Menu
Herinneringen aan de Goede Beul

Herinneringen aan de Goede Beul

Zijn clubliefde stond buiten kijf, Bob Haarms was in elke vezel van z’n lichaam Ajacied. ''Het leven van Bob bestond uit heel veel Ajax en voor een heel klein beetje uit familie'', vertelt Louis van Gaal, die jarenlang met de wijlen assistent-trainer van Ajax samenwerkte. Vooral als steun en toeverlaat van de voorbijtrekkende Ajax-trainers verwierf de Amsterdammer een legendarische status. Donderdag 6 juni is het 10 jaar geleden dat Haarms overleed.

In de overlevering zijn talloze mooie verhalen en anekdotes over Haarms bewaard gebleven. Terugkerende elementen zijn een onbegrensde liefde voor Ajax, enorme loyaliteit aan de club en zijn gedrevenheid tot het uiterste te gaan. Het maakte Haarms binnen Ajax een uiterst geliefd en gewaardeerd persoon.

Eigen fanclub
Maar ook buiten de club maakte Haarms naam en bleven zijn rol in de technische staf en kenmerkende persoonlijkheid verre van onopgemerkt. Hij was uiterst populair bij de supporters en beschikte zelfs 7 jaar (van 1993 tot 2000) over een eigen fanclub. Het was veelzeggend dat er op gegeven moment een ledenstop moest worden ingelast omdat de maximumcapaciteit was bereikt. De fanclub hield bij Haarms' pensioen op te bestaan.

Misschien uit het oog, maar nog zeker niet uit het hart. Een decennium na zijn overlijden leeft Haarms nog altijd voort, zeker in zijn stad Amsterdam. Sinds 2011 prijkt ook een meer dan levensgroot standbeeld van Haarms voor de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA. Eerder al werd de hoofdtribune op sportcomplex de Toekomst vernoemd naar de oer-Ajacied en kreeg hij een laan én tramhalte naar zich vernoemd.

Fysieke tegenslag voor Haarms in Ajax 1
Bob Haarms (8 maart 1934) groeide op tegenover de Meer en kwam op z’n 12e bij Ajax terecht. Hij stond niet bekend als het allergrootste talent, maar z’n winnaarsmentaliteit bracht hem toch richting Ajax 1. Een doorslaand succes bij Ajax werd zijn actieve loopbaan niet, mede doordat Vrouwe Fortuna hem niet heel gunstig gezind was. Veelvuldig blessureleed speelde hem parten en tot overmaat van ramp miste hij door militaire verplichtingen (dienstplicht) het kampioenschap in 1957.

Toen Haarms in een ultieme poging om toch weer fit te worden weer geblesseerd raakte, werd het eind 1959 definitief einde verhaal. Na 7 seizoenen stond de teller voor hem op 72 duels.

Terugkeer bij Ajax door Michels
Een kleine 8 jaar later (in 1967) keerde Haarms terug bij Ajax. Rinus Michels haalde hem binnen. Niet geheel toevallig, want de eerdere ploeggenoten waren qua persoonlijkheid uit hetzelfde hout gesneden. Haarms mocht als trainer van verschillende Ajax-teams aan de slag en werd door Michels gaandeweg steeds meer bij het eerste elftal betrokken.

In de zomer van 1971 zette Haarms z’n 1e stappen als hersteltrainer, de rol die hem als een warme deken zou passen. Ruud Krol miste door een gebroken been de Europa Cup 1-finale tegen Panathinaikos en trainde met Haarms de hele zomer door om weer fit te worden.

Begin jaren ‘80 volgde misschien wel de zwartste bladzijde uit zijn rijke Ajax- periode. Kurt Linder werd aangesteld als trainer en koos voor Aad de Mos als 2e assistent. Voor Haarms was er daardoor geen plaats in de technische staf van Ajax en hij kreeg slecht een bescheiden functie in de scouting. Die rol voldeed niet aan de verwachtingen. Diep teleurgesteld verliet Haarms aan het einde van het seizoen 1981-1982 zijn grote liefde.

Cruijff neemt heft in handen voor terugkeer Haarms
Gelukkig ontstond er 4 jaar later weer een opening, via Pim van Dord. ''Bob kwam regelmatig bij de trainingen kijken en gaf aan graag weer bij Ajax te willen werken. Maar Johan Cruijff had al verschillende assistenten, dus de technische staf was rond. Dus zei Bob tegen mij: 'ik zie jou altijd bezig met die jongens. Je behandelt ze, maar traint ook op het veld met ze. Kan ik je daar niet bij helpen?''

Van Dord overlegde met Cruijff, die een terugkeer van Haarms wel zag zitten en uiteindelijk zelf maar het heft in handen nam. ''Er moest een contractje worden opgesteld, maar dat duurde allemaal erg lang. Johan pakte vervolgens een typmachine en begon met het invullen van naam, geboortedatum, salaris etc. 'Zo laat dat maar door de directeur tekenen, dan is dat ook weer in orde', zei Johan.''

'Een unieke revalidatietrainer'

In de daaropvolgende jaren maakte Haarms naam als hersteltrainer. ''Bob was een unieke revalidatietrainer'', vertelt Van Dord. ''Niet zozeer door z’n directe medische kennis, dat kon je niet van hem verwachten. Maar hij had het vermogen om een speler tot het uiterste te testen, zonder hem schade toe te brengen. Dat is ook een gave.'

De soms haast Spartaanse werkwijzen van Haarms logen er niet om. De spelers moesten vrijwel zonder uitzondering altijd diep gaan. Simon Tahamata met een knipoog: ''Het was zó zwaar. Je zorgde er wel voor dat je niet geblesseerd raakte.'' Of zoals Frank Rijkaard zei: ''Je was blij als je er vanaf was.''

Maar het mooie was: hoe zwaar de trainingen ook waren, de spelers liepen met Haarms weg. Vanwege de inhoud van de sessies, maar ook door zijn unieke persoonlijkheid. De bijnaam 'de goede beul' werd om die reden geboren. En iedereen wist: als je de herstelsessies van Haarms goed had doorstaan, was je fysiek ook weer in orde.

Bekijk de documentaire Bobby
In de documentaire ‘Bobby’ blikken spelers, fans, vrienden en schrijver Raymond Bouwman terug op de legendarische assistent-trainer van Ajax. De docu is de komende weken te bekijken op Fox Sports.

Uitzendschema:
Donderdag 6 juni 18:00 uur FOX Sports 3
Zaterdag 8 juni 17:00 uur FOX Sports 3
Woensdag 12 juni 20:00 uur FOX Sports 1

Lees ook: Documentaire over Bobby Haarms op FOX Sports

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax Archief