Menu

Heitinga, nieuwste Ajax-talent in selectie

Het nieuwste Ajax-talent in de selectie van trainer Co Adriaanse heet Johnny Heitinga. De verdediger die al vanaf zijn achtste jaar bij Ajax voetbalt, meldde zich donderdag 19 juli in het trainingskamp De Lutte voor zijn eerste schreden op het hoogste Ajax-niveau, de A-selectie. Nadat hij zeven trainingen en twee helften in oefenwedstrijden achter de rug had, vond Ajax-internet het de hoogste tijd de tiener beter te leren kennen.

Bondscoach Louis van Gaal kende de kwaliteiten al van de 17-jarige Ajax-verdediger. Hij koos Heitinga in zijn selectie tot negentien jaar dat onlangs uitkwam op het WK in Argentinië, en maakte hem nota bene aanvoerder. Heitinga: ,,Dat WK was prachtig. Wie maakt nou als zeventienjarige het WK tot 20 mee?", verwondert hij zich nog. ,,De meeste deelnemers waren 20, maar ik vond niet dat je dat leeftijdsverschil in het veld merkte."

Nederland werd voortijdig uitgeschakeld. ,,Dat was zonde", vond Heitinga natuurlijk ook. ,,Vooral de manier waarop. We stonden 1-0 voor en dan geven we het na de 1-1 zo weg." De Ajacied kreeg, net als zijn ploeggenoot Rafael van der Vaart, de rode kaart voorgeschoteld. ,,Het was direct rood, maar wel pas in blessuretijd", bagatalisseert de Zuid-Hollander zijn vergrijp. ,,Het was trouwens niet mijn eerste rode kaart sinds ik voetbal. Ik heb bij Ajax in de B-jeugd ook al eens rood gekregen. In een wedstrijd was een tegenstander de keeper al gepasseerd en schoot op doel. Ik stompte de bal, volgens mij best een mooie redding, uit het doel. Dat zou ik nu zo weer doen. Ze kunnen de penalty toch missen? Nee, destijds gebeurde dat niet."

Heitinga was met het Nederlands team in Toulon om zich voor te bereiden op het WK, toen hij het bericht hoorde dat trainer Co Adriaanse hem bij de A-selectie van Ajax zou halen. ,,Ik wist niet wat me overkwam. Je beseft ook niet hoe het zal zijn. Ik ging me voorstellen hoe de trainingen zouden zijn, de wedstrijden. Dat soort dingen. En ja, het kwam redelijk overeen met hoe het in werkelijkheid was."Na het WK kregen Heitinga en Van der Vaart twee weken de tijd om uit te rusten. ,,Ik ben acht dagen naar Spanje geweest en verder hier in Nederland. Ik heb een beetje getennist, maar niet veel. En conditie verlies je niet zo gauw."

Op 19 juli moest het weer gebeuren. ,,Ik kwam om tien uur in De Lutte. Om half elf begon de training. Dat ging goed. Het tempo is wel een stuk hoger dan bij de A-junioren. Niet lager of hoger dan bij het WK in Argentinië, daar waren we meer met voetbal bezig en het was midden in het seizoen. Nu staan we aan het begin van het seizoen en is de training meer op conditie gericht. Ik vond de eerste dag wel pittig. 's Avonds speelde ik namelijk ook nog een helft mee in de oefenwedstrijd tegen Vaassen. Ik was best wel een beetje zenuwachtig. Mijn spel was ook nerveus, maar in de loop van de tweede helft ging dat beter."

Johnny Heitinga springt een meter boven Vierklau uit bij een oefening.

Heitinga denkt dat de eerste indruk die de technische staf van hem zal hebben, goed is. ,,Ik probeer mijn eigen spel te spelen. Ik praat veel in het veld en wil ook veel de bal hebben. Daarnaast is koppen wel een van mijn sterke kwaliteiten."

En scoren, want als centraal verdediger kwam de sympathieke Heitinga vorig seizoen in de A1 van Danny Blind tot elf doelpunten. ,,Ik was net geen topscorer. Maar ik scoorde dus inderdaad wel veel. Scoren vind ik wel leuk, maar het is natuurlijk veel belangrijker dat we blijven winnen."

Van de toekomst heeft Heitinga nog niet zo'n helder beeld. ,,Ik hoop dat ik veel speelminuten krijg. Misschien dat ik al een paar minuten speel in het Amsterdam Tournament. Al zou ik alleen maar om de bank mogen zitten of een minuutje spelen. Ik heb het nog nooit meegemaakt hoe het is om in een volle Arena te spelen. Ik weet ook niet hoe het zal zijn als ik misschien tegen Shevchenko, Bierhoff of Litmanen kom te spelen. Dat zijn spelers die ik nu kies als ik een computerspelletje speel!"

,,Ik probeer in het seizoen zoveel mogelijk speelminuten te krijgen. Ik wil laten zien dat ik hier thuis hoor. Ik hoop Rafael achterna te gaan en veel te spelen. Zelf heb ik het gevoel dat ik ook op links- of rechtsback kan spelen. Maar ik weet niet precies wat ze met mij van plan zijn. Ik denk wel dat ik een kans maak op veel speeltijd. Die kans moet je overigens toch zelf creëren en pakken. Maar we zijn net begonnen, het is nog wennen. Ik moet me bij het grote werk bewijzen. Nu is het nog een droom."

Johnny Heitinga tijdens de dinsdagtraining in Amsterdam.
Heitinga in duel met de andere nieuwe verdediger in de A-selectie, Maxwell.