Menu

Het doel van Wil Coort, ''Ajax-keepers moeten ieder onderdeel beheersen''

Frans Hoek verrichte in zijn jaren bij Ajax baanbrekend werk als keeperstrainer met Stanley Menzo en Edwin van der Sar.Toen Hoek ruim drie jaar terug naar Barcelona vertrok, was de keuze voor Wil Coort, die op zijn eigen manier, maar in dezelfde lijn werkt, een logische.

,,Nadat Frans Hoek in 1997 naar FC Barcelona was gegaan, werd ik enkele maanden later door Ajax gevraagd of ik zijn werk wilde overnemen. Ik was toen zelf acht jaar keeperstrainer bij FC Den Bosch. Dat ze bij mij terecht kwamen, was op zich logisch; ik werk inmiddels zo’n twaalf jaar voor het bedrijf van Frans Hoek, dat onder andere keepersdagen en -kampen organiseert. Ik ben destijds met Frans in aanraking gekomen toen hij in de buurt van Den Bosch een demonstratie verzorgde.''

,,Ik vond zijn werkwijze interessant en sprak hem daarover aan. Frans Hoek is natuurlijk een pionier. Voordat hij zich zo intensief met het keepersvak ging bezighouden, hing het er in Nederland maar een beetje bij."

,,Ik begon in december, vlak voor de winterstop. In eerste instantie ging het om de dinsdag en donderdag, maar het jaar erop, onder Morten Olsen, werd dat al twintig uur. Om dat seizoen te werken met Edwin van der Sar was een mooie ervaring -hij verkeerde toen in topvorm. Wat ‘Sar’ liet zien, was een lust voor het oog. Alle onderdelen beheerste hij al, dus ging het er voornamelijk om hem scherp te houden. Onder Jan Wouters werd mijn dienstverband omgezet naar 40 uur."

,,Van mijn eigen keepersloopbaan zal niemand achterover vallen. Profvoetbal heb ik nooit gespeeld, ik heb altijd gekeept bij BVV in Den Bosch -toendertijd een hoofdklasser.Wel heb ik me van jongsaf aan sterk voor doelverdedigen geïnteresseerd. Ik was er dag en nacht mee bezig, we trainden bij BVV ook vier keer per week. Een vrij avontuurlijke doelman was ik, probeerde zo ver mogelijk van mijn goal af te spelen -dat was ook wel nodig bij onze aanvallende speelwijze. Ik had een vaste baan bij de PTT, deed onder andere bestelwerk. Ooit had ik wel de kans om het profvoetbal in te gaan, bij FC Den Bosch. Maar ja, Jan van Grinsven zat daar en om met hem de concurrentiestrijd aan te gaan, dat zag ik niet zitten. Toen BVV en FC Den Bosch ruim elf jaar terug samengingen, werd ik gevraagd om de keeperstraining te gaan verzorgen en dat leek me een leuke uitdaging. Dat klopte, want ik heb me met dit werk nog geen dag verveeld."

,,Bij Ajax heb ik in totaal zes doelmannen onder mijn hoede. De keepers van het eerste, Fred Grim en Bogdon Lobont, van het tweede, Serge van den Ban en Joe Didulica, en van de A1, Bram Verbist en Maarten Stekelenburg. Die laatste twee komen tweemaal per week van De Toekomst naar de Arena om aan het niveau en de sfeer te wennen. Naast de oefeningen die ik tijdens de trainingen met ze doe, probeer ik ze buiten het veld zo goed mogelijk te begeleiden en zoveel mogelijk te steunen."

,,Een Ajax-keeper moet alle onderdelen van het vak beheersen,vanwege onze specifieke speelstijl wordt er veel van hem geëist.Als je bij een club in het doel staat die een verdedigender concept hanteert en meer op de verdediging leunt, hoef je bijvoorbeeld minder ver uit je doel te komen. En omdat Ajax één tegen één verdedigt, ver van de goal af speelt, kan er ieder moment wel een tegenstander doorheen glippen. Daar moet hij 90 minuten lang op bedacht zijn. Bovendien is het voor een Ajax-keeper essentieel dat hij goed kan meevoetballen."

,,Als we ons keepersbestand doornemen, vind ik dat onze eerste man Fred Grim het goed doet. Hij is nu vrij constant in zijn spel, waar er vorig jaar nogal wat schommelingen in zijn prestaties waren.Dat was te verwachten, omdat Fred al die jaren samen met Edwin van der Sar wel scherp had getraind, maar wedstrijdritme ontbeerde. Lobont is zeer all-round. Goed op de lijn, sterk in het één-tegen-één (al zou hij in sommige situaties iets langer moeten wachten), prima op diepteballen en hij kan ook aardig meevoetballen."

,,Serge van den Ban, die in zijn tweede jaar bij de senioren zit, is op de lijn en in het meevoetballen nagenoeg perfect, zwakker punt is de timing bij voorzetten van de zijkant.Voor hem is het belangrijk dat hij meer wedstrijdervaring gaat opdoen. Hij is eigenlijk ook nog iets te lief voor zijn medespelers. Joe Didulica is een Australische jongen, goed op de lijn, prima in de één tegen één, sterk bij voorzetten, maar hij heeft weleens wat problemen met het meevoetballen."

,,Bram Verbist, Belgisch jeugdinternational en overgekomen van Germinal Beerschot Antwerpen, heeft geen echte zwakke punten, maar zou zich wat meer moeten manifesteren. Maarten Stekelenburg heeft zo´n beetje de bouw van Edwin van der Sar en kan ook een goeie worden. Hij zal vooral aan zijn uitkomen moeten werken."

,,Tijdens de voorbereiding op dit seizoen mochten Grim en Lobont de concurrentiestrijd met elkaar aangaan. Co Adriaanse was natuurlijk verantwoordelijk voor de uiteindelijke keuze, maar ik heb zeker een adviserende stem. In dit geval heeft hij daar gehoor aan gegeven. Grim keepte tijdens de voorbereiding gewoon iets beter, maar ook de coaching speelt een rol, Bogdan moet alles nog in het Engels roepen. Ik snap best dat hij staat te trappelen om zich te bewijzen, maar hij moet nog even geduld hebben.Volgend seizoen is het weer nieuwe ronden, nieuwe kansen, dat moet hij in zijn achterhoofd houden. Hij heeft echt een grote toekomst voor zich, daar ben ik van overtuigd."

MARTIN VAN ZAANEN Ajax Kick Off

Dit artikel verscheen ook in de Ajax Kick Off Ajax - De Graafschap, het programmablad bij de wedstrijden van Ajax in de Amsterdam ArenA. Verkrijgbaar in de losse verkoop voor 3,50 gulden bij de ingangen van het stadion. Met de Kick Off maakt u kans op prachtige prijzen. De Kick Off is iedere thuiswedstrijd te koop bij alle ingangen en (ook nog na afloop) in de Ajax fanshop.