Menu
Heracles thuis nog ongeslagen

Heracles thuis nog ongeslagen

Ajax treft zondag in het Polman Stadion minstens twee bekenden. Robbert Schilder en Emmanuel Boakye zijn dit seizoen door Ajax verhuurd aan de Almeloërs.

Schilder is geschorst voor het treffen met de club waar hij zijn voetbalopleiding genoot. De middenvelder ontving tegen ADO Den Haag zijn vijfde gele kaart van het seizoen. Boakye is vermoedelijk wel van de partij in de ploeg van trainer Ruud Brood. De tweede huurling van Ajax deed dit seizoen al van zich spreken in de Heracles-verdediging. De beide Ajacieden komen in Almelo in elk geval genoeg aan spelen toe. Dat is ook exact waarvoor de Amsterdamse club de beloften (tijdelijk) heeft verhuurd aan de witzwarte club uit Twente.

Vooral op het kunstgras in het ‘eigen’ Polman Stadion presteert Heracles dit seizoen sterk. De Almeloërs openden het seizoen 2006-2007 in dat opzicht al opvallend, met een 3-0 zege op de grote rivaal FC Twente. Oud-Ajacied Kwame Quansah opende op de eerste speeldag de score voor de Heraclieden. Stefan Tanghe en Diego Biseswar verzorgden de overige goals. Na de zege op FC Twente was Heracles voor eigen publiek ook FC Utrecht (3-0) en sc Heerenveen (1-0) de baas. RKC Waalwijk verliet het Polman Stadion met een gelijkspel: 1-1. Heracles koestert thuis nog steeds een ongeslagen status.

De prestaties in de thuisduels staan in schril contrast met de verrichtingen buitenshuis. Buiten Almelo presteert de Brood-brigade povertjes. Feyenoord werd weliswaar op een gelijkspel (0-0) gehouden, het bekerduel tegen eerstedivisionist FC Eindhoven ging met 3-2 verloren. Ook het laatste uitduel, tegen ADO, ging verloren. Met de 2-0 zege op Heracles vergaarden de Hagenaars hun eerste competitiepunten. Ajax heeft wel de relatieve mazzel dat zowel Schilder - de laatste weken prima op dreef - als topscorer Everton Ramos da Silva tegen Ajax is geschorst. Heracles bezet op dit moment de twaalfde plaats in de Eredivisie.

Afgelopen seizoen trof Ajax in het Polman Stadion de brutaal spelende kampioen van de Gouden Gids Divisie. De Amsterdammers verlieten Almelo op 26 februari met een 1-3 overwinning. Ajax toonde veerkracht door een 1-0 achterstand ongedaan te maken. Klaas Jan Huntelaar, Michael Timisela en Ryan Babel waren de doelpuntenmakers namens de ploeg van trainer Danny Blind. Rechtsback Timisela liet die middag van zich horen door zijn tweede optreden in Ajax 1 te bekronen met een treffer.

Eerder, op 7 januari 2004, stonden Heracles en Ajax vriendschappelijk tegenover elkaar. De Amsterdammers wonnen het duel met 2-3 van de thuisploeg. Rafael van der Vaart, Zlatan Ibrahimovic (2) schoten die wedstrijd met scherp. Ajax en Heracles, net als Ajax vernoemd naar een held uit de Griekse mythologie, koesteren allebei een mooie en lange voetbalhistorie. De Almelose club zag op 3 mei 1903 het levenslicht. Ajax werd drie jaar eerder 'geboren', op 18 maart 1900. De Heraclieden veroverden in hun historie twee keer de landstitel: in 1927 en 1941. In de eerste divisie waren de Almeloërs nog succesvoller. Op het op een na hoogste voetbalniveau liet Heracles zich driemaal kronen tot kampioen (1962, 1985 en 2005).