Menu
Herhaalt Boukhari zijn kunstje tegen NAC?

Herhaalt Boukhari zijn kunstje tegen NAC?

Ajax treft zondagmiddag in het Bredase Mycomstadion NAC. De ploeg van trainer Ton Lokhoff heeft zich dit seizoen nauwelijks nog van zijn beste kant laten zien. Het resultaat is een (ietwat teleurstellende) elfde plaats op de ranglijst. Het onderlinge verschil tussen Ajax en de Bredanaars bedraagt vijf punten.

De laatste in Breda gespeelde ontmoeting tussen NAC en Ajax dateert van 13 februari van dit jaar. In het Mycomstadion bleek Nourdin Boukhari goud waard voor de gasten. Een vroege, al na drie minuten gescoorde, openingstreffer bracht de Ajacieden op het juiste spoor. Nadat Yuri Cornelisse de geelzwarten na rust naast Ajax had gebracht, volgde de beslissing twee minuten voor tijd. Met de tweede treffer van linksbuiten Boukhari grepen de roodwitten (overigens op last van de arbitrage spelend met zwarte voetbalkousen) uiteindelijk toch nog de volle drie punten. De aanvaller deed dat op aangeven van Steven Pienaar. De Zuid-Afrikaan lobde de bal fraai over de NAC-verdediging heen, waarna Boukhari het speeltuig door de benen van keeper Davy Scholen in het doel kon werken.

De vleugelaanvaller doelpuntte daarmee tegen zijn oude ploeg. Een seizoen eerder (2003-2004) vertoonde de Marokkaanse international zijn voetbalkunsten namelijk nog - op huurbasis - voor de Noad Advendo Combinatie. Boukhari was die huurperiode namens NAC ook trefzeker tegen Ajax, pikant genoeg de club die hem dat seizoen verhuurde.

De laatste thuiszege van de Bredase ploeg op Ajax stamt ook uit het seizoen 2003-2004. Johan Elmander was tijdens de dat voetbaljaar gespeelde editie van NAC - Ajax met zijn twee goals de grootste plaaggeest voor de Amsterdammers. NAC-aanvaller Boukhari trof dus één keer doel. Ajax bracht door goals van Victor Sikora en Zlatan Ibrahimovic de spanning wel terug in de wedstrijd, maar de 4-2 nederlaag bleek uiteindelijk onvermijdelijk.

Dit seizoen zijn de Bredanaars minder goed op dreef. De ploeg van trainer Ton Lokhoff kreeg dit seizoen versterking van routinier Pierre van Hooijdonk, Johan Vonlanthen (gehuurd van PSV) en ex-Ajacied Victor Sikora. Met David Mendes da Silva en Mike Zonneveld telt de NAC-selectie trouwens nog twee oud-Ajacieden. De Bredase selectie verloor aanvaller Ali Boussaboun overigens wel aan Feyenoord. Gelukkig voor NAC begon het talentvolle aanvalstalent Julian Jenner sterk aan dit seizoen.

De hooggespannen verwachtingen rond de rentree van Van Hooijdonk in het shirt van NAC konden tot nu toe nog niet worden waargemaakt. De ex-international begon zijn loopbaan ooit bij RBC, waarna hij niet veel later al de eer verdedigde van NAC. Met toenmalig ploeggenoot Lokhoff aan zijn zijde, werd menig roemrucht ‘avondje NAC’ door de twee aanjagers in het Bredase elftal eer aangedaan.

Het laatste wapenfeit van Lokhoffs formatie dateert van afgelopen zaterdag, toen voor eigen publiek werd afgerekend met Heracles Almelo: 2-1. Johan Vonlanthen en Patrick Zwaanswijk brachten NAC binnen een half uur op 2-0. Een tegentreffer van Janssen, tien minuten voor het einde gescoord, kon de thuisploeg niet verontrusten.

NAC - Ajax de laatste vijf keer:

2000-2001 0-3
2001-2002 0-1
2002-2003 0-3
2003-2004 4-2
2004-2005 1-2

Eerste ontmoeting: 20 januari 1957 (1-1)

Bekijk de voorbeschouwing van Nourdin Boukhari op dit duel op Ajax internet TV >>