Menu

Heitinga en Van der Vaart waarschijnlijk in basis Oranje

Ajacieden Johnny Heitinga en Rafael van der Vaart staan naar alle waarschijnlijk vanavond in de basis bij het Nederlands Elftal. Oranje oefent in Rotterdam tegen Frankrijk.

Met een door kleine blessures uitgeklede selectie stuit Oranje woensdag in de uitverkochte Rotterdamse Kuip op een al eveneens door afzeggingen geplaagd Frans nationaal voetbalelftal. De kans is groot dat bondscoach Advocaat tijdens de oefeninterland behalve Stam, Seedorf en Frank de Boer ook de nog steeds gekwetste Van Nistelrooy en Bouma moet missen.

De oorspronkelijke groep van 22 spelers bleek op het trainingsveld van de Katwijkse amateurs van Quick Boys uitgedund tot zeventien man. Bij gebrek aan al te veel alternatieven deed bondscoach Advocaat niet geheimzinnig over zijn basisformatie. Roy Makaay mag voor het eerst sinds 30 april vorig jaar weer beginnen. De topschutter vormt samen met Ajacied Rafael van der Vaart het aanvalskoppel van Oranje.

Advocaat kiest ook tegen de Fransen waarschijnlijk voor twee echte vleugelspitsen. Voormalig Ajacieden Marc Overmars en Andy van der Meyde mogen in dienst van het nationale elftal het ongelijk van hun club bewijzen. Van der Meyde wacht bij Internazionale al een halfjaar op een basisplaats, Overmars fungeert bij Barcelona vaak als invaller. Op het middenveld krijgt Marc van Bommel de voorkeur boven Wesley Sneijder. De aanvoerder van PSV vormt een koppel met Edgar Davids. De achterste linie bestaat uit Mario Melchiot, Johnny Heitinga die nu op zijn vertrouwde positie van centrale verdediger kan spelen, Philip Cocu en Boudewijn Zenden. Edwin van der Sar staat als vanouds op doel.

Niet alleen het Nederlands elftal ondervindt veel hinder van de overvolle clubagenda. Bij Frankrijk ontbreken de sterspelers Zidane, Pires en Vieira. Oranje verdedigt in De Kuip een serie van 23 oefeninterlands op rij zonder verlies. Frankrijk is al veertien duels op rij zonder puntenverlies.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Van der Sar; Melchiot, Heitinga, Cocu en Zenden; Van der Meyde, Van Bommel, Davids en Overmars; Makaay en Van der Vaart.

Bron: ANP, Ajax.nl