Menu

Heitinga maakt rentree in wedstrijd met twee gezichten

In de op een na laatste oefenwedstrijd van het trainingskamp in De Lutte liet Ajax fantastisch voetbal zien in de eerste helft. Aan de lopende band werd gescoord tegen de Koninklijke U.D. uit Deventer. In de tweede helft waren slechts twee momenten noemenswaardig: de rentree van Johnny Heitinga na acht maanden blessureleed en een doelpunt van Nicolai Mitea. Het werd 10-0 voor Ajax.

De wedstrijd begon met een harde knal. Bij de Koninklijke U.D. wordt aan het begin en aan het eind van elke bijzondere wedstrijd een kanon afgeschoten. Ook Ajax knalde uit de startblokken. De Amsterdammers wervelden over het veld en binnen tien minuten kon keeper Beerthuizen al drie keer vissen. Vooral de eerste treffer was een schoonheid. Na een aanval op links belandde de bal via bijna alle voorhoedespelers bij de vrijstaande Wesley Sneijder. Met een strak schot in de verre hoek gaf hij het startsein voor de jacht op een monsterscore.

Ajax leek ook af te stevenen op een record-uitslag. Via drie treffers van Zlatan Ibrahimovic, twee van Wamberto en Jari Litmanen en een van Rafael van der Vaart, was het bij rust al 0-9. Vooral Zlatan kreeg de handen op elkaar, maar niet voor een doelpunt. Vlak voor de keeper nam hij in de lucht een bal aan, kaatste op zichzelf en schoot uit de draai in. De bal was echter te zacht om doel te treffen. Ook oogsten de fraaie passes van Jari Litmanen en Wesley Sneijder de waardering van het publiek uit Deventer. Ajax liet het beste voetbal zien tot nu toe in de voorbereiding.

Positief aan de tweede helft was de rentree van Johnny Heitinga. De verdediger kreeg na acht maanden afwezigheid vanwege een knieblessure, eindelijk weer speelminuten. Koeman bracht hem in de vierenvijftigste minuut in voor Anthony Obodai. ,,We hebben een aantal trainingen afgewacht of Johnny er klaar voor was", zei Koeman. ,,Dit was een wedstrijd die uitstekend geschikt was voor hem. Onze trainingen zijn intensiever dan deze wedstrijd."

Na vijfenveertig minuten en negen doelpunten konden de toeschouwers alleen maar hopen op nog zo´n helft. Helaas produceerde Ajax nog maar een treffer na rust. Nicolai Mitea maakte het tiental compleet. Volgens Ronald Koeman liepen de Ajacieden teveel met de bal. ,,In de eerste helft speelden we veel directer, we lieten toen de bal lopen waar we in de tweede helft liepen met de bal. De spelers in de tweede helft hebben wel veel meer meters gemaakt maar ze liepen elkaar voor de voeten. De eerste helft was heel goed."

Veel risico nam de verdediger niet in de vijfendertig minuten dat hij in het veld stond. ,,Het ging goed", vond Heitinga zelf. ,,Ik heb voorzichtig gedaan met de paar balletjes die ik kreeg. Na afloop van de wedstrijd heeft de dokter mijn knie gecontroleerd en alles zag er goed uit. Het was een lange weg van Colorado naar Deventer´´, verwees Heitinga naar de plaats waar hij was geopereerd. ,,Er kwam een bal naar de zijlijn, op precies dezelfde plek als waar ik tegen NAC geblesseerd raakte. Op het laatste moment deed ik een stap achteruit. André Bergdølmo riep ook naar me: ´niet gaan, Johnny´. Wat ik doe, doe ik nog gecontroleerd. Het is pas de tweede week dat ik met de groep meedoe, natuurlijk. Ik hoop dat ik zaterdag ook speel en dat ik in Engeland wat minuten krijg´´, aldus de zichtbaar opgeluchte Johnny Heitinga.