Menu
Heracles Almelo – Ajax op kunstgras: 9x winst, 2x gelijk

Heracles Almelo – Ajax op kunstgras: 9x winst, 2x gelijk

Ajax neemt het zondag op tegen Heracles Almelo. Sinds de terugkeer van de Heraclieden op het hoogste niveau en de daarmee gepaard gaande entree van kunstgras, zegevierde Ajax negen keer in Almelo en speelde het tweemaal gelijk.

De Amsterdammers maakten op 26 februari 2006 hun competitiedebuut op het kunstgras van Heracles, dat onder leiding stond van de huidige Ajax-coach Peter Bosz. Een moeizame start volgde, aangezien de bezoekers met een 1-0-achterstand leken te gaan rusten na een treffer van Thijs Sluijter. Op slag van rust maakte Klaas Jan Huntelaar met een droge schuiver de gelijkmaker. Amper tien minuten voor tijd bezorgde Michael Timisela, in een van zijn spaarzame optredens in het eerste elftal, Ajax een 1-2-voorsprong. Invaller Ryan Babel maakte in de slotminuut aan alle onzekerheid een eind: 1-3.

Kenneth Perez
Een jaargang later was Ajax opnieuw een maatje te groot voor de thuisploeg. Met dank aan Kenneth Perez, die eerst de openingstreffer voor zijn rekening nam na een knappe individuele actie en later de score verdubbelde uit een strafschop. Wesley Sneijder verzorgde het slotakkoord in het Polman Stadion: 0-3.

Na deze tweede opeenvolgende overwinningen in Twente zouden nog vijf uitzeges volgen. Het duurde uiteindelijk tot het seizoen 2012-2013 voordat Heracles een punt pakte in eigen huis. Al zag het daar opnieuw lang niet naar uit. Ajax leidde namelijk na nog geen halfuur spelen met 0-2 door doelpunten van Ben Rienstra (eigen doel) en Lasse Schöne. Hoewel Mike te Wierik na een uur de spanning heel even leek terug te brengen, werd zijn aansluitingstreffer meteen tenietgedaan door Tobias Sana: 1-3. De Ajacieden leken op rozen te zitten, maar Thomas Bruns en Luis Pedro zorgden ervoor dat ze alsnog met een kater huiswaarts keerden: 3-3. Evenals in 2006 stond Bosz, na wat omzwervingen, opnieuw aan het roer in Almelo.

33ste landstitel
Op 27 april 2014 veroverde Ajax in Almelo de 33ste landstitel uit de clubgeschiedenis. Nadat Schöne uit een vrije trap de score had geopend, bracht Heraclied Simon Cziommer - eveneens uit een vrije trap - zijn ploeg op gelijke hoogte. Daarna ontspon zich een draak van een wedstrijd, aangezien Ajax voldoende had aan een punt en de thuisploeg ook voor directe handhaving in de Eredivisie. In de afgelopen twee jaargangen stelde Ajax orde op zaken door telkens met 0-2 te winnen.

Heracles Almelo – Ajax begint zondag om 16:45 uur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst