Menu
Henk ten Cate moet keuzes maken

Henk ten Cate moet keuzes maken

,,We zullen keuzes moeten maken", stelde Ajax-trainer Henk ten Cate donderdagavond tijdens de persconferentie van het LG Amsterdam Tournament. Dat moet de trainer omdat het toernooi dicht op de belangrijke confrontatie in de derde voorronde van de Champions League zit.

Achter de lange tafel in het Amsterdamse Hilton Hotel zat een gelouterd gezelschap internationale topcoaches en topspelers. Henk ten Cate, Co Adriaanse, Sir Alex Ferguson, Roberto Mancini en de voetballers Edwin van der Sar, Tarik Sektioui en Jaap Stam namen de tijd om de internationale pers te woord te staan over het toernooi.

Op de vraag of het toernooi voor Ajax leuk is of een verplicht nummer was Ten Cate openhartig. ,,Iedereen kan bedenken dat drie topwedstrijden in een week een beetje veel is. Wij staan voor een erg moeilijke taak, maar aan de andere kant willen we ons ook presenteren aan het Amsterdamse publiek. We moeten wel in het achterhoofd houden dat we woensdag ook nog moeten spelen. Dus zal het publiek een mix van spelers zien op de eerste en tweede dag. De nieuwe spelers zullen wel aan de fans worden gepresenteerd, maar niet op een dag."

De trainer noemde het zelfs een 'moeilijke situatie', de krappe tijd tussen het toernooi en de wedstrijd tegen FC Kopenhagen. Een verslaggever van de NOS schakelde de hulp in van Co Adriaanse. Hij had toch immers eens uit hetzelfde vaatje moeten tappen toen hij met Ajax pal na het Tournament Celtic trof? ,,Ja, en ik heb ook met Ajax tegen Kopenhagen gespeeld, maar zowel de ontmoetingen met Kopenhagen als met Celtic probeer ik te vergeten. Bovendien is Henk ten Cate ervaren genoeg om die problemen zelf op te lossen."

De voormalige Ajax-trainer won dit seizoen met Porto zijn eerste prijzen als trainer. Een eerdere definitie van Adriaanse van een topcoach is een trainer die prijzen pakt. ,,Maar er zijn er natuurlijk meer. Maar als je die definitie neemt, dan ben ik sinds mei inderdaad een topcoach."

Een voormalige topspeler van Ajax zat een paar stoelen verder, Edwin van der Sar. Hij liet deze week weten nog beschikbaar te zijn voor het Nederlands elftal en gaf daar uitleg over. ,,De belangrijkste reden om door te gaan is dat ik het nog altijd leuk vind en dat ik nog altijd fit ben."

Van der Sar kijkt ook uit naar de ontmoeting met Ajax op zaterdagavond. ,,Vorige week zaterdag speelde ik nog mét Ajax bij de Dennis Bergkamp Testimonial en nu speel ik tegen ze. Spelen in Amsterdam tegen Ajax voelt als thuiskomen.''