Menu

Herstart Barcelona gepaard met blessures en onrust

BARCELONA (ANP) - Juist op het moment dat de Primera Division begint en ook de Champions League volgende week van start gaat, kampt FC Barcelona met een blessuregolf. Met name de Nederlandse voetballers zijn allesbehalve fit na een slopende voorbereiding, waarin ze ook al twee duels (AGOVV en Ierland) met het Nederlands elftal speelden.

Door een enkelkwestuur mist Patrick Kluivert volgens clubarts dr. Pruna (vrijwel zeker) zaterdag de competitieouverture tegen Malaga. Dani zal hem vervangen in de spits. Kluivert wordt, zei trainer Ferrer, gespaard voor het eerste CL-duel, woensdag in Camp Nou met Leeds United.

Boudewijn Zenden hervatte inmiddels de looptraining, nadat hij een spierblessure had opgelopen. Verdediger Michael Reiziger kan ook niet spelen (hamstrings), terwijl Phillip Cocu ook niet fit is maar wel speelt tegen Malaga.

Cocu heeft dit seizoen een verdedigende rol bij Barca. Hij zal met aankoop Gerard van Valencia centraal op het middenveld spelen. Frank de Boer speelt als vanouds centraal in de defensie, terwijl recordaankoop Marc Overmars (voor ruim 80 miljoen gulden ingelijfd van Arsenal) links in de aanval speelt.

Frank de Boer verklaart de blessurereeks: ,,We hebben zwaar getraind, terwijl we net het EK achter de rug hadden. Doordat het EK na het seizoen was, neem je meer risico's en sommigen betalen daar nu de tol voor.''

Onder de nieuwe voorzitter Joan Gaspart maakt Barcelona dit seizoen een nieuwe start. De 135 miljoen gulden voor Luis Figo (hij verkaste naar erfvijand Real Madrid) investeerde de president in Overmars en Petit (beiden van Arsenal), Gerard en Alfonso van Betis Sevilla.

Gaspart hield verder grote zomeropruiming. De keepers Baia en Hesp moesten weg, de verdedigers Bogarde, Déhu en Okunowo zijn verkocht, net als middenvelder Ronald de Boer. Zenden (hij was rond met Lazio Roma) en Jari Litmanen mochten annex moesten ook weg, maar zijn wel ingeschreven voor de Champions League. Naast de geblesseerden, moet Barcelona door de Olympische Spelen nog eens drie spelers missen voor ten minste twee Champions League-duels: Xavi, Gabri en Puyol.

Voor de transfervrije Litmanen was genoeg belangstelling, maar zijn exorbitante salaris (6 miljoen gulden netto!) schrok de clubs af. Bayer Leverkusen probeert hem nu te halen. Trainer Daum bekeek hem vorige week bij Finland - Albanië en had deze week een onderhoud met de ex-Ajacied.

Bij Barcelona en Real Madrid stond deze zomer alles in het teken van de presidentsverkiezingen. Daardoor stormde het bij de grootmachten. ,,Er is van alles geroepen en dat moeten ze nu waarmaken'', weet Frank de Boer. ,,Voor de rust is het niet goed geweest.''

Bij Real werd preses Sanz afgelost door Perez, die meteen Figo binnenhaalde en zo zijn verkiezingsbelofte nakwam. De Koninklijke kampt met ruim 600 miljoen gulden schuld en zal spelers moeten verkopen. Naast titelverdediger Deportivo la Coruna, is Valencia de grote outsider voor het kampioenschap.

De verliezend CL-finalist raakte Gerard en Claudio Lopez (Lazio Roma) kwijt, maar versterkte zich met de Franse Europees kampioen Deschamps en met de aanvallers Carew, Zahovic en Alonso.