Menu
Heitinga ziet potentie in Ajax

Heitinga ziet potentie in Ajax

Ajax speelt zondag voor het eerst - sinds de allesbeslissende competitiewedstrijd tegen FC Twente van drie maanden geleden - in competitieverband op vertrouwde bodem. Tegen sc Heerenveen moet de hegemonie in eigen huis worden voortgezet. Oud-Ajacied John Heitinga, die de kampioensschaal in mei overhandigde aan de aanvoerders Maarten Stekelenburg en Jan Vertonghen, ziet in elk geval veel potentie in de ploeg van Frank de Boer.

Hoewel hij met zijn 27 jaar al zeventig interlands speelde, voelde Heitinga zich vorige week rondom de afscheidswedstrijd van Edwin van der Sar weer even het jongste jongetje van de klas. ,,Ik kwam in het hotel aan en zag ineens die jongens van 1995 en 1998”, doelt de verdediger van Everton op de voormalige Ajacieden die in 1995 de Champions League veroverden en de Oranje-internationals die drie jaar later de halve finale van het WK bereikten. ,,Ik dacht toen bij mezelf: Edwin heeft toch wel een imposante carrière achter de rug. Hij heeft met een aantal heel mooie voetballers gespeeld.”

Het sluitstuk van deze geweldige dag bestond uit een duel tussen het huidige eerste elftal van Ajax en een door hoofdrolspeler Van der Sar geformeerd Dream Team, waarin behalve Ryan Giggs, Wayne Rooney en Rio Ferdinand ook Heitinga zijn opwachting maakte. Zodoende kreeg de geboren Alphenaar de uitgelezen kans zijn voormalige ploeg nader onder de loep te nemen. En wat hij zag kon hem wel bekoren. ,,Ze spelen leuk, vlot en fris zoals Frank dat wil”, stelt hij. ,,Ik hoop alleen dat ze voortaan wat sneller op doel gaan schieten omdat ze vaak de mogelijkheid krijgen. Er zit absoluut potentie in en ik geniet van die jonge jongens. Ze zijn niet bang en durven te voetballen. Ik denk dat dat weer de kracht gaat worden van Ajax. Ajax moet flair tonen en iets uitstralen op het veld. Dat gebeurt hier en daarom komt iedereen weer met veel plezier naar de ArenA.”

John Heitinga overhandigde op 15 mei de kampioensschaal aan Stekelenburg en Vertonghen. John Heitinga overhandigde op 15 mei de kampioensschaal aan Stekelenburg en Vertonghen.

Heitinga, die naar eigen zeggen bij Everton bezig is aan een goede voorbereiding, heeft er nooit een geheim van gemaakt ooit terug te willen keren bij Ajax. En ook nu neemt de publiekslieveling geen blad voor de mond. ,,Ajax is mijn club en voelt voor mij als thuiskomen. Ik zal altijd een band houden met Ajax en de kans is groot dat ik hier ooit terugkeer om prijzen te winnen. Zeker nu Ajax die derde ster heeft is de club nog populairder.”

Inmiddels heeft de recordkampioen de jacht op de 31ste landstitel geopend. Het is dan ook de vraag of Heerenveen de Ajacieden zondag enig strobreed in de weg kan leggen. Zeker gezien de uitgelaten sfeer die tegenwoordig hangt in de ArenA. ,,Toen ik de schaal kwam uitreiken ontplofte het stadion bijna”, herinnert Heitinga zich nog goed. ,,Ik heb zelden zoiets meegemaakt. De spanning die bij Ajax - FC Twente hing was ongekend. Het was net Zuid-Amerika. Je voelde gewoon alles trillen.’

Ajax - sc Heerenveen begint zondag om 14.30 uur.

Competitieresultaten van de laatste vijf seizoenen:

2010/2011 Ajax - sc Heerenveen 3-1 (27-10-2010)
2009/2010 Ajax - sc Heerenveen 5-1 (22-11-2009)
2008/2009 Ajax - sc Heerenveen 0-1 (31-01-2009)
2007/2008 Ajax - sc Heerenveen 3-1 (31-10-2007)
2006/2007 Ajax - sc Heerenveen 0-1 (04-03-2007)


Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Louis van de Vuurst