Menu
'Het is goed dat er concurrentie is'

'Het is goed dat er concurrentie is'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column voor de Ajax Nieuwsbrief. Lasse Schöne, Ricardo van Rhijn, Tessel Middag en Liza van der Most wisselen elkaar telkens af. Deze week is Lasse Schöne aan de beurt.

De afgelopen week was voor mij geen leuke. Ik was geselecteerd voor de interlands van Denemarken, waar ik hoopte weer wat speelminuten te maken. Helaas hield ik aan de wedstrijd tegen Cambuur een gekwetste knie over. We kwamen vrij snel tot de conclusie dat ik tegen Servië niet kon spelen, maar dan hoop je toch Roemenië te kunnen halen. Dat zou alleen niet verstandig zijn geweest, anders waren mijn klachten misschien wel verergerd. Ik denk dat we daarin een goede keuze hebben gemaakt, hoe vervelend het ook is.

Nu de interlandwedstrijden er op zitten, kunnen we ons weer richten op de Eredivisie. Zaterdagavond komt Heerenveen op bezoek. Voor mij zijn wedstrijden tegen mijn oude clubs altijd speciaal, ook al is het een hele tijd geleden dat ik daar speelde. Maar goed, hoeveel ik het ze ook gun, zaterdag moeten wij gewoon de drie punten pakken en hen een vervelende lange rit terug naar Friesland bezorgen.

Afgelopen week zag ik Arek Milik tegen Zwitserland een heerlijke vrije trap binnenschieten. Ik moet zeggen dat ik daar echt van kan genieten. Bij Ajax ben ik in principe degene die de vrije trappen neemt, maar het is goed dat er concurrentie is. Daardoor weet je dat je zelf extra goed je best moet doen. En als je een keer niet speelt, kunnen zij hem er natuurlijk altijd inschieten. Het is voor de trainer ook fijn dat je weet dat er een paar een heel goede vrije trap hebben.

Zelf heb ik niet één specifieke favoriete positie voor de vrije trap. Al moet ik zeggen dat het wel fijner is als de bal rond de zestien ligt. Dan kan het een beetje aan de linkerkant zijn, maar mag het ook wel wat meer naar het midden. Het is ook wel belangrijk dat je vanuit meerdere posities raak kunt schieten, want als je er maar één hebt en de bal ligt daar twee keer per seizoen, dan is dat natuurlijk een beetje jammer.

De laatste tijd krijg ik veel vragen over hoe het komt dat mijn vrije trappen de laatste tijd zo succesvol zijn. Daar kan ik niet echt een duidelijk antwoord op geven. Het geeft natuurlijk vertrouwen als er een paar in vliegen. Verder probeer ik de bal wel op verschillende manieren te raken. De ene keer een geplaatste bal met de binnenkant, de andere keer probeer je de keeper juist te verrassen met een zwabberschot. In het laatste geval hoeft hij dan niet eens in de kruising, want vooral door de veranderende richting is het heel lastig voor een keeper. Dat zag je bij mijn vrije trap tegen Paris Saint-Germain, die net via de keeper en de paal gered werd. Daar hadden we een beetje pech mee. Hopelijk is dat komende dinsdag anders wanneer we weer tegen ze spelen.

Aanmelden Ajax Nieuwsbrief