Menu
'Het is aan ons om nu op te staan'

'Het is aan ons om nu op te staan'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een blog voor Ajax.nl. Davy Klaassen, Vaclav Cerny, Merel van Dongen en Joël Veltman wisselen elkaar telkens af. Ditmaal is het de beurt aan Davy Klaassen.

Het is alweer mijn allerlaatste blog van het seizoen. Wat mij betreft gaan we de komende weken nog veel van elkaar horen. Het zou schitterend zijn als we met z'n allen de 34e landstitel van Ajax kunnen vieren. Kampioen worden is toch het mooiste dat er is.

Het zal niemand verbazen dat enkel de titelrace ons momenteel bezighoudt. Alle energie en focus liggen op de laatste twee wedstrijden. In principe mag het niet meer fout, maar zo weigeren wij als groep te denken. Iedereen moet zo scherp als een mes zijn. Het wordt nog lastig zat om twee keer te winnen, zeker als we niet volledig gefocust zijn. Twente heeft individueel goede spelers, en wellicht heeft De Graafschap de laatste speelronde nog punten nodig om Cambuur voor te blijven.

Cruciaal
We zijn in ieder geval niet van plan het zo spannend te maken als tegen FC Utrecht. Ik geef toe dat ik in die wedstrijd – toen het 0-2 werd - het kampioenschap uit onze vingers voelde glippen. Gelukkig wisten we door een goal van mij gelijk op 1-2 te komen en ook nog de gelijkmaker te produceren. Het zouden aan het einde van de rit wel eens cruciale doelpunten kunnen zijn.

In Heerenveen was ons spel alweer een stuk beter en kwamen wij als grote winnaar uit die speelronde. Zo snel kan het gaan. Ik ben het inmiddels wel gewend. Na een slechte wedstrijd valt de hele wereld over ons heen en een week later, of in dit geval een paar dagen, is iedereen weer positief.

De komende wedstrijden worden onder grote druk gespeeld en ik ben benieuwd hoe we ons gaan houden. Er zijn hele goede, maar ook mindere voorbeelden dit seizoen geweest. De uitwedstrijd bij PSV was misschien wel het duel waar de meeste druk op stond en die doorstonden we uitstekend. Maar bijvoorbeeld tegen FC Utrecht was het een stuk minder.

Ontspannen
Maar als ik de jongens zie en een beetje observeer, heb ik vertrouwen in een goede afloop. De sfeer is redelijk ontspannen, maar tegelijkertijd beseft iedereen wat er op het spel staat en moet gebeuren.. We willen allemaal kampioen worden. De meeste jongens komen uit de jeugd van Ajax en die weten wat het is om te moeten winnen. En als je de druk niet aankan, speel je niet in het eerste van Ajax.

Het voordeel is dat een aantal jongens, waaronder ik, het al een aantal keer hebben meegemaakt om kampioen te mogen worden. Het is aan ons om nu op te staan. Als aanvoerder heb ik daarin een belangrijke taak, al ga ik me niet geforceerd proberen te profileren. Ik probeer vooral iedereen scherp te houden, en als je ziet dat iemand even verslapt, hem daarop te wijzen.

Zelf heb ik twee of drie mindere wedstrijden achter de rug. Na de winterstop ging het uitstekend en haalde ik continu een hoog niveau. De laatste weken had ik een klein dipje. Uiteraard hoop ik de laatste twee duels weer de echte Davy Klaassen te laten zien. Maar uiteindelijk is dat niet het belangrijkste. Het gaat erom dat we over anderhalve week met de schaal staan.