Menu
Het fascinerende jaartje Ajax van Walter Meeuws

Het fascinerende jaartje Ajax van Walter Meeuws

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar zondagmiddag 3 februari 1985 wanneer Ajax in Maastricht voor het eerst aantreedt met Walter Meeuws, de langdurig geschorste Rode Duivel die de Amsterdamse talenten moet behoeden voor het countermes.

Aad de Mos wil het met Ajax ook eens over een andere boeg gooien. Omdat in de Eredivisie zo zoetjes aan wel bekend is hoe je die jonge, speelse bende van hem moet aanpakken: lekker laten komen en dan naar de strot vliegen, er op en er over, zoals PSV dat deed vlak voordat de strenge winter van 1984-1985 aanbrak: 1-4 in De Meer. Het was de eerste en tot nog toe enige competitienederlaag van koploper Ajax dat het eens met 4-4-2 gaat proberen, volgens De Mos de beste speelwijze om niet in het countermes te lopen van een zich in de verdediging verschansende tegenstander.

Voormalig crack
Op zondag 3 februari 1985 speelt Ajax in De Geusselt van Maastricht met een Belgische routinier centraal in de verdediging: Walter Meeuws, voormalig crack van Standard Luik en prominent dader/slachtoffer in het Belgische omkoopschandaal waarin hij samen met onder anderen Simon Tahamata en Jos Daerden is meegezogen door de hypernerveuze Raymond Goethals. Standards paranoïde oefenmeester meende in 1984, met de landstitel al nagenoeg op zak, de nietige opponent Waterschei te moeten omkopen en toen die domme daad aan het licht kwam, werd zo’n beetje het hele Luikse kampioenselftal zwaar geschorst.

Negen maanden heeft Walter Meeuws buitenspel gestaan vanwege een kwestie die naar zijn zeggen ‘een zaak van de club was en niet van hem.’ Ajax heeft de besmette centrumverdediger, die bij de Rode Duivels furore maakte in een defensie met keeper Jean-Marie Pfaff, Michel Renquin, Luc Millecamps en Eric Gerets (EK-finalist in 1980), evenwel ingelijfd. Op dringend advies van De Mos die Meeuws wil gebruiken om van achteruit, en samen met Ronald Spelbos, sturing te geven aan een kwispelende jonge hondenploeg met rakkers als Ronald Koeman, Frank Rijkaard, Sonny Silooy, Gerald Vanenburg, Robbie de Wit, John van ’t Schip, Johnny Bosman en Marco van Basten.

#AadDeMos and #WalterMeeuws; #Ajax #Amsterdam (1984); #DeMos #Meeuws. pic.twitter.com/LI3AJ6lGNW

— OldFootballPictures (@OldFootball11) 22 mei 2016

Zeven weken vorstverlet hebben de Eredivisie-clubs achter de rug in een winter die zich in de loop van februari nog eens zo hevig zal roeren dat er een Elfstedentocht wordt verreden. MVV en Ajax hervatten de competitie dan ook onwennig en omdat de thuisploeg niet zo bar veel in zijn mars heeft en de gasten nogal worstelen met dat 4-4-2, is het vermaak vaak ver te zoeken. Oudgediende Dick Nanninga zet MVV op voorsprong, Dick Schoenaker maakt gelijk en Ronald Spelbos en Gerald Vanenburg zorgen er voor dat Aad de Mos zowaar van een tactiek met perspectief spreekt.

En Walter Meeuws? Die speelt een degelijke wedstrijd en zegt na afloop dat het ondanks de 3-1-overwinning nog wel even zal duren eer Ajax deze nieuwe speelstijl onder de knie heeft.

Onvoldoende grip op talenten
Maar het twee spitsensysteem blijkt de Amsterdammers niet te passen. Of het nou komt omdat De Mos op twee gedachten hinkt, of dat Meeuws en Spelbos onvoldoende grip op al die talenten krijgen, Ajax zwalkt in de tweede helft van het seizoen en in mei wordt De Mos ontslagen hoewel zijn ploeg nog altijd de ranglijst aanvoert. Tonny Bruins Slot mag de titel binnenhalen en Johan Cruijff wordt aangesteld als technisch-directeur.

Voor Meeuws, die onder De Mos tot dertien competitiewedstrijden komt, betekent dat einde verhaal. Cruijff wil hem niet omdat hij de Belg te veel een libero, een ausputzer vindt, iemand die wachtloopt achter de mandekkers. Ronald Koeman wordt Cruijffs vrije verdediger die vóór de laatste linie gaat spelen. Meeuws heeft begrip voor de trainerskeuze, ‘want voortdurend inschuiven om centraal op het middenveld te kunnen spelen, trek ik niet meer.’

'voortdurend inschuiven om centraal op het middenveld te kunnen spelen, trek ik niet meer'

Hoewel het contract van Meeuws nog twee seizoenen doorloopt, laat Ajax hem naar KV Mechelen gaan. Eind jaren negentig, wanneer hij onder meer bondscoach van de Belgen is geweest, blikt Meeuws nog eens terug op wat hij zijn fascinerende jaartje in Amsterdam noemt.

‘Nooit heb ik een grotere bundeling van talent gezien. Je moest op de training niet één tegen één komen te spelen tegen Van Basten, want die liet je alle hoeken zien.’

En over Cruijff, de trainer die hem opzij schoof: ‘Hij is de opzienbarendste van alle voetbaltrainers. Zijn inzicht is ongeëvenaard. Wanneer hij op de training meedeed aan een partijspel, riep hij al waar zijn pass naar toe ging als hij nog niet eens in balbezit was.’

Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax Encyclopedie * Koop 2015-2016 nu met korting!

KOOP DE AJAX ENCYCLOPEDIE

Fotobijschrift (boven): Aad de Mos dolt op de training met Frank Rijkaard. In het midden Felix Gasselich, rechts Walter Meeuws, Stanley Menzo en Sonny Silooy.

Foto: Rob Bogaerts, Nationaal Archief/Anefo, collectie CC-BY, 933-1228