Menu
Heitinga keert kort terug in de ArenA

Heitinga keert kort terug in de ArenA

John Heitinga keerde kort terug op vertrouwde voetbalgrond. In het trainingsplunje van het Nederlands elftal trainde de verdediger van Atletico Madrid vandaag in de Amsterdam ArenA. ,,Dit voelt nog steeds vertrouwd.’’

John Heitinga keerde vandaag als international kort terug in de Amsterdam ArenA. John Heitinga keerde vandaag als international kort terug in de Amsterdam ArenA.

Het middaguur is nog jong als de internationals van de kersverse bondscoach Bert van Marwijk voet zetten op Amsterdamse voetbalgrond. De ogen zijn vooral gericht op Mark van Bommel, de international die is teruggekeerd in de nationale selectie. Speler en bondscoach staan in het brandpunt van de belangstelling van de talrijke voetbaljournalisten langs de zijlijn.

Voetballers, trainers én voetbaljournalisten bereiden zich in de ArenA voor op de vriendschappelijke interland tegen Rusland. Woensdagavond komt Oranje voor het eerst sinds de uitschakeling op het EK, weer in actie. In het Lokomotiv Central Stadion in Moskou komen wellicht ook de geselecteerde Ajacieden Maarten Stekelenburg en Klaas Jan Huntelaar in actie.

Ook Klaas Jan Huntelaar maakt deel uit van de selectie van Oranje. De goaltjesdief van Ajax hoopt de plaats van de als international gestopte Ruud van Nistelrooy in te nemen. Ook Klaas Jan Huntelaar maakt deel uit van de selectie van Oranje. De goaltjesdief van Ajax hoopt de plaats van de als international gestopte Ruud van Nistelrooy in te nemen.

‘Steek’ hoopt zich te ontfermen over de erfenis die de gestopte Edwin van der Sar achterliet. Huntelaar hoopt de plaats in te nemen van de ook al afgezwaaide Ruud van Nistelrooy. Het zijn gegevens die de vriendschappelijke interland op voorhand toch iets extra’s geven.

Heitinga heeft het, wat de aandacht van de pers betreft een stuk rustiger dan de bondstrainer en Van Bommel. ‘Slechts’ drie persvertegenwoordigers informeren naar zijn eerste ervaringen bij zijn nieuwe club.
,,Het bevalt me goed in Madrid. De eerste indruk is goed’’, vertelt Heitinga, exact drie maanden na zijn laatste optreden in de ArenA én in het Ajax-shirt. Op 18 mei 2008 werden de Amsterdammers – met Heitinga – in de gelederen in eigen huis verslagen door FC Twente. Op 31 augustus wacht de eerste speelronde in de Primera Division. Atletico ontvangt in eigen stadion Malaga.

,,In Spanje is alles heel anders. Het weer bijvoorbeeld, maar ook de club en het eten. Er wordt ook op een andere manier gewerkt. Maar Atletico is een heel mooie club en Madrid is een mooie stad. Al is het er nu snikheet. Toch begin ik me er al aardig thuis te voelen. De aanpassing gaat redelijk snel.’’

Maarten Stekelenburg verdedigt woensdag mogelijk het doel van Oranje in de uitwedstrijd tegen Rusland. Maarten Stekelenburg verdedigt woensdag mogelijk het doel van Oranje in de uitwedstrijd tegen Rusland.

Vooruitblikkend zal vooral de voetbalmaand oktober een extra bijzondere zijn voor Heitinga. Als de Spaanse variant van de Eredivisie een maand jong is staat op 5 oktober FC Barcelona – Atletico Madrid op het programma. Twee weken later wacht de altijd beladen stadsderby tegen Real Madrid. Het is een wedstrijd waarin Heitinga tal van bekenden treft bij de in wit gestoken aartsrivaal. Rafael van der Vaart en – de geblesseerde - Wesley Sneijder zijn maatjes uit zijn Ajax-tijd.

Ruud van Nistelrooy en Arjen Robben leerde hij kennen bij Oranje. Alleen Royston Drenthe is nog een ‘onbekende’. Sneijder staat ongeveer drie maanden langs de kant met een kniekwetsuur, opgelopen in een vriendschappelijk duel tegen Arsenal. ,,Wesley is bijna mijn buurman in Madrid. Het gaat gelukkig redelijk goed met hem. Zijn blessure had erger gekund.’’

De assistent-trainers Phillip Cocu en Frank de Boer praten bij op het gras van de ArenA. De Boer combineert het assistent-bondscoachschap vooral met het trainerschap van Ajax A1. De assistent-trainers Phillip Cocu en Frank de Boer praten bij op het gras van de ArenA. De Boer combineert het assistent-bondscoachschap vooral met het trainerschap van Ajax A1.

Het moment waarop de spelersbus van Oranje het parkeerdek van de ArenA opdraaide, overviel Heitinga toch een ‘raar gevoel’. Heitinga: ,,Het was best gek om het ArenA-dek weer op te rijden. Normaal kwam ik hier om een wedstrijd te spelen. Een wedstrijd in het Ajax-shirt. Zo is het lang geweest. Dat is ook niet gek als je zeventien jaar bij Ajax hebt gespeeld.’’

De 24-jarige verdediger verruilde het Amsterdamse rood en wit voor de vergelijkbare clubkleuren van de tweede club uit Madrid. De bevlogenheid en de drang om goed te presteren zijn altijd gebleven. De oud-Ajacied en 39-voudig international vat het zelf kort en bondig samen. ,,Je doet wat je normaal ook doet om tot goede prestaties te komen. Alleen doe je het nu in een ander shirt.’’ Met een knipoog: ,,Maar het blijft rood en wit natuurlijk.’’

Bekijk dinsdag ook het interview met John Heitinga op Ajax TV.
Ga nu alvast naar de website van Ajax TV >>

De kersverse bondscoach Bert van Marwijk werpt een blik op het gesloten dak van de Amsterdam ArenA. Tijdens de training roffelde de regen bijna onophoudelijk op de dakdelen. De kersverse bondscoach Bert van Marwijk werpt een blik op het gesloten dak van de Amsterdam ArenA. Tijdens de training roffelde de regen bijna onophoudelijk op de dakdelen.