima, dus dan is het makkelijk voetballen voor ze. Ik moet ze complimenten maken voor de manier waarop ze voetballen."

Hedwiges Maduro speelde zijn vierde wedstrijd bij Ajax in de basis en deed dat wederom niet onverdienstelijk. Toch ging hij bij het eerste doelpunt niet vrijuit, vond hij zelf. ,,Ik liet Cocu lopen. Maar Trabelsi stond nog achter mij. Cocu liep vervolgens tussen ons door en kon scoren. Het was voor iedereen een moeilijke wedstrijd, ook voor mij. PSV speelde heel compact, met een heel hoge efficiëntie. De bedoeling van ons spel is dat we een verdediger doorschuiven naar het middenveld, zodat we daar vier tegen drie kunnen uitspelen, maar dat ging vandaag niet omdat PSV zo compact speelde. Het zal bij ons wat tijd vergen voordat we dat goed kunnen uitvoeren, dat gaat niet in een week." Maduro was realistisch en vond de bezoekende club vandaag beter. ,,Hun team zit heel goed in elkaar. De spelers namen heel makkelijk elkaars positie over en wisten precies wat ze moesten doen. We wisten van te voren dat ze heel goed zijn", aldus de middenvelder.