Menu
Het Gouden Ajax fraai gelanceerd

Het Gouden Ajax fraai gelanceerd

In een volle bestuurskamer van Ajax’ kraamkamer de Toekomst waren vrijdagmiddag geen ontluikende talenten maar juist oudgedienden hoofdrolspelers. Een tiental hoofdrolspelers uit een extreem succesvolle Ajax-periode ontving de eerste exemplaren van Het Gouden Ajax, De magische jaren 1965 – 1973. Het was een fraaie hommage aan een glorieus hoofdstuk uit de clubhistorie.

Ver voordat het officiële deel van de boekpresentatie begint, hebben tien oud-Ajacieden - plus toenmalig verzorger Salo Muller - elkaar gevonden in de bestuurskamer van de Toekomst. Barry Hulshoff, Heinz Stuy, John Rep, Sjaak Swart, Frits Soetekouw, Klaas Nuninga, Bennie Muller, Ruud Suurendonk en Theo van Duivenbode speelden ieder een eigen rol in de ‘magische’ Ajax-jaren ’65 – ’73. De destijds kersverse full-profs droegen ieder hun steentje bij aan het tijdperk waarin de Amsterdammers onder trainer Rinus Michels de wereld veroverden. Met Michels aan het roer en Johan Cruijff in de gelederen werd Ajax getransformeerd van degradatiekandidaat (1965) tot ’s werelds allerbeste voetbalclub. De Ajacieden van Stefan Kovács veroverden zeven jaar later de Wereldbeker.

Er is vandaag overigens nog een elfde oud-speler present. Piet van der Kuil speelde zijn laatste wedstrijd als Ajacied weliswaar in 1959 maar de voormalige rechtsbuiten en in die rol voorganger van ‘Mister Ajax’ Swart, is gast van Stuy, de legendarische doelman die drie Europa Cup I-finales op rij de nul hield.

,,Ajax ontwikkelde zich die periode van aandoenlijke, half amateuristische voetbalclub tot een geliefde topclub’’, weet mede-auteur Erik Somers. De Amsterdammer maakte het rijk geïllustreerde koffietafelboek samen met zijn collega-auteurs Michel Sleutelberg, Jacob Bergsma en René Kok.

Het Gouden Ajax behandelt de Ajax-jaren ’65 - ’73 en biedt daarbij een intrigerend beeld van de Nederlandse samenleving in dat tijdperk. Het 352 pagina’s tellende boek plaatst de prestaties uit de meest succesrijke periode in de clubgeschiedenis in een sociaal-maatschappelijke context. De Ajacieden komen in het boek naar voren als iconen van die sterk veranderende maatschappij.
,,De hele samenleving was volop in beweging’’, vervolgt Somers. ,,De thema’s in het boek reiken daarom ook verder dan alleen het voetbalveld. De Ajax-gezichten van toen waren ook meer dan alleen voetbalhelden. De beelden vertellen de geschiedenis op en rondom het veld.’’

Bennie Muller ontvangt zijn exemplaar uit handen van wethouder Sport Eric van der Burg. Bennie Muller ontvangt zijn exemplaar uit handen van wethouder Sport Eric van der Burg.

Het kwartet Ajax-kenners liet in 2008 al Ajax, Wereldclub het licht zien. Ook Het Ajax Boek (2003) was een bundeling van de mooiste Ajax-momenten ooit op foto vastgelegd. Daarbij ging het niet altijd om de historische prestatie op zich, maar vaker ook om de schoonheid van het beeld op zich. De vier Ajacieden brengen met hun nieuwste boek een deel van de rijke Ajax-historie op een andere wijze in beeld. De sociaal-maatschappelijke insteek geeft Het Gouden Ajax extra verdieping.

De auteurs maakten voor hun nieuwste glansproject dankbaar gebruik van het immense foto-archief van Ajax Erfgoed. Daarnaast werden fotografische pareltjes opgevist uit de archieven van het Nationaal Archief/Spaarnestad Photo. Ook de collecties van de fotografen Guus de Jong (beheerd door de Supportersvereniging Ajax) en Frans Hemelrijk bleken goudmijntjes voor Ajax-beeld.

,,We wonnen in deze jaren met Ajax alles wat maar te winnen viel’’, vertelt Sjaak Swart, als het geboekstaafde deel van zijn rijke Ajax-carrière ter sprake komt. Mister Ajax is in het gezelschap oud-Ajacieden de enige die hele periode 1965-1973 van dichtbij meemaakte. Wat heet: Swart debuteerde al in 1956. De Amsterdammer was bij zijn afscheid in 1973, na 603 wedstrijden Ajax 1, op zijn beurt weer voorganger van de nieuwe rechtsbuiten Rep. ,,Wat mijn mooiste herinnering aan de periode ’65-’73 is? Waar moet ik beginnen? Het zijn er te veel om op te noemen. Onbegonnen werk.’’ Het Gouden Ajax helpt Mister Ajax ongetwijfeld aan een onuitputtelijke stroom mooiste momenten.

Als Somers en Swart zijn uitgesproken, is het woord aan de Amsterdamse ‘sportwethouder’ Eric van der Burg. De portefeuillehouder Sport en Recreatie (‘de enige Amsterdamse sportwethouder die Ajax vier keer op rij kampioen zag worden’) houdt het kort. Terwijl een klein fotografenleger zich om de oud-Ajacieden, boeksamenstellers én wethouder heen verdringt, verdwijnt het doek boven de eerste exemplaren van Het Gouden Ajax, De magische jaren 1965-1973. Het is de geboorte van een voortreffelijk nieuw Ajax-boek. Het Gouden Ajax is een fraaie hommage aan een glorieus en onvergetelijk hoofdstuk uit de clubhistorie.


Houd de website in de gaten voor de mooiste Ajax-momenten uit Het Gouden Ajax van Barry Hulshoff, Heinz Stuy, John Rep, Frits Soetekouw, Klaas Nuninga, Bennie Muller, Ruud Suurendonk en Theo van Duivenbode & win een exemplaar van Het Gouden Ajax!

Het Gouden Ajax, De magische jaren 1965 – 1973 is nu verkrijgbaar in de boekwinkel. Auteurs: Michel Sleutelberg, Jacob Bergsma, Erik Somers, René Kok. Uitgeverij Carrera, ISBN: 9789048820955. Prijs: € 49,95.


Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Erik Somers introduceert op boeiende wijze het nieuwste Ajax-boek. Erik Somers introduceert op boeiende wijze het nieuwste Ajax-boek.
Veel hoofdrolspelers uit het boek zijn bijeen gekomen voor de presentatie. Veel hoofdrolspelers uit het boek zijn bijeen gekomen voor de presentatie.
Onder grote belangstelling werd het boek gepresenteerd. Onder grote belangstelling werd het boek gepresenteerd.
Sommige foto's had zelfs Barry Hulshoff (l) nog nooit eerder gezien. Sommige foto's had zelfs Barry Hulshoff (l) nog nooit eerder gezien.
Bennie Muller en Frits Soetekouw bladeren door de historie. Bennie Muller en Frits Soetekouw bladeren door de historie.
Ruim veertig jaar na dato zijn de handtekeningen van het Gouden Ajax nog gewild. Ruim veertig jaar na dato zijn de handtekeningen van het Gouden Ajax nog gewild.