Menu
Herinneringen aan Johan Cruijff

Herinneringen aan Johan Cruijff

De naam Johan Cruijff staat voor onnoemelijk veel mooie herinneringen. Welke fantastische momenten, met Cruijff in de hoofdrol, schieten de Ajacieden in de Amsterdam ArenA en op de Toekomst direct te binnen?

Sonny Silooy, trainer A1

,,Ik ben blij dat ik met, tegen en onder Johan heb gespeeld. Hij is qua trainingingsmethoden en qua mens de beste trainer en medespeler waarmee ik ooit heb gewerkt. Ik heb met heel veel goede trainers mogen werken, maar hij stak echt boven iedereen uit. Het menselijke vind ik misschien nog wel het belangrijkste. Cruijff is altijd gewoon gebleven. De wil om te winnen, is hij ook nooit kwijt geraakt.’’

Jaap Stam, aanvoerder A-selectie

,,Johan Cruijff: fantastische voetballer en trainer. Maar bovenal is Cruijff een heel goed mens. Ik heb hem leren kennen toen ik met zijn zoon Jordi bij Manchester United speelde. Echt een ontzettend aardige en speciale man.”

Arnold Mühren, trainer C2

,,Johan is altijd zichzelf gebleven. Sommige mensen, die zo goed zijn, raken in de war. Johan niet. Hij is en blijft menselijk. Ook al heeft hij het nog zo druk. Als hij vindt dat je goed presteert en er alles voor over hebt, zal hij je nooit laten vallen. Vroeger, toen ik net bij de Ajax-selectie kwam, leerde ik alleen al heel erg veel van Johan door goed naar hem te kijken. Het was alleen al leerzaam om te zien hoe hij stond en hoe hij bewoog.’’

Alfons Groenendijk, assistent-trainer A-selectie

,,Ik denk aan Ajax - Haarlem, de wedstrijd waarin Cruijff zijn rentree bij Ajax maakte en een prachtig doelpunt op zijn naam bracht. Ik was bij die wedstrijd. Ik stond met een broodje worst tegen het hek aangedrukt. Ik volgde Cruijff natuurlijk al langer. Toen ik heel klein was maakte ik altijd radioreportages op de bandrecorder van mijn vader. Toen had ik het ook altijd alleen maar over Cruijff. Maar toen ik dat doelpunt tegen Haarlem live zag, dacht ik echt: dit is een fenomeen. Een jaar later zat ik net bij de selectie van FC Den Haag en heb ik nog tegen hem gevoetbald in een bekerwedstrijd. We verloren met 3-2. Na de wedstrijd wist ik niet hoe snel ik bij hem moest zijn om hem een hand te geven.”

Ryan Babel, speler A-selectie

,,Ik heb Cruijff natuurlijk nooit echt zien spelen, maar door de tv-beelden weet ik dat hij een groot voetballer was. Hij heeft heel mooie dingen laten zien en was altijd de leider op het veld.”

Kenneth Vermeer, keeper A-selectie

,,Cruijff staat voor mooie doelpunten en een goede techniek. Hij heeft bovendien ontzettend veel verstand van voetbal. Hij doorziet alles een stuk makkelijker en beter dan anderen.”

Simon Tahamata, techniektrainer jeugd

,,De beste voetballer aller tijden. En ook een heel goed persoon, die altijd zichzelf is gebleven. Hij wordt door de buitenwereld als ster gezien, maar hij heeft zich nooit zo gedragen. En op de verjaardag van Johan denk ik altijd aan de Molukken. Op 25 april wordt Johan zestig en is het precies 57 jaar geleden dat de Republiek der Zuid-Molukken werd uitgeroepen.”

Fred Grim, keeperstrainer A-selectie

,,Als ik aan Cruijff denk, schiet me een ding te binnen. Rondo. Dan weet Johan genoeg.’’

Michel Kreek, trainer E1

,,Wat mij het meeste bijstaat van Cruijff, is het moment waarop hij zijn rentree maakte als Ajacied. Dat was in de Meer, in een thuiswedstrijd tegen Haarlem, tijdens het seizoen 1981-1982. Ik was toen 11 jaar en speelde in de jeugdopleiding van Ajax. Ik zag de wedstrijd vanuit vak H, daar had ik toen een seizoenkaart voor. Voor, tijdens en na die bewuste wedstrijd besefte ik pas echt hoe groot Johan Cruijff is. Voor die tijd was dat er besef er nog niet.’’

Frank de Boer, trainer D1

,,Johan Cruijff is een mythe, en niet alleen in Nederland. Ik heb veel en lang in het buitenland gezeten en ook daar hadden de mensen het altijd over Cruijff. Echt, als ik een taxi instapte was de kans groot dat het meteen over Cruijff ging.”

Heini Otto, trainer D2

,,Bij Johan Cruijff denk ik aan een bepaald gebaar, een reactie in mijn richting. Ik kan niet precies zeggen wat dat was, maar ik vond het ontzettend mooi en indrukwekkend. Echt tekenend voor de mens Johan Cruijff.”

Dennis Gentenaar, keeper A-selectie

,,Bij Johan Cruijff denk ik aan het openingsdoelpunt van de WK-finale in 1974. Nederland trapte af en tikte de bal rond. Cruijff haalde op een gegeven ogenblik de bal op en begon aan een solo. Uiteindelijk werd hij neergehaald in het strafschopgebied en kreeg Nederland een penalty. Maar vooral die versnelling staat me bij.”

Hennie Henrichs, bestuurslid technische zaken

,,Fenomenaal is een woord dat het beste hij Cruijff past, denk ik. Als ik aan Johan denk, dan denk ik als eerste aan de Europa Cupfinale die Ajax in 1972 in Rotterdam tegen Inter speelde. Samen met een vriendje was ik die dag met de trein naar de Kuip gereisd. In het stadion zaten we achter het doel waar Cruijff scoorde. Ik zie het moment nog voor me: Sjaak Swart bukte en Johan kopte de bal er zo in. Het is en blijft een fantastische herinnering.’’

Maarten Stekelenburg, keeper A-selectie

,,Dat stiffie tegen Haarlem tijdens zijn terugkeer als Ajacied staat me het beste bij. Ik kom ook uit Haarlem, vandaar misschien. Als ik aan Johan Cruijff denk, schiet dat moment me te binnen.”

Jeffrey Sarpong, speler A-selectie

,,Het doelpunt tegen Den Haag. Cruijff neemt de bal aan de linkerkant heel mooi aan en krult hem vervolgens over de keeper. Dat was het mooiste doelpunt dat ik van hem heb gezien.”

Hedwiges Maduro, speler A-selectie

,,Bij Johan Cruijff denk ik aan het buitenkantje. Hij deed ontzettend veel buitenkant voet: dribbelen, scoren. En Cruijff was natuurlijk de regisseur van het veld.”

Peter van Vossen, stagiair Jong Ajax

,,Cruijff was en is geniaal. Meer kan ik er niet van maken.’’