Menu
'Het is echt, het is waar: finale!'

'Het is echt, het is waar: finale!'

De road to the final ging niet alleen voor de spelers over een hobbelige weg. De supporters hebben ook veel doorstaan voor het ultieme onverwachte seizoenslot: de finale in Stockholm. Ajax-fan Thijs Nabben neemt je mee op zijn reis.

Ik dacht dat het nooit meer zou gebeuren. Een Europese finale was voor mensen van mijn generatie, geboren in de jaren 80, meer iets uit het verleden. Mooi voor op dvd’s, maar een periode die ik niet écht heb meegemaakt. Na uitschakelingen tegen Real Mallorca, Lausanne Sports en FC Kopenhagen kwam het besef steeds meer dat Europese successen van Ajax, op een incidentele opleving na, definitief tot het verleden behoren.

Te laat geboren
In 2005 nam ik een seizoenkaart, zag ik alle debacles met eigen ogen en toen ik later met m’n vrienden heel Europa doorreisde, ging het van kwaad tot erger. 12 uur in de nachttrein naar Salzburg, met een 0-3 thuisnederlaag op zak. Uitwedstrijden bij FC Djnepr, APOEL, Molde, we waren erbij… maar Ajax hebben we daar nooit zien winnen. Jarenlang spraken we met jaloezie over de mensen die erbij waren in 1992, 1995 en 1996. We waren gewoon te laat geboren, die tijd komt nooit meer terug.

Ook dit jaar leek het een seizoen als alle andere. Want ook in Vigo, Luik, Warschau en Kopenhagen zagen we Ajax niet winnen. Maar in de ArenA ontstond er langzaam iets, een gevoel, een zacht geklop van de succesvollere jaren ’90. Maar even zo snel als het begon, leek het in Gelsenkirchen weer helemaal mis te gaan.

'Om die totale euforie te kunnen voelen, moet je ook alle diepe dalen hebben meegemaakt'

Dood en begraven waren we. Op het veld, en op de tribune. En ineens was daar uit het niets Nick Viergever, en was daar ineens de grootste ontlading die ik ooit in Europa heb meegemaakt. Al die dramatische potten in de afgelopen jaren waren het allemaal waard, want om die totale euforie te kunnen voelen, moet je ook alle diepe dalen hebben meegemaakt. He-le-maal los gingen we, want zó’n goal kunnen vieren met je maten is het allermooiste wat er is.

Lyon-thuis was het toppunt, 90 minuten pure Ajax-porno. In een halve finale je tegenstander zo wegvagen, de sfeer op de tribunes, dit was een avond waar ik m’n hele leven al van droomde. Honderden keren heb ik de filmpjes uit de jaren ’90 gezien, en nu leek het alsof ik er zelf in een soort andere dimensie bij was. Maar het was écht, 2017, en ik kon letterlijk mijn ogen niet geloven. Een brok in m’n keel, want iedereen in het stadion wist dat we iets unieks meemaakten.

Het was niet te doen om de euforie daarna te temperen. Tickets boeken naar Stockholm, nú, voordat het onbetaalbaar is. Na uren, dagen zoeken hadden we nog een redelijk goedkope vlucht gevonden. Terug via Belgrado, maar wat maakt het uit?! Alleen het klusje in Lyon nog even klaren.

Ik stond omgedraaid in het vak met m'n jas over het hoofd
Een eitje leek het, zeker na die 0-1. Maar na de 1-1, 2-1 en 3-1 werd de spanning me teveel. Het laatste kwartier heb ik omgedraaid in het vak gestaan, met m’n jas over het hoofd. Hardop de seconden tellen: achtenvijftig, negenenvijftig, minuut ZESENTACHTIG, één, twee, drie! Ik ging kapot, werd letterlijk misselijk en alle teleurstellingen uit eerdere jaren spookten door m’n hoofd. Maar ineens was daar het laatste fluitsignaal en viel ik m’n vrienden huilend van geluk in de armen.

Finale, FINALE! We staan er gewoon! Ondanks de totale gekte blijft er in de week vooraf een klein onbestemd gevoel. Nu heb ik m’n kaartje, en kijk ik om de 3 minuten voor de zekerheid of ‘ie nog op dezelfde plek ligt. M’n vliegtuig zal toch niet overboekt zijn? Ik heb toch niet per ongeluk een ticket geboekt naar Holmstock?!  Elke ochtend ben ik nog een beetje bang dat het allemaal een droom was en we stiekem 6 maanden geleden al zijn uitgeschakeld door de nummer zes van Moldavië. Maar het is geen droom. Maandagavond sta ik vier uur voor vertrek kwispelend bij de gate, want het is echt, het is waar: FINALE!

In de rij voor het laatste kaartje van dit seizoen.
In de rij voor het laatste kaartje van dit seizoen.