Menu

Heitinga is blij met terugkeer in Jong Oranje

Op papier is het duel van Jong Oranje komende zaterdag tegen Moldavië een niemendalletje. De Nederlandse talenten zijn immers al uitgeschakeld voor het EK en de Olympische Spelen, maar voor Johnny Heitinga is de selectie voor die wedstrijd wel degelijk van waarde. ,,Dit is de beloning voor vijftien maanden keihard werken", vindt de Ajacied.

De laatste keer dat Johnny Heitinga uitkwam voor Jong Oranje, is bijna twee jaar terug. Uit bij Engeland verloor het Beloftenteam van Nederland met 1-0 en de Ajacied speelde de hele wedstrijd. Kort daarna raakte hij zwaar geblesseerd aan de knie. Een jaar later, net hersteld van die blessure, trof het noodlot hem opnieuw. Een lange weg legde het jeugdige talent af. Maar het lukte hem, opnieuw. Met de wedstrijden in Jong Ajax bewijst hij elke week dichter bij zijn oude vorm te komen en dat bleef in Zeist niet onopgemerkt.

Maandagmiddag hoorde de geboren Alphenaar dat hij gepromoveerd was van de stand-by-lijst tot de selectie van Jong Oranje. ,,Die vijftien maanden hard werken zijn beloond. Snel beloond eigenlijk. Ik verbaas me er zelf ook over dat ik zo snel terug ben op het oude niveau. Nou ja, ik ben er nog niet helemaal, maar wel bijna. Ik zit weer op de bank bij het eerste en nu weer bij Jong Oranje."

In Jong Ajax laat Heitinga wekelijks zien dat hij het voetballen niet is verleerd. Maandagavond tegen Jong RKC hield hij samen met Thomas Vermaelen Iwan Redan van scoren af. ,,Gisteren ging het heel erg goed", constateert Heitinga tevreden. ,,Het gaat eigenlijk elke dag beter. Redan is een heel goede spits, maar zelf ben ik ook eerste-elftalspeler. Mijn opdracht was om te zorgen dat hij niet scoorde. Dat lukte."

Stilletjes hoopte de verdediger al op een selectie voor Moldavië. ,,Ik wil zo snel mogelijk, zo veel mogelijk wedstrijden spelen. Er is een nieuwe coach, Cor Pot. Donderdag zullen we kennismaken. De groep is eigenlijk ook helemaal anders. Er zijn misschien nog twee spelers over van twee jaar terug, Youssouf Hersi en Maarten Stekelenburg. Maar ik ben nog steeds een van de jongsten. In Engeland was ik pas zeventien jaar. Toen liep ik eigenlijk twee jaar voor op mijn eigen groep. En nu ben ik met mijn negentien jaar in een groep tot 23 jaar nog steeds niet oud. Ik ben blij dat ik er weer bij ben tegen Moldavië en ik denk dat ik misschien wel speel ook. De bondscoach zal me er toch niet zomaar bijhalen?"