Menu
Het Deense dynamiet van Ajax

Het Deense dynamiet van Ajax

Na het vertrek van Lucas Andersen, Nicolai Boilesen en Viktor Fischer is het aantal Denen bij Ajax deze zomer gehalveerd. Lasse Schöne (30) en Kasper Dolberg (18) vormen vanaf nu samen met Markus Bay de afdeling Denemarken. Een gesprek over Ajax, talentontwikkeling en de Deense taal.

De kamerindeling in het spelershotel in het Oostenrijkse Zillertal was snel gemaakt. De landgenoten Schöne en Dolberg delen samen een kamer. Handig voor jongeling Dolberg, maar zeker ook voor Schöne. ,,We spreken onderling altijd Deens. Dat is zowel voor Kasper als voor mij fijn. Ik ben ondertussen al zo lang in Nederland dat mijn Deens een beetje is verwaterd. Dankzij Kasper kan ik het een beetje bijhouden. Al spreekt hij ook prima Nederlands.”

De rol van Schöne is de afgelopen jaren veranderd. De aanvaller kwam in 2012 transfervrij over NEC. ,,Ik moest mezelf dus laten zien. De afgelopen jaren is dat wel goed gelukt volgens mij. We hebben aardig wat prijzen gewonnen en ik ben van waarde geweest voor het team.” Schöne vervolgt: ,,Daarnaast word ik natuurlijk steeds ouder, terwijl er jonge talenten blijven doorstromen. Met als logisch gevolg dat mijn rol in de groep verandert. Naast teamgenoot ben ook een soort vraagbaak voor jonge jongens. Dat ben ik overigens niet alleen hoor, we hebben meer spelers die ondertussen aardig wat ervaring hebben.”

Schöne: ,,Naast teamgenoot ben ook een soort vraagbaak voor jonge jongens."
Schöne: ,,Naast teamgenoot ben ook een soort vraagbaak voor jonge jongens."

Gids
Dolberg woonde de eerste acht maanden bij een gastgezin. Inmiddels woont hij op zichzelf. ,,Het was vorig jaar natuurlijk een grote stap toen ik als jonge jongen zonder familie en vrienden uit Denemarken vertrok. Die maanden bij mijn gastgezin waren daarom echt fantastisch. Ze hielpen me met alles waardoor ik rustig kon acclimatiseren. Het was voor mij de perfecte start. Daarnaast heb ik natuurlijk geluk dat ik niet de enige Deen bij Ajax ben. Het is fijn dat er bij de club mensen zijn die dezelfde taal spreken. Ik heb in het begin heel veel aan Viktor (Fischer, red.) en Lasse gehad. En aan Markus (Bay, red.) uiteraard. We zijn ongeveer even oud en speelden vorig seizoen allebei in de A1. We gaan ook buiten de club veel met elkaar om. Lasse heeft natuurlijk veel ervaring en weet precies hoe het allemaal werkt bij Ajax. Hij is een goede gids voor mij. Ik kan altijd bij hem terecht. Dat geldt trouwens ook voor John Steen Olsen (de Ajax-scout die hem ontdekte, red.). Als hij in Nederland is spreken we altijd even af.”

Olsen
Beide Deense aanvallers kwamen op jonge leeftijd naar Nederland. Schöne kwam op zijn zestiende naar sc Heerenveen en belandde vervolgens via De Graafschap en NEC in Amsterdam. ,,Maar voor mij was het toch anders. In tegenstelling tot Kasper ben ik niet door John Steen Olsen ontdekt. Dat maakt toch wel een verschil. Iedereen in Denemarken kent John Steen als de scout die al jarenlang de grootste talenten van Scandinavië naar Ajax haalt. Daar mag Kasper dus best trots op zijn. Het is niet niks als je op jonge leeftijd zo’n stap maakt, terwijl de mensen gelijk hoge verwachtingen van je hebben. Als je niet presteert staat de volgende alweer klaar. Voor Kasper is het nu een kwestie van hard werken en laten zien wat hij kan. Iedereen ziet dat hij de potentie heeft om het te halen, maar je hebt ook altijd wat hulp en geluk nodig. Ik kijk ernaar uit om hem dit jaar die stap te zien maken.”  

Zijn eerste volledige seizoen als Ajax-speler ging hem makkelijker af dan verwacht, zo vertelt Dolberg. ,,Ik heb afgelopen jaar enorm veel geleerd. Het was goed om eerst een jaar in de A1 van Ajax te spelen. Ik had al wel met het eerste elftal van Silkeborg gespeeld, maar de stap naar het eerste van Ajax zou vorig jaar te groot zijn geweest. Dat jaar bij de A-junioren heeft er voor gezorgd dat ik die stap nu wel kan maken. Ik merkte afgelopen week in Oostenrijk ook al verschillen ten opzichte van het trainingskamp in de winterstop. Toen mocht ik ook al even aan het eerste elftal ruiken, maar inmiddels ben ik verder in mijn ontwikkeling. Ik ben geen nieuwkomer meer en voel me wat vrijer tijdens de trainingen.”  

Toekomst
Dolberg verlengde vorige maand zijn Ajax-contract tot 2021. De overeenkomst tussen Ajax en Schöne loopt tot zomer van 2017. ,,Als iemand nog een jaar contract heeft, is het logisch dat mensen vragen gaan stellen. Ik heb voorafgaand aan dit seizoen een gesprek gehad met Peter Bosz. Ajax is duidelijk geweest: ik hoef niet weg. En ik wil ook niet weg, al weet je natuurlijk nooit hoe het in het voetbal loopt. Ik verheug me op het nieuwe seizoen bij Ajax met onze nieuwe trainer.”

 

Tekst: Ajax.n/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst