Menu

'Het ging overal mis'

Na de nederlaag tegen PSV waren de Ajacieden teleurgesteld. Maar de Amsterdammers noemden het verlies terecht, want bij Ajax liep het niet en bij PSV nu eenmaal wel. Verliezen is altijd balen, maar een ramp is het eerste verlies in de competitie niet, vonden de Ajax-spelers.

De topper tegen PSV was de tweede zware wedstrijd in een week. Dat is echter geen excuus, volgens Andy van der Meyde. ,,Het ging eigenlijk overal mis. In de verdediging stond het niet goed, waardoor het middenveld en de aanvallers niet goed werden aangespeeld. Ik denk dat ik in de eerste helft vier ballen heb gehad. Tja, dan kun je ook niet aanvallen."

Na de 2-1 achterstand kwam Ajax voor de tweede keer terug in de wedstrijd door een doelpunt van Van der Meyde. Hij geloofde toen weer in een overwinning. ,,We wilden gas geven, maar door een fout kwamen we binnen een minuut al weer achter. Stekelenburg liet de bal uit zijn handen glippen, dus volgens mij was het een zuiver doelpunt. Daarna bleven we achter de feiten aan lopen. We hebben bijna een jaar niet verloren, nu weten we ook weer wat dat is. En aan het einde van de rit zullen we wel zien wie er kampioen wordt", vond een strijdlustige Van der Meyde.

Zlatan scoorde het vierduizendste doelpunt voor Ajax in de eredivisie. De Zweed wist niet dat hij deze mijlpaal voor zijn rekening had genomen. ,,Maar als je er niet mee wint, maakt het eigenlijk niet uit", reageerde hij somber. ,,Zelf speelde ik wel goed, maar we hebben desondanks verloren. We maakten veel en simpele fouten en daar zijn we op afgestraft."

Bij het derde doelpunt van PSV was de spits mee teruggekomen tot in het eigen strafschopgebied. ,,Ik sprong met Maarten omhoog, maar ik weet niet wat er gebeurde. Ik keek naar de grensrechter. Die stond stil, terwijl hij normaal gesproken bij een doelpunt terugloopt naar de middellijn. Het bleek toch een goal te zijn. Het is onze eigen schuld dat we hebben verloren", aldus Zlatan.

Steven Pienaar speelde eveneens een goede wedstrijd. ,,Ik vond dat we het als team ook best goed deden, maar je kunt niet altijd winnen. Het is teleurstellend als je verliest, maar dat hoort erbij. Het is niet het einde van de wereld", relativeerde de Zuid-Afrikaan. ,,Ik denk niet dat het aan vermoeidheid van de spelers lag. We zijn allemaal professionals en we moeten ons aanpassen aan de omstandigheden."

Bij het derde doelpunt zag Pienaar iets anders dan zijn collega Van der Meyde. ,,Maarten werd geduwd in het doelgebied. De scheidsrechter had hem moeten beschermen. Wij dachten dat het een vrije trap voor ons was. Maar de scheids gaf een doelpunt. Nou ja, de volgende keer moeten we weer winnen."

Al in de zevende minuut moest Koeman voor de eerste keer wisselen. Petri Pasanen verving aanvoerder Chivu, die toch niet helemaal hersteld was van zijn bovenbeenblessure. Pasanen: ,,Ik was er klaar voor, maar het was wel een verrassing." Ook de Fin was teleurgesteld, maar noemde het verlies terecht. ,,We wisten dat ze vanaf het eerste fluitsignaal zouden komen. In de eerste minuut hadden ze al een grote kans. Na de 2-2 kom je binnen een minuut al weer achter. Ik dacht trouwens dat het een vrije trap was, want onze keeper werd geduwd. De scheidsrechter liet aftrappen, dat verbaasde me. Maar dat zijn dingen die nu eenmaal gebeuren in de sport. Toen we met 3-2 achter stonden dachten we nog steeds dat winst haalbaar was. Zlatan raakte de paal. Je kunt niet altijd winnen. Hoewel deze nederlaag wel zuur is, want het is leuk om herfstkampioen te zijn."

Al na een halfuur spelen stond ook Richard Witschge klaar om in te vallen. ,,Het was een tactische zet van de trainer dat ik niet in de basis stond. Hij bekijkt het per wedstrijd en maakt dan de beslissing wie hij laat spelen. Het is natuurlijk moeilijk invallen in een ploeg die niet lekker draait. We hadden niets te vertellen op het veld." Volgens de Amsterdammer was in elke linie terug te zien dat het niet liep bij Ajax. ,,Al na tien seconden kreeg PSV een kopkans via Kezman. Daar kon je al aan zien dat het heel lastig zou worden. Ook het veld was niet denderend, maar ja, daar had PSV ook last van natuurlijk."

,,PSV zat er net wat dichter op en speelde als ploeg goed", zei Witschge. ,,Na een goede periode hebben we nu een keer verloren. Dat hoort erbij, kan gebeuren. We hebben nog alle kans op het kampioenschap en in Europees verband gaat het prima, dus volgens mij staan we er goed voor. Met een gelijkspel of winst hadden we nog bovenaan gestaan, maar heel dramatisch is dit ook weer niet."