Menu
Het geheugen van Ajax: Liverpool 1966

Het geheugen van Ajax: Liverpool 1966

Ajax behaalde dit seizoen het dertigste landskampioenschap van Nederland. Bovendien speelde de club op Europees niveau bijzondere duels. In de historie beleefden de Amsterdammers vergelijkbare en ook heroïschere momenten. In de rubriek ‘het geheugen van Ajax’ halen we sommige van die ijkpunten terug. In deze aflevering de stunt tegen Liverpool in 1966 door de ogen van Hennie Schuurman, lid van de erfgoedcommissie en foto-archivaris van Ajax.

Zes jaar lang stond de tiener Hennie Schuurman uit de Zaanstreek op de Nederlandse tribunes om zijn Ajax aan te moedigen, maar toen hij eenmaal twintig was, breidde hij zijn supportersschap uit tot over de landsgrenzen. Schuurman en zijn maten gingen mee naar Engeland, waar Ajax tegen Liverpool zou spelen. ,,De reis was door Ajax georganiseerd. We reisden met een ander vliegtuig de spelers achterna. Dat vliegtuig zat goed vol. Het was geweldig natuurlijk. Wij knoopten er nog een paar dagen Londen aan vast en zaten twee dagen in Liverpool. Het was de tijd van Beatles. De coach van Liverpool, Bill Shankly, had vooraf een grote mond. ´We winnen wel met 6- of 7-0 van Ajax´, riep hij. Wij zaten op de hoofdtribune, echt een mooie ervaring. Op de spionkop , de tribunes achter het doel, werden wel mensen afgevoerd, maar verder was het rustig.”

Ben Muller in de tang bij een Liverpool-verdediger. Ben Muller in de tang bij een Liverpool-verdediger.

Op het veld deed Ajax het uitstekend herinnert Schuurman zich. ,,Cruijff speelde voortreffelijk”, glundert de archivaris nog bij de herinnering. ,,Hij maakte bovendien twee goals en Ajax speelde met 2-2 gelijk waardoor het team zich voor de kwartfinale van de Europa Cup voor landskampioenen plaatste. Een groot succes.”

Johan Cruijff als sportief verliezer. Hij schudt de spelers van Dukla Praag ferm de hand. Johan Cruijff als sportief verliezer. Hij schudt de spelers van Dukla Praag ferm de hand.

Dus kreeg de eerste Europese trip van Schuurman direct een vervolg. Ajax trok naar Praag om daar tegen Dukla Praag de kwartfinale te spelen. ,,Dukla Praag was een goede ploeg”, knikt Schuurman ernstig. ,,Cees Groot had voor 125 gulden de trip georganiseerd voor supporters uit de Zaan. Ik ging in een door mijn ouders gemaakt Ajax-pak naar Praag. We hebben die stad even ‘netjes’ op stelten gezet. Ajax verloor helaas wel, mede door een eigen inzet van Frits Soetekouw. Dat betekende het einde van zijn Ajax-carrière, want trainer Rinus Michels zette hem ernaast. Ajax draaide wel een fantastisch seizoen, werd landskampioen, scoorde 122 goals en pakte de beker!”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Beeldarchief Ajax/ Guus de Jong