Menu
Heitinga kijkt uit naar duel met zijn cluppie

Heitinga kijkt uit naar duel met zijn cluppie

John Heitinga keert vrijdagavond voor het eerst als clubvoetballer terug in de Amsterdam ArenA. Het zal een vreemde gewaarwording zijn voor de Ajacied, die vorig jaar de overstap maakte naar Atletico Madrid. ,,Ik zal voor het eerst tégen Ajax spelen. Dat is toch heel raar, want ik heb vanaf mijn zevende tot vorig jaar bij Ajax gespeeld”, aldus Heitinga vanuit Madrid.

Twaalf dagen is Heitinga nu in voorbereiding op het seizoen, dat in Spanje pas eind augustus losbarst. Afgelopen dinsdag stond hij voor het eerst in het veld met Atletico Madrid in de oefenwedstrijd tegen Benfica, ook al een deelnemer aan het Amsterdam Tournament. ,,Benfica presenteerde zich voor het eerst met deze selectie aan het eigen publiek. Het stadion was bijna uitverkocht. Als je daar speelt voor zestigduizend mensen, dat is geweldig. Ik heb zeventig minuten gespeeld.”

Zoals Benfica zich tegen Atletico Madrid presenteerde voor eigen publiek, zo zal Ajax zich vrijdag toevalligerwijze ook tegen de club van John Heitinga voor het eerst aan de eigen fans laten zien. ,,Ik beschouwde toen ik nog bij Ajax voetbalde zo’n eerste wedstrijd voor de eigen fans altijd als leuk. Je laat de selectie voor het eerst aan de buitenwereld zien. Ajax kan in het Amsterdam Tournament zien waar ze staan. Een week later moeten zij immers klaar zijn voor de competitie. Wij hebben nog tot eind augustus. Ik merk aan de jongens hier dat ze zin hebben in het toernooi. Ze slaan het hoog aan. Wij kijken uit naar dit soort wedstrijden. Ik persoonlijk zeker.”

Atletico wil dit seizoen nog beter presteren dan vorig jaar, aldus Heitinga. ,,Wij kunnen ons in de laatste voorronde kwalificeren voor de Champions League. Daarnaast is de competitie voor ons erg belangrijk. Natuurlijk wil ik zowel de Champions League winnen als Spaans kampioen worden, maar we moeten wel realistisch blijven. Vorig jaar hebben we goed gepresteerd in de Champions League; we gingen er tegen Porto uit, maar waren wel ongeslagen. Dat was jammer, maar je weet het met de regels van uitdoelpunten die dubbel tellen. In de Primera Division werden we vierde. Ons team is redelijk hetzelfde gebleven. Je kunt niet echt spreken van belangrijkste spelers, maar we hebben heel veel goede voetballers, als Simão, Forlan en Aguero. Aguero is pas 21 jaar, maar die kan zo verschrikkelijk goed voetballen. Dat is genieten als je die ziet spelen.”

Genieten deed Heitinga ook van zijn eerste oefenwedstrijd van het seizoen. ,,Benfica is een leuk voetballende ploeg met goede spelers. Saviola speelt daar bijvoorbeeld. Wij waren iets sterker dan Benfica en wonnen met 2-1, maar belangrijker was dat het een mooie wedstrijd was. Het voelde niet als een oefenduel, beide teams gingen er vol in. Dat verwacht ik dit weekeinde ook. Wij willen vrijdag van Ajax winnen en Ajax wil van ons winnen. Ik kijk er naar uit om tegen mijn cluppie te spelen.''

Een jaar is Heitinga nu weg uit Amsterdam. ,,En ik heb Ajax zeker gemist. Ik ben ze wel op de voet blijven volgen hoor. Ajax zal altijd mijn club zijn. Bij Atletico heb ik het enorm naar mijn zin. In het begin was het aanpassen; de Spaanse competitie is zoveel sterker dan de Nederlandse. De onderste kan van de bovenste winnen. Dat is zwaar, maar je groeit erin en het is mij in mijn eerste seizoen niet tegengevallen."

Foto:PRO SHOTS/Cordon Press

Klik hier voor meer informatie over de kaartverkoop