Menu
Het bewogen seizoen van Urby Emanuelson

Het bewogen seizoen van Urby Emanuelson

Voor Urby Emanuelson kan het seizoen 2006/2007 de boeken in als het seizoen van uitersten. De linksback, één van de pijlers van het elftal van Henk ten Cate, blikt terug op twaalf bewogen maanden.

Emanuelson was dit seizoen opnieuw van grote waarde voor Ajax. Emanuelson was dit seizoen opnieuw van grote waarde voor Ajax.

Rotterdam, 6 mei 2007. Om 18.00 uur precies fluit scheidsrechter Dick van Egmond voor de aftrap van de KNVB Bekerfinale tussen Ajax en AZ. Urby Emanuelson kan op moment nog niet vermoeden wat hem de komende twaalf uur allemaal te wachten staat. De bekerfinale is spannend en keihard. Ajax komt snel met 1-0 achter, maar knokt zich terug. Via Klaas Jan Huntelaar wordt het 1-1. Na 75 minuten gaat trainer Henk ten Cate over tot een slotoffensief. Emanuelson wordt naar de kant gehaald voor Tom de Mul. Van assistent-trainer Alfons Groenendijk hoort hij dat zijn vriendin Vanity bezig is te bevallen. Hij racet met zijn broer naar het ziekenhuis in Leiden. Daar ziet hij op de tv hoe Edgar Davids na de verlenging de penaltyserie beslist in het voordeel van Ajax. Emanuelson maakt een vreugdedansje. Een paar uur later, als het inmiddels 7 mei is, wordt zijn dochter Nashaira geboren. Nog een vreugdedansje. De play-offs moeten nog beginnen, maar voor Emanuelson is het seizoen geslaagd.

Drie weken later volgt er opnieuw een hoogtepunt: Ajax verzekert zich van een plaats in de voorronde van de Champions League door in de finale van de play-offs AZ te verslaan. In Alkmaar verloor Ajax een week eerder nog met 2-1, maar in de ArenA zijn de Amsterdammers de baas: 3-0.

Emanuelson verschijnt op de dag dat zijn dochter geboren wordt gewoon op de training. Zijn grote glimlach verbloemt dat hij maar een paar uurtjes geslapen heeft. Emanuelson verschijnt op de dag dat zijn dochter geboren wordt gewoon op de training. Zijn grote glimlach verbloemt dat hij maar een paar uurtjes geslapen heeft.

Tegenover de hoogtepunten staat ook een aantal dieptepunten. In Europa begaat Ajax al heel vroeg in het seizoen een dure misstap. ,,Het was spannend om aan het nieuwe seizoen te beginnen”, herinnert Emanuelson zich. ,,Ajax had een paar nieuwe grote voetballers aangetrokken zoals Gabri en Jaap Stam. Je kon meteen zien dat het spelers waren met extra kwaliteiten.” De nieuwe aanwinsten kunnen niet verhinderen dat Ajax op 23 augustus in de voorronde van de Champions League wordt uitgeschakeld door FC Kopenhagen. De Amsterdammers verliezen in de ArenA met 2-0 en verspelen daarmee de twee weken eerder opgebouwde 2-1 voorsprong. ,,Die uitschakeling is echt een smet op het seizoen”, vindt Emanuelson. ,,Ik heb daar best wel lang mee in mijn maag gezeten. Vooral omdat ook ik een paar foutjes maakten die misschien wel fataal waren. Het was op dat moment goed dat er al heel snel een wedstrijd met het Nederlands elftal op het programma stond. Zo kon ik alles even van me afzetten.”

In de Eredivise begint Ajax heel sterk, maar de ploeg zakt in als er op 12 november verloren wordt van PSV. ,,Die nederlaag heeft veel invloed gehad”, beseft Emanuelson. ,,Daarna ging het bij ons veel minder en sloeg PSV een groot gat.” Na de winterstop, als Ajax in Kaapstad op trainingskamp is geweest, gaat het beter. De ploeg laat hier en daar nog wel punten liggen, maar PSV en AZ doen dat ook. Eind maart is de titelstrijd weer open. ,,We speelden FC Twente van de mat en lieten PSV kansloos. Het probleem was dat we tegen de kleine ploegen steekjes lieten vallen.”

Emanuelson baalt na de uitwedstrijd tegen Willem II. Zijn ploeg loopt op één treffer de landstitel mis. Emanuelson baalt na de uitwedstrijd tegen Willem II. Zijn ploeg loopt op één treffer de landstitel mis.

Het kampioenschap wordt een echte nek-aan-nekrace. De beslissing valt op 29 april. Niet AZ, dat als koploper aan de laatste speelronde begon, en niet Ajax, maar PSV eist de titel op. Ajax wint in Willem II met 2-0: het had 3-0 moeten worden. De teleurstelling in het Ajax-kamp is heel groot. ,,Ik denk dat wij tijdens die wedstrijd te veel met ons hoofd bij die andere wedstrijden waren”, verklaart Emanuelson. ,,Daardoor was het van onze kant gewoon geen goede wedstrijd.”

Emanuelson kan, het mislopen van de titel en het mislukte Europese avontuur daargelaten, terugkijken op een mooi jaar. De Johan Cruijff Schaal, een debuut in Oranje, de KNVB Beker, een gezonde dochter en een ticket voor de voorronde van de Champions League. Dat is in een notendop zijn seizoensoogst. ,,Ik ga met een lekker gevoel op vakantie”, zegt Emanuelson. Geen jeugd-EK deze zomer voor de Amsterdammer. Hij kan zich in alle rust voorbereiden op het nieuwe seizoen.