Menu
Heitinga moet alleen de duels voorlopig aan zich voorbij laten gaan

Heitinga moet alleen de duels voorlopig aan zich voorbij laten gaan

John Heitinga bevindt zich op de weg terug. De verdediger hield aan de eerste ontmoeting met Internazionale een gekneusde nier over. Afgelopen week al liet de 22-jarige Ajacied zijn gezicht weer voorzichtig zien op het trainingsveld. Deze winderige dinsdagmorgentraining bewees Heitinga bijna alles weer te kunnen en mogen doen. ,,De artsen hebben me alleen nog afgeraden om duels aan te gaan'', blikt Heitinga na de ochtendsessie moe maar voldaan terug.

Kort voordat de grote groep fitte, speelklare spelers de aftocht blaast, werken Heitinga en Wesley Sneijder een intensief dribbel- en looptraject af. De oefeningen van conditietrainer René Wormhoudt zijn zwaarder dan ze er op het eerste oog uitzien. Zwaar, in elk geval voor de twee Ajacieden die door blessureleed lang in de lappenmand vertoefden. Na de zoveelste dribbel snakken de twee Ajacieden naar rust. Wormhoudt toont zich barmhartig en gunt het duo een uitblaasmoment. ,,Het is nu zaak weer conditie terug te pakken'', zegt Heitinga na de training, terwijl het zweet in straaltjes van zijn voorhoofd gutst. ,,Dat lukt alleen door veel en hard te trainen.''

Trainen, laat staan zwaar en intensief trainen, was er in de weken na Ajax - Inter niet bij voor de man met het rugnummer 4. De kneuzing aan zijn nier kon slechts worden verholpen met heilzame rust. ‘Heit’ moest verplicht (lees: op doktersvoorschrift) gestrekt. En dat weken achter elkaar. De nierkneuzing behoort ongetwijfeld tot de meest curieuze blessures die een sportman kan vellen. Heitinga: ,,Het is vreemd dat je van de kneuzing helemaal niks voelt. Als je opeens bloed in je urine vindt, kom je de blessure pas op het spoor.''

Na weken van noodzakelijke rust, kon de Ajacied weer aan de slag. Binnen en buiten de muren van de ArenA wordt keihard gewerkt aan zijn herstel. De medische staf stelt telkens nieuwe persoonlijke revalidatieschema’s op. Heitinga voert die plichtsgetrouw uit.

,,De dag begint om 9.45 uur in de fitnessruimte’’, geeft de speler inzicht in zijn actueelste schema. Een complete en goed gevulde dag, zo blijkt al snel. ,,Daarna train ik vanaf 10.30 uur op het veld, waarna een sessie volgt in het krachthonk. Na de lunch ga ik daarmee verder met René Wormhoudt.'' De dag is lang en vol, maar de Oranje-international doet zijn dagelijkse werk met een glimlach. ,,Alles om zo snel mogelijk weer te kunnen spelen.''

Naast Heitinga en Sneijder werkte ook Steven Pienaar dinsdagochtend individueel aan zijn herstel. De Zuid-Afrikaan loopt wat zijn herstel betreft op het eerste gezicht achter bij zijn twee ploeggenoten. Voor de middenvelder voorlopig nog geen balcontacten of groepstraining. Heitinga en Sneijder koesteren vooral de schiet- en drijfoefeningen met het speeltuig. Voor onvervalst spelersgeluk is weinig meer nodig dan een bal aan de voet.

Pienaar werkte zich met fysiotherapeut Ricardo de Sanders in het zweet. Lopen, vooruit en achterwaarts dribbelen en nog meer lopen, bleken de voornaamste trainingsingrediënten voor de speler. De rentree van Pienaar laat voorlopig nog even op zich wachten. Als de Afrikaan daadwerkelijk terugkeert in de ploeg van Blind, moet Heitinga alweer van de partij kunnen zijn.

Nadat de keepers elders op het veld waren opgewarmd, sloot de groep fitte spelers zich bij het trio Stekelenburg, Vonk en Vermeer aan. De ploeg van de trainerstroika Blind, Krol en Van der Lem werkte net als maandag vooral aan de afronding. Explosief afrondingswerk zelfs; inspelen, kaatsen, schieten. Of, dezelfde oefening meer naar de praktijk verwoord; inspelen, instormen en inschieten. Volop kijkgenot voor de supporters achter het hekwerk langs het trainingsveld. De forse windstoten trotserend, lieten de trouwe liefhebbers zich het vuurwerk op het veld zichtbaar welgevallen.

De middagtraining van deze dinsdag komt te vervallen. Woensdag is de selectie vrij en donderdag om 10.30 verschijnen de Ajacieden weer op het trainingsveld.