Menu

"Het is wel duidelijk dat het een zware wedstrijd wordt"

Op de laatste training voor de bekerduels van woensdag waren de spelersgroepen van Ajax 1 en Ajax 2 samengevoegd. Dat betekende in harde cijfers dat Ronald Koeman 22 spelers onder zijn hoede had en dat John van 't Schip vanaf een afstandje zijn spelers in de gaten hield. De trainer van Jong Ajax wist na de training nog niet exact welke spelers hij morgen in de bus naar Rotterdam ziet zitten.

,,Zoals het er nu voor staat, komt niemand van de A-selectie bij ons”, aldus Van ’t Schip. Koeman bevestigde later op de middag dat feit. ,,Het eerste heeft zelf bijna geen volwaardige groep”, wist Van ’t Schip. ,,Natuurlijk wel elf spelers om op te stellen. Maar er moeten ook nog jongens op de bank zitten.”

Daarom stond de partijvorm die Koeman aan het einde van de training liet spelen, louter in het teken van het eerste dat Roda JC treft. Hun basis nam het op tegen de rest, dat bestond uit Zwinkels, Mofokeng, De Jong, Yakubu, Valencia, Kujala, Seedorf, Akachar, De Ridder, Mido en Boukhari. Dan was ook Krohn-Dehli als reserve nog aanwezig. Maar van die elf zullen zes spelers tot de selectie van het eerste behoren en zitten De Jong en Valencia een schorsing uit. ,,Daarom zal ik vanmiddag nog een gesprek hebben met Danny Blind om te kijken welke A-junioren erbij komen. We zullen het van onderen moeten aanvullen.”

Als we dan voor het idee eens terugkijken naar de laatste - succesvolle - bekerwedstrijd, van Ajax 2, die tegen Willem II dan zijn zeven basisspelers van toen morgen niet door Van ’t Schip in te zetten. Omdat zij inmiddels tot de A-selectie behoren. ,,Het belang van het eerste is vele malen groter dan van het tweede. Wij zullen morgen ook een aardig team opstellen, maar dat is een team dat er pas over twee jaar klaar voor is. Het is wel een geweldige ervaring voor die jongens. En als we met z’n allen een goede dag hebben dan kunnen we het Excelsior misschien nog moeilijk maken. Een onmogelijke opgave is het nooit. Het is wel duidelijk dat het een zware wedstrijd wordt. Het team dat er morgenavond staat, is drie tot vier jaar jonger dan de spelers van Excelsior. Dat scheelt op dit niveau heel veel. Excelsior heeft twee jaar meer ervaring op dit niveau.”

Een nieuwe ervaring wordt het voor Daniël de Ridder. De A-junior hoorde vrijdag al van zijn trainer Danny Blind dat hij mee mag doen met het tweede. Hij staat zelfs in de basis. ,,Dit is toch fantastisch”, glunderde talentvolle rechtsbuiten. ,,Hier doe je het voor. Het is wel het grote Amstel-Cuptoernooi. Volgens mij kan het een mooie wedstrijd worden, want bij Excelsior spelen ook wat straatvoetballers en wij willen ook altijd voetballen. Het is wel een beetje jammer dat het niet in de Arena is, maar op Woudenstein. Ik scoor vaak in Rotterdam, dus wie weet. Het zou mooi zijn als ik dat weer zou kunnen doen!”