Menu
Herinneringen aan de buikslidings

Herinneringen aan de buikslidings

Edwin van der Sar krijgt woensdag 3 augustus een groots afscheid in de Amsterdam ArenA. Een van de mannen die hem van heel nabij meemaakte in Amsterdam is Fred Grim (45), die als tweede doelman de taak had de druk er op te houden bij de eerste keus. Uiteraard is de huidige coach van Ajax A1 op 3 augustus ook van de partij.

Toen trainer Louis van Gaal begin jaren negentig definitief koos voor Edwin van der Sar als eerste doelman vertrok Stanley Menzo bij Ajax. Van Gaal belde vervolgens meteen naar Fred Grim. ,,Hij vertelde dat hij had gekozen voor een jonge jongen als eerste doelman en dat hij geloofde dat dat een groot succes worden. Maar als het om de een of andere reden toch niet zou lukken, dan wilde hij een goede doelman achter de hand hebben. Ik was al wat ouder en Van Gaal vroeg of ik Edwin ook wilde begeleiden. Ik moest 'de goede druk' op hem houden tijdens de trainingen. Dat deed ik; hij wist daardoor dat hij geen steken moest laten vallen, want dan stond ik er.”

Grim herinnert zich de jonge Van der Sar: ,,Dat Edwin veel talent had, was duidelijk. De vraag in het begin was of hij de druk van Ajax 1 aan kon. Dat pakte hij zo makkelijk op dat ik toen dacht 'hier komt de keeper van het Nederlands elftal aan'. Hij was serieus, trainde hard. Als mens is het ook een fijne jongen met een goed karakter. Ik heb hem altijd gesteund en ik accepteerde mijn plek achter hem zonder moeite.”

Samen met Fred Grim vormde Edwin van der Sar midden jaren negentig een succesvol duo. Samen met Fred Grim vormde Edwin van der Sar midden jaren negentig een succesvol duo.

De doelmannen zochten elkaar altijd even op. ,,Bij feestmomenten, maar ook als het tegen zat zoals bijvoorbeeld bij die verloren penaltyreeks in de Champions Leaguefinale van 1996. Uit die momenten bleek dat het wel goed zat tussen ons. Ik heb ook nooit meer zo goed samengewerkt met iemand als met Edwin.”

Tijdens de trainingen hadden de keepers ook hun eigen competitie. ,,Als het had geregend en er lag een dikke laag modder dan zetten we pionnen neer, namen we een aanloop en doken we de modder in. Wie het verste kwam, had gewonnen. We zaten helemaal onder de prut.”

Toen Van der Sar vorig jaar januari weer even in Amsterdam was en vroeg of hij bij Ajax kon trainen, was het duo van weleer weer even herenigd. Als vanouds was Grim de aangever en Van der Sar de keeper. ,,We hebben altijd wel contact gehouden, al is het in de voetballerij ook zo dat je elkaar soms maanden niet spreekt. Ik heb nog steeds heel veel respect voor hem.Ӭ

Tekst: Ajax.nl/ Monique Janse
Foto´s: Bovenste, archief Fred Grim; Onderste: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Koop hier je kaarten voor de afscheidswedstrijd van Edwin van der Sar