Menu
'Het beste team heeft gewonnen'

'Het beste team heeft gewonnen'

Op een sensationele halve finale liet Ajax B1 zondag een bijna knotsgekkere finale volgen. Twee (gewonnen) penaltyseries later toonden juichende Ajacieden de AEGON Future Cup 2012 aan het talrijke publiek op de Toekomst. Ajax won het prestigieuze toernooi op de eigen Toekomst voor de tweede keer in drie jaar tijd.

De halve finale tegen FC Barcelona ontpopte zich al tot een onvoorspelbare tombola. Ook in de finalestrijd tegen de leeftijdgenoten van Manchester United kende een niet alledaags verloop. Zaterdag waren de Ajacieden in de poulefase met 1-0 te sterk voor de kleine Red Devils. De finale leek een heel ander verloop te krijgen. Na wat speldenprikjes over en weer opende Joey Rothwell na 24 minuten de score voor de equipe uit Manchester: 0-1. Toen spits Sam Byrne twee minuten later tekende voor de 0-2 leek een onvervalste walk-over in de maak.

De Ajacieden knokten zich toch weer helemaal terug in de wedstrijd. ,,Als je bij een 0-2 achterstand bereid bent om zo terug te knokken, heb je een positieve instelling,'' stelde Ajax-jeugdtrainer Orlando Trustfull in zijn terugblik na de gewonnen eindstrijd. ,,Als je erin gelooft en er heel hard voor werk, kan je ver komen. Dat is wel gebleken.''

Ajax en Manchester United staan klaar voor de finale van de AEGON Future Cup 2012. Ajax en Manchester United staan klaar voor de finale van de AEGON Future Cup 2012.

De hernieuwde krachten bij de thuisploeg bleven niet zonder resultaat. Uitgerekend na de fase waarin Ajax overlopen leek te worden, volgde de aansluitingstreffer van Branco van den Boomen. Tot verrassing van de middenvelder zelf zag Van den Boomen zijn bal richting Acolatse hoog opstuiten, zo hoog zelfs dat deze ook over United-keeper Kieran O'Hara stuiterde: 1-2. ,,Je komt met een gelukje op 1-2'', vervolgde Trustfull. ,,Maar dat heb je op zo´n moment ook nodig.''

De gelukstreffer bracht een ommekeer in de wedstrijd. Er sloop onrust in de Engelse ploeg. Als O'Hara een vrijetrap van Van den Boomen laat glippen, wordt hij gered door de paal. De kleine doelman van de Mancunians was kort daarop wel kansloos op de inzet van Damian van Bruggen, vlak voor tijd: 2-2. Opnieuw beslisten de penalty's dus over de winnaar van het duel van Ajax en ditmaal dus ook direct over de toernooizege.

Waar in het finaleduel met Barcelona doelman Stan Bijl zich onderscheiddde, daar was het tegen de Engelsen Xavier Mous die een heldenrol opeiste in de penaltyreeks. De redding van doelman Mous op de inzet van Sean Goss bleek een cruciale. Omdat vijf Ajacieden op rij wél hun elfmetertrap benutten (de beslissende 5-3 kwam van de voet van adidas Speler van het toernooi Queensy Menig), werd Ajax toernooiwinnaar van de AEGON Future Cup 2012. De Ajax-toernooizege uit 2010 kreeg daarmee een passend vervolg.

,,Het was al met al een fantastische dag,'' besloot Trustfull zijn terugblik, terwijl zijn Ajacieden iets verderop een feestje vierden in de kleedkamer. ,,Na de halve finale denk je: zoiets overkomt ons nooit meer. En dan doe je het gewoon nog een keer. Dit is een sensatie. Het beste team heeft vandaag het toernooi gewonnen. Hier moeten we van genieten.''

Ajax B1, in finale tegen Manchester United:
Xavier Mous; Terry Lartey Sanniez (54. Damil Dankerlui), Damian van Bruggen, Jairo Riedewald, Joey Papamelodias (38. Django Warmerdam); Djavan Anderson, Branco van den Boomen, Danny Bakker (38. Tom van der Linden); Queensy Menig, Serhat Cakmak (38. Jari Verburg) en Elton Acolatse.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Check hier alle uitslagen van de AEGON Future Cup 2012.

Branco van den Boomen legt aan voor een vrije trap. Branco van den Boomen legt aan voor een vrije trap.
Queensy Menig speelde een sterk toernooi en werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de AEGON Future Cup. Queensy Menig speelde een sterk toernooi en werd uitgeroepen tot meest waardevolle speler van de AEGON Future Cup.
Serhat Cakmak laat zich niet van de bal zetten door een Mancunian. Serhat Cakmak laat zich niet van de bal zetten door een Mancunian.
De Ajacieden vieren een feestje na de late, maar niet minder fraaie en belangrijke 2-2. De Ajacieden vieren een feestje na de late, maar niet minder fraaie en belangrijke 2-2.
Queensy Menig wordt achtervolgd door ploeggenoten als hij Ajax naar de toernooizege heeft geschoten... Queensy Menig wordt achtervolgd door ploeggenoten als hij Ajax naar de toernooizege heeft geschoten...
... Waarna een uitgelaten ereronde volgde over het hoofdveld van de Toekomst. ... Waarna een uitgelaten ereronde volgde over het hoofdveld van de Toekomst.
De Ajacieden van Orlando Trustfull vierden de toernooizege onder meer met de meest fanatieke Ajax-supporters op de Toekomst. De Ajacieden van Orlando Trustfull vierden de toernooizege onder meer met de meest fanatieke Ajax-supporters op de Toekomst.
Manchester United ontving uit handen van (onder meer) Ajax-trainer Frank de Boer de tweede prijs. Manchester United ontving uit handen van (onder meer) Ajax-trainer Frank de Boer de tweede prijs.
Ondanks het slechte weer waren veel voetbalfans en Ajax-supporters ook zondag naar de Toekomst gekomen. Ondanks het slechte weer waren veel voetbalfans en Ajax-supporters ook zondag naar de Toekomst gekomen.