Menu
'Het blijft spannend te horen wie speelt'

'Het blijft spannend te horen wie speelt'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column voor de Ajax Nieuwsbrief. Lasse Schöne, Ricardo van Rhijn, Tessel Middag en Liza van der Most wisselen elkaar telkens af. Deze week is dat Tessel Middag.

Vanavond spelen wij een uitduel bij Leuven. Het lijkt me leuk om in deze column een inkijkje te geven in hoe de voorbereiding op de wedstrijden van mij en van het team er doorgaans uitziet.
Als we thuis spelen verzamelen we drie en een half uur van tevoren op de Toekomst. Bij uitwedstrijden is het onze bedoeling om anderhalf uur voor de aftrap op de accommodatie te zijn waar we spelen. Als eerste gaan we meestal het veld inspecteren. Dat is belangrijk, omdat je dan de keuze voor je schoeisel maakt. Als het veld drassig is, speel ik altijd met ijzeren noppen. Anders met normale.

In de bus wordt er vooral veel gekletst. Verder wordt er muziek geluisterd, een boek gelezen of nog even geslapen, zeker bij lange busreizen. Het is zaak om aan het eind van de busreis een goed gevoel te hebben en klaar te zijn voor de wedstrijd. Als ik dan nog niet helemaal gefocust ben, luister ik naar up-tempo-muziek: de laatste top-40-hits of een R&B-remix. Dat laatste genre wordt in de kleedkamer door onze DJ, Eshly Bakker, ook vaak gedraaid. Als ik wat gespannen ben, draai ik rustige muziek. Ik luister veel naar Joss Stone.

Vroeger was ik nog wel eens gespannen voor wedstrijden. Bij de nationale jeugdelftallen kon ik soms heel erg zenuwachtig zijn, waardoor ik verkrampt speelde. Sinds ik bij Ajax speel, kan ik die zenuwen veel beter onder controle houden. Dat komt denk ik vooral door ervaring, de vele wedstrijden die ik al heb gespeeld. Zaak is om een balans tussen spanning en ontspanning te vinden. Tegen bijvoorbeeld Standard Luik of Twente is er altijd wel een bepaalde druk en hoeft niemand gemotiveerd te worden. Tegen een minder aansprekende ploeg, op een troosteloos complex, kan onderschatting een valkuil zijn.

Nieuw dit seizoen is dat we de dag voor de wedstrijd te horen krijgen wie er spelen. Vorig jaar gebeurde dat nog tijdens de wedstrijdbespreking. Ik vind het een goede ontwikkeling. Het blijft spannend om te horen wie er spelen. De basiself kan zich nu eerder focussen op de wedstrijd. Voor de reserves is het ook fijn, want zij kunnen hun teleurstelling eerder kwijtraken en de knop omzetten.

Tijdens de bespreking worden er vaak beelden getoond: dingen die goed gingen of juist niet. Dat vind ik heel prettig. Beelden zeggen vaak meer dan woorden. En op het veld ervaar je dingen soms anders. Als je de wedstrijd terugkijkt, zie je beter waar de ruimtes lagen of merk je dat je in sommige situaties meer tijd had dan je dacht.

Vooraf worden er natuurlijk ook tactische dingen besproken. Onze trainer laat daarin veel ruimte voor eigen inbreng. Sterker nog, hij eist dat wij meedenken, zodat we zelf ook dingen in het veld kunnen omzetten. Dan wordt ook over de tegenstander gepraat. De meeste teams kennen we onderhand wel, dus ook hun sterke en zwakke punten. Wij gaan zoveel mogelijk van eigen kracht uit. Maar het is goed om bepaalde zaken door te spreken en te benoemen. Het spel tegen Heerenveen was bijvoorbeeld veel te traag. Tegen ADO Den Haag ging dat dinsdag veel beter.
Ik ben iemand die veel over voetbal nadenkt. Winnen is mooi, maar met goed voetbal winnen geeft extra voldoening. Als je dat wilt bereiken, moet je het er veel met elkaar over hebben. Ik merk dat we daarin als team steeds beter worden. In het verleden hadden we het ook vlak voor de wedstrijd nog wel eens over randzaken, maar nu ligt de focus in de wedstrijdvoorbereiding helemaal op voetbal. Een goede zaak.


Meld je aan voor de Ajax Nieuwsbrief via onderstaande link

Aanmelden Ajax Nieuwsbrief