Menu
Het geheugen van Ajax: Benfica-trilogie

Het geheugen van Ajax: Benfica-trilogie

Ajax behaalde dit seizoen het dertigste landskampioenschap van Nederland. Bovendien speelde de club op Europees niveau bijzondere duels. In de historie beleefden de Amsterdammers vergelijkbare en ook heroïschere momenten. In de rubriek ‘het geheugen van Ajax’ halen we sommige van die ijkpunten terug. In deze aflevering de trilogie tegen Benfica uit het seizoen 1968-1969 door de ogen van Hennie Schuurman, lid van de erfgoedcommissie en foto-archivaris van Ajax.

In het seizoen 1968-1969 timmerde Ajax Europees gezien al aardig aan de weg. Nadat Nürnberg en Fenerbahce waren geklopt, wachtte in de kwartfinale van de Europa Cup 1 SL Benfica. Natuurlijk was Schuurman van dichtbij getuige. ,,Ik weet nog dat er die 12e februari 1969 sneeuw lag in Amsterdam en we allemaal dachten dat die Portugezen niet in de sneeuw konden spelen. Maar Ajax verloor, weliswaar geflatteerd, met 1-3.”

Veel media, waaronder de televisie, besloot door dat negatieve resultaat niet mee te gaan naar Portugal voor de return. Schuurman wel. ,,En voor mij speelden ze toen de beste wedstrijd in de geschiedenis. Tot op de dag van vandaag! Wat een schitterend voetbal. En met het hele elftal hè?! Johan Cruijff en Piet Keizer hadden geen shirtje meer over door al dat getrek van die Portugezen. Het spel was zo verschrikkelijk mooi; de combinaties, de snelheid. Alles zat er in. Ik vind het nog steeds jammer dat het niet door de tv werd uitgezonden. Maar de NOS had er geen belangstelling voor, gezien de nederlaag in Amsterdam.”

Twaalf minuten had Ajax slechts nodig om de 1-3 nederlaag weg te poetsen. Dankzij doelpunten van Inge Danielsson en Johan Cruijff kwam Ajax in Portugal op een 0-2 voorsprong. Vervolgens was het Cruijff die ook nog de 0-3 wist te maken. Omdat José Torres de eindstand twintig minuten voor tijd op 1-3 zette, moest er op 5 maart 1969 een beslissingswedstrijd in Parijs worden gespeeld.

,,We gingen weer met een door wijlen Cees Groot georganiseerde busreis.” Schuurman zag hoe beide ploegen elkaar in het gammele stadion Stade de Colombes voor ruim 63.000 toeschouwers in evenwicht hielden. Maar in de verlenging sloeg Ajax toe. Doelpunten van Cruijff en twee keer Danielsson kregen de Portugezen uiteindelijk op de knieën. Ajax was een ronde verder. Daarin werd Spartak Trnava geklopt en in de finale in Madrid wachtte AC Milan. ,,Ik blijf erbij dat Ajax toen véél te aanvallend was ingesteld”, aldus Schuurman nu. ,,Elke counter van de Italianen was raak. Maar het was natuurlijk een proces. Het was voor de eerste keer dat een Nederlandse ploeg in de finale van de Europa Cup 1 stond. Ajax draaide een heel goed en zwaar seizoen, waarin echter geen prijzen werden gepakt. Ja, ze waren tweede van Europa, maar verder niets.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Beeldarchief Ajax