Menu

Heroveren koppositie belangrijkste voor vermoeid Ajax

Dat Ajax de koppositie heroverde in de Holland Casino Eredivisie was het belangrijkste dat dit weekeinde rond de landskampioen gebeurde. PSV kwam niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel bij Twente. Ajax kwam niet verder dan een saaie thuiswedstrijd tegen Willem II, maar pakte met de 3-0 zege wel de drie punten die de ploeg weer aan de leiding bracht.

De ene diamant, Chivu, schittert de komende weken minder vanwege twee schorsingen maar het volgende groeibriljantje staat al klaar: Nigel de Jong nam in de Arena tegen Willem II de honneurs als centrale verdediger waar. Tegen Lyon had hij immers bewezen dat hij met zijn zeventien jaar probleemloos kan meedraaien op topniveau. In Frankrijk vormde hij nog mét Chivu en Bergdolmo het hart van de verdediging, nu moest hij het alleen met de Noor doen. En dat is toch wat anders.

Maar ten koste van zijn zelfvertrouwen ging dat op het oog niet. Met flair bemoeide de Amsterdammer zich met de opbouw en hij schoot zelfs in de twintigste minuut vanuit de tweede lijn prachtig in. Helaas voor hem ging de bal net over het doel van Geert de Vlieger. Het had een welkome bekroning voor zijn razendsnelle ontwikkeling kunnen zijn. ,,We hebben in december een gesprek met Nigel de Jong”, aldus trainer Ronald Koeman na afloop. ,,Ik vind het verbazingwekkend dat hij zo volwassen speelt. Hij heeft grote kwaliteiten, maakte weinig fouten en was agressief in de duels. Ik moet hem een groot compliment maken. Ik houd hem bij de A-selectie, want als een speler zo’n ontwikkeling doormaakt, dan is het niet goed hem weer een stapje terug te laten doen.”

Het schot van De Jong in de 20ste minuut ging dus over, maar Ajax stond toen al op voorsprong. Na een prachtige actie van de sterke - maar te weinig in het spel betrokken - Andy van der Meyde kwam de bal in de negende minuut bij Mido.

De Egyptenaar kreeg tegen Willem II net als tegen AZ de voorkeur boven Zlatan. Mido legde de bal nog even goed voor zijn rechtervoet en schoot vervolgens keurig raak. Ajax stond op voorsprong en leek de basis te leggen voor een net zo hoge uitslag als tegen de Alkmaarders (6-2).

Maar daar had Ajax, de ruim 48.000 toeschouwers ten spijt, helemaal geen trek in. De wedstrijd tegen Lyon zat nog duidelijk in de benen en de scherpte en finesse ontbrak in alle linies. De Tilburgers hadden zich aangepast aan Ajax en de vleugelspelers ingewisseld voor een extra mannetje op het middenveld. ,,Statistisch hebben we hier niet veel te winnen”, gaf trainer Mark Wotte uitleg over zijn omzetting. ,,Beter gezegd, Willem II heeft hier nog nooit gewonnen. Daarom heb ik de speelwijze aangepast aan Ajax. Het had ook te maken met de 5-1 nederlaag van vorige week tegen Feyenoord. Ik wilde de ploeg in bescherming nemen.”

De spitsen van de gasten wisselden elkaar wel af. Dan weer Ajacied Cedric van der Gun, dan weer Tarik Sektioui die gevaarlijk werd. ,,Daar hadden wij moeite mee”, analyseerde Koeman. ,,Wij hadden het geluk dat onze eerste kans direct werd omgezet in een doelpunt.”

En met een voorsprong is het beter spelen. Ondanks een lage balcirculatie, ondanks een matige voorzetting en ondanks veelvuldig verlies in de duels bleef Ajax de ploeg die het meeste balbezit had. Doelpunten leverde dat niet op in de eerste helft, die Koeman kwalificeerde als ‘vrij matig’.

In de tweede helft keerde Andy van der Meyde niet terug binnen de lijnen. De rechtsbuiten moest zijn plaats afstaan aan Witschge. ,,Ik ging terug naar een 4-4-2 systeem”, gaf Koeman uitleg. ,,Witschge bracht ik in waardoor Maxwell hangend op links kwam te spelen. Daardoor had ik Sikora nodig op rechts. Hij begint langzaam de oude Sikora te worden die we hebben aangetrokken. Hij verricht veel verdedigend werk als anderen staan te slapen.”

Lang duurde die tweede helft niet voor de Deventenaar. In de 67ste minuut moest hij het veld ruimen voor Pienaar. Ook Mark Wotte ging wisselen, in tweevoud zelfs. Hij bracht de spitsen Shoukov en Mourad in ,,We wilden de laatste 20 minuten meer het initiatief nemen.” Maar het kwam er niet van. Net dertig seconden in het veld holde Shoukov al achter Trabelsi aan en nog eens een paar seconden later zagen beide Tilburgse aanvallers dat Ajax op een comfortabele 2-0 kwam. Mido kopte de bal goed door, waarna Rafael van der Vaart het weer buitengewoon fraai afrondde.

De wedstrijd was gespeeld en Van der Vaart mocht eruit. Zlatan kwam erin. De Zweed mocht samen met Mido de doelpuntenmarge verder opvoeren. Het duel werd wat leuker door de impulsen van vooral Pienaar, die zeer verdiend de derde Ajax-treffer liet aantekenen. Eerst zette de Zuid-Afrikaan bikkel Chris Janssens opzij en vervolgens liet hij De Vlieger kansloos, 3-0. Een mooie uitslag voor een wedstrijd die nimmer sprankelde, maar wel tot gevolg heeft dat Ajax weer bovenaan staat op de ranglijst. ,,Over de tweede helft ben ik erg tevreden”, sloot Koeman af. ,,We hebben niets weggeven. De druk ligt weer bij de anderen.”