Menu
Heitinga vanavond zenuwachtig voor de buis

Heitinga vanavond zenuwachtig voor de buis

Je zou maar een voetballer zijn en geblesseerd moeten toekijken hoe je eigen team in een cruciaal duel een zware tegenstander te lijf gaat. En dat op meer dan duizend kilometer afstand. Je schreeuwt de longen uit je lijf om je teamgenoten aan te moedigen maar ze horen je niet. Erger kan bijna niet. Het overkomt Johnny Heitinga, die met een nierblessure machteloos thuis moet toezien of Ajax ten koste van Inter de kwartfinales van de Champions League bereikt of niet. ,,Het zal niet makkelijk zijn, maar het kán", denkt de verdediger.

Het gebeurde in de wedstrijd tegen Inter eind februari in Amsterdam. John Heitinga kwam tijdens een luchtduel in aanraking met Julio Cruz. Er leek niets aan de hand, Heitinga speelde de wedstrijd gewoon uit. ,,Ik heb de dag erna ook gewoon getraind", herinnert de Ajacied zich. ,,Ik voelde in dat duel wel iets, een elleboog, een knie of iets dergelijks, maar ik dacht naderhand dat het een blauwe plek zou zijn. Het leek allemaal niet zo ernstig." Toch ging de verdediger vrijdag voor de zekerheid naar het ziekenhuis, waar hij gelijk een nacht moest blijven omdat zijn nier gekneusd bleek.

Heitinga: ,,Ik moest tweeënhalve week plat blijven liggen. Als ik lag, had ik geen last, ik voelde alleen wat als ik opstond. Dat mocht alleen om te douchen en naar het toilet te gaan. Vanaf afgelopen zondag mag ik twee keer per dag een halfuur fietsen. Dat is heel fijn, want dan heb je echt het idee dat je weer iets doet." Voor het herstel van de blessure staat een periode van zes weken. Daar is nu de helft van voorbij. ,,Ik mag zes weken geen duel aangaan", legt Heitinga uit. ,,Die zes weken moeten voorbij, ik moet dus gewoon rust nemen. Ik hoop donderdag aan de slag te kunnen met wat krachttraining, en vanaf zondag misschien looptraining. Het is heel vervelend, maar ik voel me nu goed. Ik ben goed uitgerust kan ik wel zeggen", vertelt de verdediger niet zonder humor.

Zijn toon wordt echter serieuzer als hij aan de wedstrijd van vanvond denkt. ,,Er staat heel veel spanning op, ik ben erg zenuwachtig. Het is beter om te spelen dan om te kijken. Ik kan niets anders doen dan afwachten", verwoordt hij zijn gevoel van machteloosheid. Het zal niet gemakkelijk worden, denkt Heitinga, maar hij acht Ajax zeker niet kansloos. ,,Inter is in eigen huis al lang ongeslagen. Je denkt tegen hun dat je er bent, maar dan slaan ze toch toe. Dat zag je in Amsterdam ook, we stonden met 2-0 voor en uiteindelijk speelden we gelijk. Maar voor rust speelden we echt goed. En in Milaan spelen wij meestal goed. We moeten hopen op een goede goal van ons. Het wordt tijd dat wij eens een keer als winnaar van dat veld stappen."
Heitinga zelf zal dat, mocht dat scenario zich voltrekken, op een heel andere manier beleven, namelijk liggend thuis op de bank.