Menu
Henk Groot schiet nog maar eens uit zijn slof

Henk Groot schiet nog maar eens uit zijn slof

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar 14 juni 1961 wanneer schutter Henk Groot tot besluit van een seizoen waarin hij het Ajax-doelpunten laat regenen nog één keer geweldig uit zijn slof schiet.

De finale van toernooi om de KNVB Beker is een allerbelabberdst schouwspel en blijft zo lang zonder doelpunten, dat de circa 18.000 toeschouwers zuchtend een verlenging voorzien. Een fors deel van het publiek op het ADO-terrein gelooft het wel en zoekt de uitgang van het Haagse Zuiderpark op.

Ze krijgen ongelijk, want de achterblijvers worden beloond met plots vuurwerk van Henk Groot, Ajax’ aanvallende middenvelder die het hele seizoen al zo geweldig op schot is. De blonde Zaankanter doorbreekt tegen NAC twaalf minuten voor tijd de stierlijk vervelende patstelling met een daverend schot, om in de slotminuten nog twee keer het Bredase doel te treffen.

ONWAARSCHIJNLIJK
Groots hattrick brengt zijn bekertotaal op veertien doelpunten (in acht wedstrijden). Tel daar negen treffers in vijf wedstrijden in het Intertoto-toernooi bij op, plus de 41 keer dat hij scoorde in 32 competitiewedstrijden en je komt op het onwaarschijnlijke aantal van 64 goals in 45 wedstrijden. Nooit zal een Ajacied zo trefzeker zijn als Henk Groot in het seizoen 1960-1961.

Lanerossi Vicenza, uit de hoogste Italiaanse klasse, probeert de topscorer van de Eredivisie vergeefs in te lijven. Groot wil best naar het noord-Italiaanse Vicenza, maar Lanerossi deinst terug voor de vraagprijs van Ajax, dat zijn makkelijk scorende technicus niet kwijt wil: 250.000 gulden.

Behalve de zwaaiende Ger van Mourik lijkt iedereen opgelucht dat de saaie en vermoeiende bekerfinale in Den Haag voorbij is. Op de voorgrond de verslagen NAC-spelers Jan van Hoogenhuizen (2) en Daan Schrijvers. Daarachter Henk Groot, Bennie Muller, Co Prins, Kees Kuijs (NAC), Ger van Mourik, Sjaak Swart en Ton Pronk. Foto: Harry Pot, Nationaal Archief/Anefo, 912-5981
Behalve de zwaaiende Ger van Mourik lijkt iedereen opgelucht dat de saaie en vermoeiende bekerfinale in Den Haag voorbij is. Op de voorgrond de verslagen NAC-spelers Jan van Hoogenhuizen (2) en Daan Schrijvers. Daarachter Henk Groot, Bennie Muller, Co Prins, Kees Kuijs (NAC), Ger van Mourik, Sjaak Swart en Ton Pronk. Foto: Harry Pot, Nationaal Archief/Anefo, 912-5981

De broers Cees en Henk Groot maken in 1959 de overstap van het Zaanse ZFC naar Ajax en helpen hun nieuwe club meteen aan de landstitel door samen 66 competitiedoelpunten voor hun rekening te nemen.

Cees komt het seizoen er op minder aan spelen, dus ook aan scoren, toe, maar Henk doet er nog een flinke schep bovenop. Zijn ongekende schotvaardigheid kan niet verhinderen dat Feyenoord kampioen wordt, maar de schietgrage Groot met zijn mooie trap en verfijnde koptechniek doet Ajax op de lome woensdagavond 14 juni 1961 dus wel met 3-0 de bekerfinale winnen.

SPELVERDELER
Het kwart miljoen dat Lanerossi te gortig is, legt Feyenoord in 1963 grif op tafel, maar weer twee jaar later eist Rinus Michels dat Groot wordt teruggehaald. De net aan het grote werk begonnen oefenmeester ziet in de inmiddels ervaren rot met het scherpe spelinzicht de ideale vormgever voor een nieuw Ajax, dat spectaculair, aanvallend voetbal moet brengen.

Cor Kieboom, Feyenoords gehaaide voorzitter, doet goede zaken, want de eis van Michels kost Ajax een lieve duit: 375.000 gulden. Maar de eigenzinnige trainer heeft het goed gezien, want met Groot als aanvallende middenvelder en spelverdeler, en ook een beetje als mentor van de piepjonge Johan Cruijff, is Ajax vanaf 1965 niet meer te stuiten.

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het  Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax Encyclopedie. Bestel via onderstaande button deel 1 van de Ajax Encyclopedie]

Ajax Encyclopedie

Fotobijschrift (boven): Henk Groot passeert in het Haagse Zuiderpark NAC-keeper Stan de Rijk en een in het doelgebied opgedoken keeshondje. Rechts scheidsrechter Leo Horn en Peet Petersen.

Foto: Harry Pot, Nationaal Archief/Anefo, 912-5982