Menu
'Het geraamte staat er inmiddels wel'

'Het geraamte staat er inmiddels wel'

Terwijl trainer Frank de Boer en zijn Ajacieden zich doorontwikkelen, blijven sommige zaken bij het oude en vertrouwde. Bijvoorbeeld de visie van de Ajax-trainer, waarmee hij aan zijn vierde seizoen als hoofdcoach van Ajax is begonnen.

Dat de Ajax-selectie tot dusver weinig veranderingen kent, heeft logischerwijs tal van voordelen. ,,Er zijn nog meer automatismen in de ploeg gekomen. Vooral omdat de spelers elkaar inmiddels door en door kennen”, licht De Boer zijn vaststelling toe. Er zijn meer pluspunten, vergeleken met voorgaande voorbereidingen. ,,Kolbeinn Sigthórsson is nu ook helemaal fit. Vorig jaar was het nog de vraag wie eerste spits was. Fischer was begin vorig seizoen nog helemaal niet in beeld, terwijl ook Nicolai Boilesen weer fit terug is. We hebben nu een volwaardige selectie, waarmee we op hoger niveau kunnen trainen. Het geraamte staat er nu wel.”

De Boer vervolgt: ,,De jongens moeten er bewust van zijn dat ze altijd een hoog niveau moeten halen. Altijd. Het is iets dat ze zelf moeten beseffen. Sneller dan in voorgaande jaren. Het hoge niveau dat we eisen moet er vanaf dag één zijn. En laten we dat dan vasthouden tot aan onze laatste competitiewedstrijd in mei. Het is ook een mentaal proces. Je probeert het te beïnvloeden door veel te praten. Hoé kunnen we met zijn allen onze doelen bereiken en wat is daarvoor nodig? Hoe bereiken we in wedstrijden en op trainingen een hoger niveau? Ik denk dat we in deze voorbereiding ook in dat opzicht onze tijd goed hebben besteed."

Frank de Boer groet de fans tijdens de Open Dag in de ArenA. Frank de Boer groet de fans tijdens de Open Dag in de ArenA.

Om de kansen op succes verder te vergroten vielen tijdens de voorbereiding, maar ook afgelopen seizoen, al twee zaken op. Nieuwe specialisten traden toe tot de technische en begeleidende staf van De Boers A-selectie. Het aantrekken van jonge, aanstormende talenten is een trend die de club al eerder heeft ingezet. Tijdens de voorbereiding klopten neo-Ajacieden en veelbelovende jongelingen als Marvin Höner, Stanislav Lobotka, Danzell Gravenberch en Riechedley Bazoer nadrukkelijk aan de deur. Zo zijn er meer toptalenten met internationale potentie die in de iets verdere toekomst moeten doorstromen naar de A-selectie. ,,Jongens hebben twee, drie jaar om in het ritme van Ajax te komen”, verduidelijkt de trainer de filosofie van zijn club. ,,We willen ook in de jeugd naar een zo hoog mogelijk niveau. Dat betekent dat we ook oog hebben voor de beste talenten uit Europa. Tot nu toe zie je dat grote talenten graag naar Ajax komen. We willen ook onze selectie van onder 16 en onder 17 jaar op een zo hoog mogelijk niveau laten trainen en spelen.”

Toch haalden de aanwinsten Bojan Krkic en Mike van der Hoorn vooral de nieuwskolommen. Het duo geldt als directe versterking van de selectie van De Boer. De Spaanse aanvaller kwam op huurbasis over van FC Barcelona, terwijl verdediger Van der Hoorn FC Utrecht deze zomer verruilde voor Ajax. Bojan en Van der Hoorn zijn de opleidingsjaren voorbij; het duo moet er direct staan. ,,Je ziet bij Bojan aan alles dat hij een goede speler is. Voor zijn komst speelde hij sinds april geen wedstrijd meer vanwege een bovenbeenblessure. Hij heeft zich heel goed fit gehouden in de vakantieperiode. Want hij kon al snel 45 minuten spelen. Mike heeft natuurlijk een heel zwaar seizoen gehad bij FC Utrecht. Daarbij was hij er, net als Daley Blind, Ricardo van Rhijn en Danny Hoesen, in Israël bij op het jeugd-EK. Uiteindelijk past Mike zich goed aan. Ik verwacht dat ook hij kan slagen bij Ajax.”

Naast defensiespecialist Jaap Stam zijn onder meer Perry Augustine en Ronald Vermeer nieuwe gezichten in de staf. Ook het aantrekken van performance trainer en fysiotherapeut Augustine plus (wedstrijd)fysio Vermeer duiden op nieuwe inzichten en vernieuwde werkwijzes. Vermeer is tijdens wedstrijden de opvolger van Pim van Dord, de fysio die decennialang het veld in kwam om geblesseerd geraakte Ajacieden op te lappen.

De Boer: ,,We willen dat een fyiso twee dingen kan. Stel: er zijn geen geblesseerden, maar wel drie fysiotherapeuten. Die staan dan met de handen in de zakken toe te kijken. We willen dat ook zij zich verbreden en overal bij betrokken zijn. Bijvoorbeeld door ook preventief met spelers bezig te zijn. Bijvoorbeeld als movement trainer en met performance oefeningen. We willen dat ze meer doen dan fysiotherapie alleen. Ook in dat opzicht zijn we een andere richting ingeslagen.”

,,We streven natuurlijk naar zo min mogelijk blessures. Vorig seizoen hebben we dat van 43 blessures in een jaar teruggebracht naar 19 blessures. Dat is dus een heel grote plus. Toch wil je altijd nóg minder blessures. Perry doet bijvoorbeeld voor wedstrijden en trainingen movement skills met spelers. Ook zo hopen we blessures tegen te gaan.” Ook de noviteit om twee oefenduels op een en dezelfde dag te spelen moet bijdragen aan minder blessureleed. Omdat zodoende in de voorbereiding vrijwel alle Ajacieden in gelijke mate aan speeltijd toekwamen, was de individuele belasting nagenoeg gelijk.

Over leertrajecten gesproken: ook de deelname van Jong Ajax in de Jupiler League zal dit seizoen zijn weerslag krijgen op het vlaggenschip. Het kan nog flink puzzelen worden voor de Ajax-trainers. De Boer en zijn collega-trainers zullen wekelijks afgewogen moeten beoordelen welke speler waar speelt. Naast de allesbepalende resultaten van het eerste elftal moet ook de Beloftenploeg goed voor de dag komen in de voormalige Eerste Divisie. De Boer is zeer positief over Ajax’ deelname aan de Jupiler League. Het biedt Ajax-talenten de kans zich versneld te ontwikkelen.”

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst