Menu

Heitinga hoopt op scherp Oranje

Johnny Heitinga is realistisch. Het wordt zijn eerste Europees kampioenschap en hij zal zich vooral op de rechtsbackpositie moeten richten. ,,Maar ook op die plaats ben ik nog geen eerste keus", zegt de Ajacied nuchter, ook nadat de pers al heeft geschreven dat hij tegen Duitsland een basisplaats zal krijgen. Hij weet dat zijn meer ervaren collega's scherp zullen zijn.

Ondertussen is Heitinga na vijf dagen Portugal al helemaal gewend. ,,Het gaat goed hier", laat hij op zaterdagavond weten. ,,We hebben allemaal een eigen kamer. Dat vind ik wel zo lekker, want dan heb je privacy en kan je doen en laten wat je zelf wilt. Verder zie je elkaar toch de hele dag. Natuurlijk ga ik veel met Rafael en Wesley om. Maar ook met Giovanni van Bronckhorst en met meerderen."

Zes interlands speelde Heitinga tot op heden. Drie keer was hij negentig minuten van de partij. ,,Dat lijkt me logisch als een trainer nog helemaal niet weet hoe ik speel. Hij moest me laten spelen, omdat hij wil zien wat ik kan."

,,Zekerheid dat ik speel, heb ik niet. Ik zal mijn best doen om daar mijn plekje te veroveren. Reeël gezien moet ik mij richten op de rechtsbackplaats. Centraal verdediger is iets voor de toekomst, want Stam zal altijd spelen. Hij is natuurlijk een verdediger van aparte klasse. Ik weet niet of ik aan spelen toekom in Portugal. Ik zal het moeten laten zien in de wedstrijden en de trainingen. Meer dan mijn best kan ik niet doen."

De afgelopen dagen schreef de vaderlandse pers dat Heitinga tegen Duitsland bijna zeker een basisplaats krijgt. ,,Dat kunnen ze wel schrijven", reageert Heitinga zaterdagavond na de openingsduels van het EK. ,,Maar er zijn nog twee trainingen te gaan. We zien het wel. Het is de keuze van de bondscoach."

Heitinga heeft een hoge pet op van het Nederlands elftal. ,,Ik verwacht veel, ja. Omdat het een goede mix is van jong en oud. We hebben een aantal oudere spelers voor wie dit EK het laatste eindtoernooi zal zijn. Omdat het de laatste keer is zal de concentratie en discipline heel goed zijn. Maar dat verwacht ik sowieso want zo vaak is er geen EK. Nederland behoort altijd tot de favorieten. De laatste EK's gingen goed, maar dat is geen garantie."

Behalve goede kansen voor Oranje dicht Heitinga ook Duitsland, Tsjechië, Portugal en uiteraard Frankrijk een hoge klassering toe. ,,Het zijn allemaal sterke toernooispelers."

Over het speelschema is de jonge Ajacied tevreden. ,,Het is toch mooi dat de eerste wedstrijd tegen Duitsland is? Nederland moet altijd warmdraaien voor een toernooi, maar nu is het vereist om er meteen te staan. Ik denk niet dat de instelling anders was geweest als we de eerste wedstrijd tegen Letland hadden gespeeld. Het is een EK, één keer in de vier jaar. Iedereen is er tweehonderd procent mee bezig. Duitsland is op papier lastig, maar het is aan ons te bewijzen dat we beter zijn. Ze staan er altijd op een eindronde."

Onder de matige oefencampagne is een dikke streep gezet. ,,Dat is nu al verleden tijd", weet Heitinga. ,,Nu zijn we al bijna een week in Portugal en begint het echt. Ik kijk met een goed gevoel naar dinsdag. We hebben zondagavond nog een training en dan vliegen we maandag naar Porto en trainen we daar 's avonds. Ik heb er zin in. Ben niet gespannen, maar ik denk dat dat maandag wel komt als we in het stadion zijn."

Samen met zijn collega's van het Nederlands team volgde Heitinga de openingsduels. ,,Ik vind de uitslag van Portugal - Griekenland wel verrassend, want ik had verwacht dat Portugal het wel zou winnen. Maar zo zie je dat je met verdedigend voetbal ver kan komen."

Wie wordt er topscorer? ,,Ik verwacht veel van Henry. In het Nederlands team zijn er meer die een goal kunnen maken..."