Menu

Heitinga eist hoofdrol op in Zuiderpark

,,Een ongelooflijke wedstrijd", kwalificeerde Johnny Heitinga het duel tegen ADO Den Haag. Hij doelde niet op het collectief, dat de Hagenaars keurig met 1-4 versloeg, maar op zijn eigen duel dat een uur duurde. ,,Alles gebeurde wat maar kon. Ik stond in de basis, scoorde mijn eerste doelpunt voor Ajax 1 en kreeg een rode kaart."

In Den Haag stond Jari Litmanen weer in de basis bij Ajax. Na invalbeurten tegen AZ, PSV en Celta de Vigo kon de Fin tegen ADO Den Haag eindelijk zijn toegewezen aanvoerdersband dragen. De laatste competitiewedstrijd waarin Jari Litmanen startte, was de zevenklapper tegen De Graafschap vorig seizoen. Tegen ADO Den Haag speelde Litmanen een krap uur mee. ,,Langer kon hij duidelijk nog niet aan", was Ronald Koeman van mening.

Litmanen eiste tegen ADO dan ook niet de hoofdrol voor zich op, maar Johnny Heitinga, de troef van Ronald Koeman. De trainer had zijn jonge pupil tot nieuwe centrale verdediger gekozen om voor meer aanvallende impulsen te zorgen. Daar zou hij de komende wedstrijden een kans krijgen, maar van dat plan komt weinig terecht. De geboren Alphenaar is tegen Heerenveen al geschorst. Hij kreeg namelijk na een uur spelen de rode kaart voorgehouden.

In dat uur was er van alles gebeurd op het veld. ,,Het eerste kwartier was duidelijk voor ons", had de hoofdrolspeler van Ajax, die over zes dagen 20 jaar wordt, gezien. ,,Daarin hadden we al een 2-0 voorsprong kunnen nemen." Dat was nog laag ingeschat door Heitinga.

Maar waar Ajax niet scoorde deed ADO Den Haag dat tegen de verhouding in wel. De voorzet van de geleende Ajacied Cedric van der Gun werd slecht verwerkt door Tomás Galásek waarna Roy Stroeve de bal achter Bogdan Lobont schoot, 1-0. Er waren pas zeventien minuten gespeeld. ,,Net als in de laatste weken kwam de tegengoal door onachtzaamheid tot stand", baalde Koeman na afloop.

Na het doelpunt ontspon zich een aantrekkelijke wedstrijd met open voetbal aan weerskanten en fraaie duels. Na ruim een halfuur spelen trok Ajax de stand gelijk. Heitinga meldde zich - zoals hij bij de A-junioren ook altijd deed - voorin en kopte de goede corner van Wesley Sneijder prachtig achter doelman Ronald Jansen, 1-1. Bij de A-junioren werd Heitinga zelfs topscorer. Nu betekende de treffer zijn allereerste in Ajax 1. ,,Ik rende direct naar de dokter. Dat had ik met hem afgesproken. Hij heeft mij zo goed geholpen, is meegevlogen naar Amerika waar ik werd geopereerd en ik heb veel bewondering voor hem", aldus de doelpuntenmaker.

Die gelijke stand bleef tot kort na rust op het bord. Toen scoorde de andere hoofdrolspeler Wesley Sneijder de 1-2, na een fabelachtig hakje van de eveneens goed spelende Zlatan Ibrahimovic. Sneijder zou bij alle doelpunten van Ajax betrokken zijn. Hij zette namelijk in het vervolg van de partij ook nog Ibrahimovic en invaller Victor Sikora vrij voor Jansen en zij tilden de stand naar 1-4. Maar Heitinga was er toen niet meer bij.

Scheidsrechter Vink verbood hem in de zestigste minuut verder te spelen door hem zijn tweede gele kaart voor te houden. ,,In mijn ogen een onterechte gele kaart", verklaarde Heitinga na afloop. ,,Ik schatte de bal verkeerd in, waardoor Hofstede langs mij kon gaan, maar terwijl wij elkaar kruisten viel hij. Ik raakte hem niet." Een treurig einde voor de tiener die zich knap terugvocht na een tweede zware knieblessure die hem lang uit de roulatie hield. ,,Na afloop heb ik direct in de kleedkamer naar huis gebeld om te vragen of de gele kaart terecht was. Toen ze daar zeiden van niet heb ik wel tegen wat aangeschopt en gescholden", bekende Heitinga.

Koeman zocht de schuld niet bij Vink maar bij Heitinga zelf. ,,Het is aan Heitinga zelf te wijten", was de trainer kritisch naar zijn jonge pupil. ,,Hij kreeg de eerste gele kaart al na dom balverlies en ook aan de situatie waarvoor hij zijn tweede gele kaart kreeg, ging balverlies vooraf. Die foute momentjes blijven bij mij hangen en niet zijn doelpunt. Je mag op dit niveau niet zulke fouten maken. Hij is nu direct met zijn neus op de feiten gedrukt. Maar ondanks dat, blijft mijn opzet om zo ook tegen AC Milan te spelen, staan."

Ajax hield echter met tien man goed stand. Koeman wisselde Ibrahimovic direct na zijn treffer om achterin het ontstane gat te dichten met Petri Pasanen. Wonderwel liep het vanaf dat moment lekkerder bij de gasten. Met goede aanvallen zette Ajax een 1-4 eindstand op het bord. Een keurig resultaat waarmee Ajax weer drie punten afstand neemt van AZ en zelfs vier van PSV, dat zaterdag op eigen veld niet verder kwam dan 1-1 tegen RBC.