Menu
Het jaar van de Ajax Vrouwen

Het jaar van de Ajax Vrouwen

Tijdens de laatste dagen van 2012 biedt Ajax.nl een podium aan Ajacieden die het afgelopen jaar in de spotlights stonden. Om uiteenlopende redenen was 2012 hun jaar. In aflevering 4: Ed Engelkes en Daphne Koster. De coach en aanvoerster van de Ajax Vrouwen blikken terug op het eerste halfjaar van het vrouwenteam.

Nooit eerder gaven Ed Engelkes en Daphne Koster zoveel interviews als afgelopen jaar. Met name de laatste zes maanden van 2012 verschenen twee van de bekendste gezichten van het Nederlandse vrouwenvoetbal veelvuldig in de media. Koster (31): ,,Ik heb dit jaar aardig geplust qua interviews, dat is zeker. Ik was al het een en ander gewend van het Nederlands elftal en AZ, maar dat is niet te vergelijken met wat ik hier bij Ajax allemaal meemaak.”

Engelkes: ,,Je merkt het aan het aantal interviews, maar ook bij de wedstrijden. Laatst in Heerenveen stonden er bijvoorbeeld tien keer zoveel fans langs de lijn als normaal. Ineens kwamen er 500 in plaats van 50 toeschouwers. Dan zie je dus wat de naam Ajax allemaal losmaakt. Ook in het veld zijn tegenstanders tot op het bot gemotiveerd om van de Ajax Vrouwen te winnen.” Koster sluit aan: ,,Je krijgt continu maximale weerstand. Voor mijn gevoel is het niveau van de BeNe League een stuk hoger dan de Nederlandse competitie, maar dan baseer ik me alleen op mijn eigen wedstrijden. Ik heb nog nooit zulke gemotiveerde tegenstanders tegenover me gehad. Puur omdat ik een Ajax-shirt draag.”

Ontwikkeling

Het zijn de prettige bijeffecten die de oprichting van het vrouwenteam teweeg heeft gebracht. Sinds Ajax op 18 mei het verlossende persbericht naar buiten bracht, is het vrouwenvoetbal in Nederland in een stroomversnelling gekomen. Nadat recordkampioen AZ de vrouwenvoetbaltak inmiddels had opgeheven, maakte de komst van Ajax en PSV afgelopen zomer veel goed. ,,Dankzij de komst van Ajax gaat het nu ineens heel snel met de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal. De sport heeft de afgelopen maanden een enorme boost gekregen”, weet Koster. ,,Ik ben blij dat ik dat als sporter mag meemaken. Het afgelopen jaar is mijn droom uitgekomen. Ik had het vooraf al tegen mijn vriend gezegd: als Ajax komt, zeg ik ja.”

Daphne Koster: ,,Ik heb nog nooit zulke gemotiveerde tegenstanders tegenover me gehad. Puur omdat ik een Ajax-shirt draag.” Daphne Koster: ,,Ik heb nog nooit zulke gemotiveerde tegenstanders tegenover me gehad. Puur omdat ik een Ajax-shirt draag.”

Engelkes: ,,Het is inderdaad heel belangrijk dat Ajax is ingestapt, maar er moeten komend jaar wel weer nieuwe stappen gezet worden. De resultaten moeten straks wel gaan komen, ook internationaal. Datzelfde geldt voor de rolmodellen in het vrouwenvoetbal. Als Daphne over een aantal jaren met voetballen stopt, moeten er nieuwe meiden zijn die haar rol kunnen overnemen. Datzelfde geldt voor de vrouwelijke coaches. Vroeger was de drempel voor hen veel te hoog om zich te kunnen doorontwikkelen richting de top. Dat wordt nu steeds beter.”

De 48-jarige Haarlemmer was dit jaar zelf ook met die doorontwikkeling bezig. Toen Ajax hem vroeg, besloot hij zijn lange dienstverband bij de KNVB op te zeggen. Bovendien werd hij toegelaten tot de cursus coach betaald voetbal. Het betekende dat hij de afgelopen maanden tussen Ajax en AGOVV heen en weer moest pendelen. Bij de club uit de Jupiler League zag hij de andere kant van het betaald voetbal. Letterlijk, want door financiële problemen viel de club bijna om. ,,Toch merkte je daar niet zo heel veel van. Het teamproces is hetzelfde als bij Ajax. Het grootste verschil zit hem in de randvoorwaarden. Het was voor mij heel leerzaam om die tegenstellingen dagelijks mee te maken.”

Minister van Sport

Koster hoort het verhaal van haar coach met interesse aan, maar is blij dat ze voorlopig nog speelster is. De aanvoerster van Ajax, die afgelopen november haar 125ste interlands speelde, gaat volgend jaar met het Nederlands elftal naar het EK in Zweden. ,,Daarna bepaal ik mijn nieuwe route. Maar ik vind het voetballen dusdanig leuk dat ik graag nog lang doorga bij Ajax. Ik voel me hartstikke fit en wil graag nieuwe successen behalen, zowel met Oranje als met Ajax. De wil om te winnen en de beste te zijn is bij altijd heel groot. Ik weet dat veel mensen me vooral als een leider zien, maar dat zit gewoon van nature in me. Daar hoef ik geen moeite voor te doen. Door mijn gedrag probeer ik wel mensen mee te krijgen, maar uiteindelijk moeten de speelsters het zelf doen in een wedstrijd.” Engelkes valt haar bij: ,,Je kan nog zo fantastisch trainen, maar dat is niet genoeg. Het draait om de wedstrijd. Dat is telkens het examen van de week.”

Het is de topsportmentaliteit die Koster graag uitdraagt. Ook buiten de wedstrijden om. Ze werkt bij de KNVB en is als ambassadeur van ‘Naar een veiliger sportklimaat’ bij tal van projecten betrokken. De aanvoerster van Ajax en Oranje werd onlangs zelfs uitgenodigd voor het spoedberaad bij de Minister naar aanleiding van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.
Engelkes: ,,Misschien zit hier wel de nieuwe Minister van Sport?” Koster begint te lachen. ,,Wie weet… Maar ik heb wel begrepen dat je daar snel oud van wordt. Laat mij voorlopig nog maar met het vrouwenvoetbal bezig zijn. Het is geweldig om deze ontwikkelingen van dichtbij mee te maken. Vroeger was ik het enige meisje op de club. Nu komen er bussen met meisjesteams uit het hele land naar Amsterdam om onze wedstrijden te zien. Vrouwenvoetbal is een stoere sport voor meiden geworden.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ed Engelkes: ,,Er moeten komend jaar wel weer nieuwe stappen gezet worden." Ed Engelkes: ,,Er moeten komend jaar wel weer nieuwe stappen gezet worden."