Menu
Heitinga steelt show in bekerzege Ajax

Heitinga steelt show in bekerzege Ajax

De KNVB Beker is de enige Nederlandse prijs die Frank de Boer als trainer nooit won. Vastberaden is de Ajax-coach om daar dit seizoen verandering in te brengen. Woensdagavond werd in de Amsterdam ArenA de eerste horde succesvol genomen door De Graafschap met 2-0 te verslaan. Hoogtepunt was de invalbeurt van John Heitinga, die zijn eerste officiële speelminuten van het seizoen kreeg. Op slag was een moeizame voetbalavond vergeten.

De wedstrijd zat in de tweede helft volledig op slot. Er viel weinig spectaculairs meer te beleven, maar Heitinga zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat het publiek toch voldaan en trots huiswaarts keerde. Alleen zijn warmlopen deed de Ajax-fans al opveren. Toen Heitinga acht minuten voor tijd mocht invallen, werd hem een staande ovatie gegund. Enkele minuten later volgde de absolute climax. Heitinga knikte uit een corner de 2-0 binnen en liet de halfgevulde ArenA compleet ontploffen. De verdediger werd tijdens zijn invalbeurt vrijwel onafgebroken toegezongen en kreeg als klap op de vuurpijl een uitverkiezing tot Ajacied van de wedstrijd.

,,Het waren tien geweldige minuten'', reageerde Heitinga na afloop. ,,Mijn gevoel is op dit moment met geen pen te beschrijven. Ongelooflijk. Dit maak je niet vaak mee in je carrière. Ik weet dat ik geliefd ben, maar dit overtrof alles. Ik ben blij met mijn rentree, maar aan de andere kant is het ook wel weer goed dat het erop zit. Dan hebben we dat ook maar weer gehad.''

Heitinga knikte onder luid applaus de 2-0 binnen.
Heitinga knikte onder luid applaus de 2-0 binnen.

Geen publiekstrekker
De Graafschap begon zijn comeback in de Eredivisie teleurstellend met zes nederlagen en bleek voor het Amsterdamse volk niet echt een publiekstrekker. De tweede ring van de ArenA bleef dicht. Ruim 24 duizend supporters waren uiteindelijk getuige van Ajax’ aftrap in de bekercompetitie. Zij zagen dat De Boer zijn elftal flink had gewijzigd. De trainer gebruikte het bekerduel om diverse reserves speeltijd in de hoofdmacht te gunnen.

Net als vorig seizoen verdedigt Diederik Boer in bekerwedstrijden het Ajax-doel. Ook Ricardo van Rhijn, Mike van der Hoorn en Lasse Schöne mochten opdraven. Op papier gold het tobbende De Graafschap als een ideale opponent om wat vertrouwen te tanken. Ajax liep in de Eredivisie pas eenmaal averij op –bij FC Twente (2-2) - maar het spel is (nog) niet altijd even hoogstaand. Indachtig de huisstijl tracht Ajax altijd het publiek te vermaken.

3-4-3
Tegen de Superboeren maakte Ajax (aantredend in een 3-4-3-systeem) meteen zijn intenties duidelijk. Al in de achtste minuut waren de Ajacieden dichtbij de openingstreffer. Een strakke voorzet belandde bij de tweede paal bij Viktor Fischer, die met het hoofd op doelman Hidde Jurjus stuitte. Het gevaar was nog niet geweken, maar in de rebound trof aanvoerder Nemanja Gudelj de paal.

Nauwelijks een minuut later liet ook De Graafschap zich gelden. Het was achteraf ook het enige echte wapenfeit van de bezoekers. Boer kon een schot van randje zestien met moeite redden en zag de bal tot zijn genoegen op de lat belanden. Een fractie later kon hij nogmaals opgelucht adem halen, toen de vlag omhoog ging voor Erik Quekel. De spits had de bal – in buitenspelpositie - in het lege doel gekopt.

Ajax was voornemens vlot een doelpunt te maken en voerde na het verstrijken van het openingskwartier de druk op. Een periode van pressie werd door De Graafschap echter zonder kleerscheuren overleefd. Daarmee ging de Amsterdamse storm voor rust liggen. Althans, zo leek het. Maar in de 41ste minuut was daar als een duveltje uit het doosje opeens Fischer met 1-0. De Deen was met een fijne, strakke voorzet bediend door Arek Milik. Voor Fischer was het een koud kunstje om binnen te schuiven. Zijn bewaker had zichzelf uitgeschakeld door in de sprint op de hakken van Fischer te gaan staan.

Mondjesmaat gevaarlijk
De fans van Ajax gingen er bij het begin van de tweede helft even goed voor zitten en hoopten op meer spektakel. Dat bleef aanvankelijk uit. De Graafschap had zijn zaakjes verdedigend goed op orde, en Ajax slaagde er maar mondjesmaat in gevaarlijk te worden. Halverwege de tweede helft hervond de thuisploeg weer iets van zijn dreiging, maar pas in het laatste kwartier brak het echte spektakel aan.

Gudelj was dichtbij met een afstandsschot, maar zijn poging zeilde naast. In de 82ste minuut werd Heitinga ingebracht, als verdedigende middenvelder. Even later besliste hij met een kopbal de wedstrijd.

De Boer: ,,Ik ben blij voor John, want hij werkt er keihard voor. Volgens mij kun je je geen mooiere rentree wensen. Ik vond ons in fases goed spelen. We brachten de bal steeds goed voor, maar het was vaak net niet. Al voor het inbrengen van John vond ik ons weer dreigend worden. Het is mooi voor John en het publiek dat Heitinga de tweede maakte.''

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De halfvolle ArenA ontplofte na de treffer van Heitinga.
De halfvolle ArenA ontplofte na de treffer van Heitinga.
Ook dit seizoen verdedigt Diederik Boer in bekerwedstrijden het Ajax-doel.
Ook dit seizoen verdedigt Diederik Boer in bekerwedstrijden het Ajax-doel.
Fischer scoorde de 1-0, na aangeven van Arek Milik.
Fischer scoorde de 1-0, na aangeven van Arek Milik.
Fischer wordt gefeliciteerd met zijn treffer.
Fischer wordt gefeliciteerd met zijn treffer.
Gudelj was dichtbij met een afstandsschot.
Gudelj was dichtbij met een afstandsschot.
Lasse Schöne in actie.
Lasse Schöne in actie.
Ajax voerde halverwege de tweede helft de druk weer op.
Ajax voerde halverwege de tweede helft de druk weer op.
Heitinga, Ajacied van de wedstrijd.
Heitinga, Ajacied van de wedstrijd.
De Boer: 'Ik ben blij voor John, want hij werkt er keihard voor.''
De Boer: 'Ik ben blij voor John, want hij werkt er keihard voor.''