Menu

Het bewogen jaar van Johnny van 't Schip

Voor John van 't Schip was het jaar 2002 misschien wel het meest bewogen jaar uit zijn leven. Als hoofdtrainer van FC Twente lag hij vanaf februari vol in de vuurlinie van de media. In juli hakte hij de knoop door en stapte hij op bij de Enschedese club. Na drie maanden in het zonnetje te hebben gezeten in zijn achtertuin, belde Ajax en bood de club hem een baan aan als trainer van Jong Ajax. Lang hoefde hij niet na te denken en hij accepteerde het aanbod. Het gezin Van 't Schip verhuist binnenkort terug naar het westen van Nederland.

,, Het is een jaar geweest dat ik niet snel zal vergeten,” aldus Van ’t Schip. ,,Dan bedoel ik niet dat het een negatief jaar is geweest, maar een leerzaam en positief jaar. Natuurlijk had ik in januari niet gedacht dat ik in december weer bij Ajax zou werken, dat ik Jong Ajax aan het trainen zou zijn en een huis zou kopen in het westen. Wel had ik rekening gehouden met de mogelijkheid dat ik geen trainer van FC Twente meer zou zijn.”

Want de start van de voormalige rechtsbuiten was moeizaam. ,,Achteraf is het een foute inschatting geweest te denken dat Twente Europees voetbal moest halen. Het jaar ervoor was de club elfde geworden, maar won het wel de beker. Op dat moment van euforie kwam ik binnen. De achterban wilde meer successen. Omdat Twente historisch gezien de vierde club van Nederland is, kon je niet aankomen met de doelstelling ‘een plaatsje in het linkerrijtje’. Ik heb meegedaan in de euforie door te roepen dat Twente Europees voetbal ging halen, terwijl een zevende of achtste plek goed was geweest.”

De resultaten bleven echter uit en na de winterstop ontstond er frictie tussen hem en de spelers. Tenminste, zo berichtte de pers. ,,Dat is dus zwaar overdreven”, stelt Van ’t Schip. ,, Aan het einde van het seizoen is het altijd de vraag: wie gaat weg, en wie blijft? Halverwege het seizoen worden die beslissingen genomen. We hadden besloten spelers ouder dan 30 jaar van wie het contract afliep geen nieuw contract aan te bieden. Wij hadden veel oudere spelers. Na de evaluatie moet je wel resultaten met de groep halen anders gaat zo’n beslissing tegen je werken. Als in de organisatie twijfel ontstaat over beslissingen, voelen spelers dat. Dat is niet goed geweest.”

Maar hoe kwam de vermeende vertrouwensbreuk in de pers? ,,Een journalist had geschreven dat spelers het vertrouwen in mij hadden opgezegd. Ik heb hem op de man af gevraagd hoe hij daar bij kwam. ‘Heb ik gehoord’, was zijn antwoord. Het was niet zo, maar toen hij dat drie keer had geschreven, geloofde iedereen hem. De pers speelde het vol op de man. Op mijn persoon dus. Ik had de kracht niet om daar tegenin te gaan. Nu komt ook in interviews met spelers van Twente naar voren dat het niet zo was, maar daar heb ik nu geen boodschap meer aan natuurlijk. Ik vond het in die tijd moeilijk om als eenling daar tegenin te gaan.”

Van ’t Schip ging evengoed verder bij de Tukkers en stond in juli weer voor zijn groep. ,,Ik ging er vanuit dat we in het nieuwe seizoen een andere groep zouden hebben: voornamelijk jonge spelers met twee nieuwe erbij. De nieuwe spelers kwamen er niet, omdat het financieel op slot zat.”

,,In de vakantie probeerde ik overzicht te krijgen over de hele situatie en ik had besloten te stoppen zodra ik het gevoel had dat er niets was veranderd. Maar de eerste training ging prima. Er werd goed gewerkt, hard getraind. Alleen mijn gevoel was niet goed. Ik kon niet goed functioneren. Daarom ben ik op donderdag naar het bestuur gestapt en heb gezegd dat het in hun en mijn belang beter zou zijn als ik zou stoppen.”

,,Toen ik de beslissing eenmaal had genomen, was dat wel een opluchting, maar ook een teleurstelling. Mijn verwachtingen waren niet uitgekomen. Ik heb echter niet het gevoel dat ik heb gefaald. Ik heb ook niet het idee dat ik nooit meer hoofdtrainer wil zijn. Maar voorlopig niet. Voordat ik hoofdtrainer was, had ik een bepaalde onrust in mij. Ik moest hoofdtrainer worden. Die onrust is nu weg omdat ik weet hoe het is. Je bent toch een soort aangeschoten wild. Ik wil ook geen zwerver zijn door het ene jaar hier en het andere jaar daar te trainen. Daarom hebben we met het gezin afgesproken dat we de eerste jaren in de omgeving van Amsterdam blijven. Mijn zoon Davy is twaalf jaar, mijn dochter Estelle negen. Voor hen is het vervelend om weer te verhuizen. We hadden eigenlijk ook afgesproken dat we hier zouden blijven wonen tot het einde van het schooljaar. Maar het staat mij tegen om die afstand te overbruggen. Ik blijf van dinsdag tot en met donderdag bij mijn ouders in Amstelveen en ik ga op vrijdag terug naar het oosten. Dat is niet ideaal. Vanaf januari gaan we echter naar het westen van het land en starten de kinderen daar op school.”

En misschien ooit weer hoofdtrainer. ,,Want in de kleedkamer, op het veld en rond de wedstrijden is het hoofdtrainerschap gewoon leuk. Alleen de dingen eromheen zijn niet leuk. Ik merk hier bij Ajax dat er bij Ronald veel wordt weggehaald. Daarnaast is het belangrijk op welk moment je instapt. Bij FC Twente waren er achteraf te veel nieuwe mensen op belangrijke posities en was er nog geen duidelijke richtlijn.”

Nu is Van ’t Schip terug bij Ajax, de club waar hij zijn successen als speler vierde. ,,Ik stond direct positief tegenover een terugkeer. Ajax is toch míjn club en het was een mooi moment. Ik had drie maanden thuisgezeten, kon wat rommelen maar ik had het wel gehad.”

Is de druk die hij verafschuwde verdwenen nu hij trainer is van Jong Ajax? ,,Bij Ajax is altijd druk. En ik heb twintig jaar profvoetbal gespeeld. Al in de jeugd van Ajax had ik te maken met druk. Die heb je ook nodig om te presteren.”

Dat Jong Ajax vorig seizoen indruk maakte door landskampioen te worden en de halve finale van de beker te halen, ziet Van ’t Schip niet als extra druk. ,,Het tweede elftal is door de jaren heen heel verschillend geweest. Nu heb ik een kern van ongeveer zeven jongens, acht als iedereen fit is. Dat we nu de groep af en toe samenvoegen met de jongens die niet hebben gespeeld in het eerste, is goed. Dan kunnen we partijvormen oefenen met acht tegen acht of negen tegen negen.”

Behalve het trainerschap doet Van ’t Schip meer bij Ajax. ,,Ik bekijk ook de andere poulewedstrijd tijdens de Champions League. Arsenal - Valencia niet, omdat de volgende wedstrijd pas in februari is. Maar het is heel leuk om zo’n wedstrijd te kijken en om zo betrokken te zijn. Ik werk samen met Blind, Koeman en ook Van Basten staat hier af en toe op het veld. Dat is toch prachtig!”