Menu

Henry en Van Persie loodsen Arsenal naar knockoutfase

Thierry Henry, weer fit, en Robin van Persie hebben Arsenal naar de knockoutfase van de Champions League geloodst. Ze schoten de Londense club woensdag naar een overtuigende 3-0-zege op Sparta Praag.

Hevige regen had het veld op Highbury doorweekt. Een nieuwe hoosbui in de beginfase maakte het voetbal er niet gemakkelijker op. Hoewel die omstandigheden meestal in het nadeel zijn van technisch begaafde en snel combinerende teams, domineerde Arsenal vanaf het startsignaal van de Franse scheidsrechter Sars.

Bergkamp was als eerste dicht bij de openingstreffer. Hij knalde voordat een kwartier was verstreken na een subtiel een-tweetje met Pires tegen de lat. Halverwege de eerste helft gebeurde het onvermijdelijke. En weer hij: Thierry Henry.

De Fransman, die in Praag ook al twee keer scoorde voordat de opspelende liesblessure hem weer op de bank deed belanden, pikte de bal buiten het strafschopgebied op en liet doelman Blazek met een effectvol schot kansloos. Het was zijn 187ste treffer voor de Londense club.

Sparta Praag had tot dat moment niet meer dan een doelpoging van Petrous (over) laten noteren. Wel realiseerden de Tsjechen zich onmiddellijk dat - met slechts één punt op het conto - alleen drang naar voren de Europese ambities nog overeind kon houden. Het maakte de wedstrijd er voor de onpartijdige toeschouwer interessanter op, al bleef Arsenal veel beter.

De beslissing liet niettemin op zich wachten. Om die te forceren bracht coach Wenger supersub Van Persie in de 66ste minuut. Dat ging ten koste van Henry, ook om die tegen overbelasting te beschermen. De oud-Feyenoorder slaagde cum laude met twee doelpunten in de laastste acht minuten.


Bron: ANP