Menu
'Het is zeker nog niet gelopen'

'Het is zeker nog niet gelopen'

In Ajax’ rijke clubhistorie droegen maar weinig Oostenrijkers het Ajax-shirt. Heinz Schilcher was begin jaren zeventig de succesvolste Ajacied van Oostenrijkse komaf. De 66-jarige inwoner van Graz is nog regelmatig te vinden in de Amsterdam ArenA. Ook in Salzburg volgt Schilcher de verrichtingen van zijn oude club op de voet.

Er is weinig voor nodig om Heinz Schilcher te ontwaren in het gezelschap Ajax-prominenten en -sponsors. Op de tribune van de Red Bull Arena doen de gelaatstrekken en grijze paardenstaart hun herkennende werk. Bestuursraadlid en oud-speler Dick Schoenaker schudt de Oostenrijker de hand. Ook Ajax’ directeur marketing Edwin van der Sar informeert hoe het met Schilcher gaat. ,,Ik kom minstens vier, vijf keer per jaar in de ArenA voor een thuiswedstrijd of om een training te bekijken’’, vertelt Schilcher, tussen augustus 1971 en november 1973 goed voor 45 officiële duels en drie doelpunten als Ajacied. ,,Zo ken ik gelukkig nog veel mensen bij de club. Bijvoorbeeld ook Pim van Dord, Sjakie Swart, Piet Keizer... Noem maar op.’’ Onder meer met Swart en Keizer als ploegggenoten leverde Schilcher (vaak als invaller-verdediger) zijn bijdrage aan Ajax’ Europa Cup-zeges in 1972 en 1973. Nationaal en internationaal veroverde de Amsterdamse club nog veel meer hoofdprijzen.

Wedstrijdmoment uit Bayern München - Ajax in het seizoen 1972-1973; een hoogtepunt in de Ajax-carrière van Heinz Schilcher. Wedstrijdmoment uit Bayern München - Ajax in het seizoen 1972-1973; een hoogtepunt in de Ajax-carrière van Heinz Schilcher.

In Graz zorgt de Nederlandse televisie ervoor dat hij ook weinig mist van de overige duels van Ajax. Op de buis zag hij afgelopen week zijn landgenoten vakkundig afrekenen met de thuisclub: 0-3. ,,Salzburg speelt sinds de zomer al goed’’, vertelt Schilcher als kenner van het Oostenrijkse voetbal. Uitgerekend tegen Ajax zette de ploeg van Roger Schmidt een nieuwe stap vooruit in zijn ontwikkeling. ,,Vorige week hield Salzburg zijn manier van spelen voor het eerst negentig minuten lang vol. Ze hanteerden een heel hoog tempo, hielden zich honderd procent aan de tactiek van pressie en forechecking en werkten keihard. Ajax kon daar niks tegenover stellen. Weinig lukte. Dat verbaasde me eerlijk gezegd wel. De return wordt hoe dan ook moeilijk. Maar het is zeker nog niet gelopen. Zeker niet. Ajax kan ook goed voetballen. Alleen: als je thuis met 3-0 verliest, wordt het lastig dat goed te maken in een uitduel.’’

Schilcher zag Red Bull Salzburg dit seizoen al met succes Bayern München verslaan. Dat het destijds om een oefenduel ging, zegt de oud-Ajacied niet zoveel. De Europees kampioen werd toch maar mooi geklopt. Fijntjes: ,,Ik neem aan dat Bayern toch niet vrijwillig verliest van Salzburg. Die overwinning vertelt wel iets over de kracht van Red Bull Salzburg.’’ Als hij terug gaat in de tijd vormde een tweeluik met de Beierse club ook een hoogtepunt in zijn Ajax-carrière. ,,We wonnen thuis al met 4-0’’, herinnert Schilcher zich nog goed van het kwartfinaleduel in het Europese seizoen 1972 - 1973. De Oostenrijker leverde zijn bijdrages in het uit- en thuisduel met Bayern. Ruim twee maanden na de weliswaar verloren return in München (2-1) veroverde Ajax zijn derde Europa Cup voor Landskampioenen. Schilcher: ,,Ook het winnen van de Wereldbeker was natuurlijk een hoogtepunt.’’ Binnenkort is Schilcher weer gast in de ArenA als Ajax zijn vierde reünie organiseert voor oud-spelers van Ajax 1. De thuiswedstrijd tegen FC Twente krijgt daarmee op voorhand een historisch tintje. ,,Een mooi evenement, waaruit waardering spreekt voor de oud-spelers. Ik ben er op 30 maart zeker bij.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) Erfgoed Ajax