Menu
Het geheugen van Ajax: De tiende titel

Het geheugen van Ajax: De tiende titel

Ajax behaalde dit seizoen het dertigste landskampioenschap van Nederland. Bovendien speelde de club op Europees niveau bijzondere duels. In de historie beleefden de Amsterdammers vergelijkbare en ook heroïschere momenten. In de rubriek ‘het geheugen van Ajax’ halen we sommige van die ijkpunten terug. In deze aflevering het seizoen 1959-1960 door de ogen van Hennie Schuurman, lid van de erfgoedcommissie en foto-archivaris van Ajax.

Als dertienjarig ventje uit de Zaanstreek ging Hennie Schuurman voor het eerst naar Ajax waar hij zijn stadsgenoten en idolen Henk en Cees Groot van nabij kon aanschouwen. De tiener kocht voor veertig cent (toen nog gerekend in guldens) een jongenskaartje. ,,Dat was ook in die dagen niet veel geld”, herinnert Schuurman zich. ,,Ik had geen seizoenkaart, maar ging vanaf dat seizoen naar alle thuiswedstrijden, de uitwedstrijden in de regio en naar Feyenoord-uit."

Bij zijn allereerste duel kreeg hij direct waarvoor hij was gekomen, een hattrick van idool Henk Groot. Groot verzorgde met drie goals de complete productie van Ajax op die 23ste augustus 1959. De volgende thuiswedstrijd moest Schuurman en met hem alle fans een kleine teleurstelling verwerken toen Ajax met 2-2 gelijk speelde tegen Willem II. Maar dat was niets vergeleken met de deceptie die hij aan het einde van het seizoen in de Kuip te verwerken kreeg. Ajax verloor met 3-0 in de Kuip en moest daardoor nogmaals met de Rotterdamse ploeg de strijd aan in een beslissingswedstrijd.

Henk Groot scoort in het beslissingsduel met Feyenoord. Henk Groot scoort in het beslissingsduel met Feyenoord.

,,Het ergste was misschien nog wel dat Cees Groot in die wedstrijd geblesseerd raakte, waardoor hij de beslissingswedstrijd moest missen,” rakelt Schuurman uit het blote hoofd op. Maar ook zonder deze Groot redde Ajax het in het Olympisch Stadion, want diens vervanger Wim Bleyenberg scoorde liefst drie maal in de met 5-1 gewonnen wedstrijd. ,,In die tijd werd er veel aanvallender gespeeld dan nu”, zegt Schuurman. ,,Met een rechtsbuiten en een rechtsbinnen en een linksbuiten en linksbinnen, speelde Ajax soms wel met vijf aanvallers en twee middenvelders. Dat eerste seizoen dat ik bij Ajax kwam, scoorde de ploeg 109 keer. Daarvan werden er 67 door Henk en Cees Groot gemaakt. Ajax incasseerde slechts 44 tegentreffers. Het honderdste doelpunt werd overigens opvallend genoeg niet door een van de broers geproduceerd. Die kwam op 18 april 1960 tegen Volendam (9-0) op naam van Sjaak Swart.”

Dat jaar vierde Ajax zijn tiende kampioenschap; 47 jaar later (toen Ajax overging tot de sterren op het shirt) bleek die prestatie goed voor een eerste van tot nu toe drie sterren op het Ajax-shirt.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Beeldarchief Ajax