Menu
Heitinga: 'Misschien wel mijn beste seizoen'

Heitinga: 'Misschien wel mijn beste seizoen'

John Heitinga heeft er een druk en mooi seizoen opzitten bij Ajax. De 23-jarige voetballer speelde 51 van de 55 officiële wedstrijden, vulde meerdere posities in en maakte ook nog de nodige doelpunten.

Heitinga juicht nadat hij in de finale van de play-offs heeft gescoord tegen AZ. Heitinga juicht nadat hij in de finale van de play-offs heeft gescoord tegen AZ.

En het seizoen is nog niet helemaal voorbij voor Heitinga. ,,Eerst nog met het Nederlands elftal naar Azië”, zegt Heitinga een dag nadat Ajax zich dankzij een 3-0 zege op AZ heeft verzekerd van een plaats in de voorronde van de Champions League. ,,Pas daarna kan ik vakantie gaan houden. Wat ik ga doen? Relaxen: een beetje rondhangen bij het zwembad. Daar ben ik wel aan toe.”

Heitinga viert zijn play-offtreffer met Hennie Spijkerman en David Endt. Heitinga viert zijn play-offtreffer met Hennie Spijkerman en David Endt.

Het gevoel waarmee Heitinga binnenkort het zwembad gaat induiken is goed. De voetballer groeide uit tot een belangrijke pion binnen het elftal van Henk ten Cate. In de verdediging of op het middenveld: de Alphenaar vulde alle posities even goed in. Met het seizoen 2006-2007 laat Heitinga definitief een mindere periode in zijn carrière achter zich. ,,Het was misschien wel mijn beste seizoen tot nu toe”, zegt hij. ,,Ik zit gewoon lekker in mijn vel. En ik heb dit seizoen ook helemaal geen blessures gehad.”

Met de bekerwinst en het winnen van de play-offs is voor Ajax het seizoen 2006-2007 geslaagd, vindt Heitinga. ,,Vooral het winnen van de beker was fantastisch. Ik heb veel wedstrijden gespeeld, maar deze blijft me waarschijnlijk mijn hele leven bij. Het was echt een spektakel. Alles wat met voetbal te maken heeft, was aanwezig die avond.”

Dieptepunten waren er ook, al heel vroeg in het seizoen zelfs. Ajax werd in de voorronde van de Champions League uitgeschakeld door FC Kopenhagen. ,,Uit wonnen we met 2-1; een fantastische uitgangspositie voor de return, maar toch ging het mis. Thuis speelden we de eerste helft fantastisch. We maakten alleen geen doelpunten. En dan ontstaat er een scenario dat je bijna nooit meemaakt. Zij winnen met 2-0.” Ook de competitie verliep met pieken en dalen. Uiteindelijk greep PSV de titel en eindigde Ajax als tweede. Het verschil tussen beide ploegen staat bij iedere voetbalvolger in het geheugen gegrift: één doelpunt. ,,Heel zuur”, vindt Heitinga. Ajax liet het niet liggen tegen de topploegen, maar vooral tegen de mindere goden. ,,Als je dan het kampioenschap zo nipt verliest, denk je nog wel eens terug aan die wedstrijden.”

Het winnen van de KNVB Beker was voor Heitinga het hoogtepunt van het seizoen. Het winnen van de KNVB Beker was voor Heitinga het hoogtepunt van het seizoen.

Heitinga heeft zijn hoofddoel voor komend seizoen duidelijk voor ogen. ,,Ik wil in ieder geval kampioen worden met Ajax”, kijkt hij vooruit. Hij weet dat zijn team daartoe in staat moet zijn. ,,We hebben laten zien dat we heel goed kunnen voetballen en dat we ook echt ergens voor kunnen vechten. Mentaal is Ajax, mede dankzij de komst van jongens als Jaap Stam en Edgar Davids, de laatste tijd sterker geworden. We kunnen ons terugknokken als we achterstaan.”